Vreme je za bitke u Koloseumu: Trofej traži novog vlasnika

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.02.19. | 10:01

Torino kao prošlogodišnji osvajač pehara nije uspeo da se domogne završnice

Početkom ove decenije, gotovo da smo bez trunke razmišljanja mogli da kažemo ko će osvojiti italijanski kup u košarci. Tada je parketima najveće zemlje na Apeninskom poluostrvu nemilosrdno gospodario čuveni Montepaski iz Sijene. Međutim, nakon njihovog rasformiranja 2014. godine, na scenu su stupili "neki novi momci". U poslednjih pet godina, trofej su podizali Dinamo Sasari, Olimpija iz Milana, a prošle godine je on iznenađujuće završio u vitrinama Torina.

Ekipa u kojoj je dirigentsku palicu do pred kraj 2018. držao legendarni Ler Braun nije uspela da izbori plasman na završnicu turnira, pre svega zbog lošijih partija u domaćem Palakanestru, pa je već sada izvesno da će trofej promeniti vlasnika.

Izabrane vesti

Olimpija je ponovo glavni favorit za osvajanje trofeja, ali evroligaš iz Milana je to bio i prethodne sezone. Tim za koji igraju Vladimir Micov i oporavljeni Nemanja Nedović je tada eliminisan već na prvom koraku od strane Kantua, koji je u potpunosti uništio favorizovane Milaneze postigavši neverovatnih 105 poena. Ove sezone, ekipa koju sa klupe predvodi Simone Pjanđani sigurno će značajno promeniti pristup ne želeći da da joj se ponovi prošlogodišnji scenario. Na prvom koraku, suprotstaviće im se Virtus iz Bolonje. Tradicija kaže da Olimpija ne bi smela da "omane", pošto je slavila na poslednjih 12 susreta protiv večerašnjeg rivala. Virtus već dugo igra po sistemu "toplo-hladno", pa je teško predvideti u kakvom će se izdanju predstaviti u četvrtfinalu kupa.

Zanimljivo je da je upravo Virtus najtrofejniji klub u kupu, pošto velikan iz Bolonje može da se pohvali sa osam trofeja, uz čak šest puta finala.

Prvi četvrtfinalni meč će odigrati Kremona i Vareze. Razlika u kvalitetu ove dve ekipe skoro da ne postoji, pa će samo sitni detalji odlučiti ko će ići na megdan Olimpiji ili Virtusu. Nominalni domaćin je ove sezone umeo da priredi par neverovatno efikasnih duela, a sa suprotne strane, Vareze je često igrao veoma tvrdo i na mali broj poena. Pitanje je na koju će stranu "otići" meč večeras, ali je sigurno da će Vareze pokušati da uspori igru i postavi taktiku na manji broj poseda, kako ne bi dozvolio Kremoni da se raspuca.

U petak će biti odigrana preostala dva četvrtfinalna meča.

Venecija će pokušati da nastavi dobru seriju koju ima protiv Dinamo Sasarija, dok će u drugom duelu Avelino protiv Brindizija želeti da potvrdi da je loša forma iza njih.

Na parket će prvo istrčati Venecija koja će želeti da konačno prekine "kletvu" i prođe u prvo polufinale nakon šest godina, dok će Sasari hteti da se ponovo vrati na tron nakon tri godine. Oba tima igraju sasavim solidno u Palakanestru i gotovo je izvesno da ćemo ih gledati u nokaut fazi ovog takmičenja. I jedni i drugi ove sezone igraju veoma efikasne i atraktivne duele, a i njihovi međusobni susreti uglavnom obiluju koševima.

U drugom paru dana, Avelino traži prvi plasman u polufinale nakon tri godine pauze. Na tom putu im stoji Brindizi koji je u odličnoj seriji od pet vezanih pobeda, a najvrednija je ona protiv Olimpije, kada su popularnim Manekenima naneli jedini poraz u dosadašnjem toku italijanskog šampionata. Dueli ova dva tima tradicionalno donose dramu, pošto su produžeci igrani u dva od poslednjih pet duela, a poslednji susret završen je pobedom Avelina od svega "plus dva".

Kao u vreme Starog Rima, vreme je da borbe u Koloseumu počnu - samo što će se ovoga puta one odigrati na parketu, ali sa gotovo isto vreline i žara.

ITALIJA, KUP - ČETVRTFINALE

Četvrtak
18.00: (1,70) Kremona (14,5) Vareze (2,30)
21.00: (1,15) Olimpija Milano (20,0) Virtus Bolonja (6,00)

Petak 
18.00: (1,60) Venecija (14,5) Sasari (2,55)
20.45: (1,80) Avelino (14,5) Brindizi (2,15)

* Kvote su podložne promenama 

Foto: Shutterstock


tagovi

Kup Italijesportsko klađenjeOlimpija MilanoArmani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara