Aleksa Avramović (© Star Sport)
Aleksa Avramović (© Star Sport)

Najsvetlija tačka Srbije u kvalifikacijama Aleksa Avramović: Nismo hteli da prođemo kao Argentina

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.02.23. | 09:53

Srčani bek odigrao je sedam od 12 utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i uvek je bio prelomni faktor u ekipi Svetislava Pešića

"Uvek sam tu za reprezentaciju", rečenica koja je tokom godina postala samo floskula koju sportisti izjavljuju za medije, ali Aleksa Avramović je ovu rečenicu pretočio u dela. Bek Partizan Mozzart Beta je zaista kada god je mogao bio u dresu nacionalnog tima i ne samo to, kada god je igrao bio je jedan od najboljih na parketu. Sada kada su kvalifikacije okončane i cilj ispunjen, može da se kaže da je izneo i najveći teret u timu Svetislava Pešića koji je strepeo do poslednjeg kola, ali posao je na kraju odrađen na najbolji mogući način: savladana je Velika Britanija, a najefikasniji bio je Avramović sa 20 poena.

Pogled na statistiku kaže da je Čačanin odigrao sedam od 12 utakmica i na svakoj je imao dvocifren košgeterski učinak. Posebno se pamti izdanje protiv Letonije u Beogradu kada smo bili nadomak poraza, ali je Aleksina kanonada izvukla stvar. Isto je bilo i protiv Slovaka kada je na dva meča ubacio ukupno 38 poena i doneo dve pobede. Verovatno bi odigrao i više mečeva od tih pomenutih sedam, ali teška povreda šake, baš u dresu nacionalnog tima, ga je sprečila prvo da se bori za mesto na Evrobasketu, a kanije i da propusti mečeve u kvalifikacijama.

Izabrane vesti

Samo su Aleksa Radanov (8), Ognjen Jaramaz (8), Dušan Ristić (10) i Marko Jagodić-Kuridža (11). odigrali više mečeva od Avramovića u ovom ciklusu kvalifikacija.

"Nema tu šta ja sebe da ističem u prvi plan, svi smo došli sa istim ciljem u reprezentaciju. Da pobeđujemo utakmice i ispunimo cilj, a on je bio odlazak na Svetsko prvenstvo i to smo uradili", rekao je Avramović posle utakmice sa Velikom Britanijom.

Iako Velika Britanija ne može da parira Orlovima individualnim kvalitetom, još jednom se pokazalo da timovi u kvalifikacijama koji dugo igraju zajedno u istom sastavu svakoga mogu da namuče, pa su navijači u dvorani "Aleksandar Nikolić" bili svedoci kako žilavi Britanci izjednačuju rezultat krajem prvog poluvremena (39:39). Ipak u nastavku je Aleksa nanizao devet poena i slomio otpor protivnika.

"Protivnik je težak. Oni igraju zajedno 10 godina. Došli su rasterećeno, igraju protiv Srbije, motivisani, na kraju je tako i bilo. Dali smo sve od sebe da za ovaj kratak period pokušamo da se ukombinujemo što je bolje moguće i odradimo neke akcije. Da li je sve funkcionisalo savršeno, naravno da nije, ali od prve sekunde smo verovali da možemo da pobedimo i tako je i bilo".

Svima je u glavama bio scenario koji je zadesio Argentinu. Košarkaška velesila je ostala bez plasmana na Mundobasket, prvi put posle više od 30 godina. Nije pomogao ni Fakundo Kampaco. Jednostavno, Dominikanska republika je bila borbenija i zasluženo slavila. Srbija je bila u identičnoj situaciji - samo je pobeda vodila naš tim na šampionat koji se igra od 25. avgusta do 10. septembra (Filipini, Indonezija, Japan).

"Osetili smo pritisak. bio je tu, ali nismo se plašili, verovali smo jedni u druge. Znamo da su Argentinci ispali, bilo je mnogo iznenađenja tokom kvalifikacija. Izašli smo na teren, dali maksimum i zasluženo smo otišli na Svetsko prvenstvo. Tu nema nikakvog potcenjivanja. Pogledajte samo Belgiju, pokazatelj sistema koji se razvija. Momci su bili na pobedu od Svetskog prvenstva. Sa druge strane imamo Argentinu u skoro punom sastavu, falio im je samo Luka Vildoza i oni ispadnu. Sve se to danas dešava jer stvarno svi igraju košarku. Mi smo srećni što smo odradili posao.

Srbija je ciklus kvalifikacija okončala sa osam pobeda i četiri poraza. Na 12 mečeva 33 različita igrača je odigralo barem jednu utakmicu.

"Svaki novi dolazak je novo iskustvo. Najlepše je igrati za reprezentaciju i nositi dres Srbije. Opet, nema isticanja. Prošao je veliki broj igača kroz ove prozore. Imali smo i najbolje igrače, ali ko god dođe u datom momentu, on je najbolji igrač koji Srbija ima. Hvala svima i navijačima, jer smo stvarno davali svoj maksimum", završava Avramović koji je ukupno ubacio 121 poen tokom borbe za odlazak na Mundobasket - najviše u Srbiji.



tagovi

Aleksa Avramovićkošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara