Fakundo Kampaco (©AFP)
Fakundo Kampaco (©AFP)

Argentina u suzama: Ne pomaže ni Kampaco, Gaučosi ostali bez Mundobasketa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.02.23. | 03:43

Dominikanska Republika šokirala domaćina u Mar del Plati sa 79:75 i izbacila nekadašnjeg olimpijskog šampiona sa planetarnog prvenstva

Šokantna završnica američkih kvalifikacija za Mundobasket u Japanu, Indoneziji i Filipinama ovog leta. Na planetarnom šampionatu nećemo gledati supersilu Argentinu koja je doživela neverovatan poraz od Dominikanske Republike – 75:79 na svom terenu u Mar del Plati.

Ni plejmejker Crvene zvezde Fakundo Kampaco, ni Laprovitola, Dek, Delija... nisu pomogli. Četa Pabla Priđonija je na kolenima. Imali su Gaučosi +17 krajem treće četvrtine, pred poslednjih 10 minuta +10 – 64:54, ali neverovatn pad u finišu. Stegla se ruka Kampacu i drugovima, ništa nisu mogli da pogode, dok je Dominikanu do trijumfa predvodio fenomenalni 19-godišnji bek Hean Montero, igrač španske Gran Kanarije.

Izabrane vesti

Stizali su gosti prednost, da bi na dva minuta pre kraja izjednačili na 71:71. Iz kontre je Liz doneo vođstvo Dominikanskoj Republici, da bi posle pik-end rola Feliz doneo +4 – 75:71, 35 sekudi pre kraja. Koliko su Gaučosi bili pogubljeni u finišu govori podatak da je as Barselone Laprovitola promašio oba slobodna bacanja kod rezultata 71:73. Nije išao šut ni Kampacu, jedino je Gabrijel Dek bio raspoložen.

Ponedeljak, 20.00: (1,85) Srbija (hendikep -32,5) Velika Britanija (1,85)

Markus Delija je na 27 sekundi pre kraja s linije slobodnih bacanja smanjio na 77:75, ali je Delgado pogodio u narednom napadu, za muk u dvorani. Kampaco i Laprovitola su probali šutevima za tri poena u poslednjem napadu, ali nisu bili precizni, pa je usledilo veliko slavlje gostiju sa selektorom, Argentincem Nestorom Garsijom koji je do prošle godine bio na kormilu Gaučosa.

Iskusni stručnjak nije bio dobar Gauočosima, smenjen je, a na njegovo mesto je stigao nekadašnji as Reala Pablo Priđoni. Garsija se radovao pobedi protiv svoje zemlje, bio je na ramenima košarkaša iz Dominikanske Republike, pa je dobio zvižduke u dvorani u Mar del Plati, drugoj kući Fakunda Kampaca iz perioda dok je branio boje Penjarola.

Argentincima nisu na ruku išli ni ostali rezultati. Brazil je dobio rasterećenu selekciju SAD-a sa 83:76 i izborio plasman na Mundobasket od 25. avgusta do 10. septembra ove godine.

Gabrijel Dek je bio najefikasniji igrač meča sa 27 poena. Kampaco i Laprovitola su ubacili po 10, a Delija devet. Kod Dominikanske Republike, Montero je blistao sa 20 poena, Deliz je dodao 11, a Liz osam.

Sa tla Amerika, na planetarnom šamoionatu narednog leta gledaćemo Kanadu, Dominikansku Republiku, Venecuelu, SAD, Portoriko, Meksiko, dok je Brazil kao najbolja četvrtoplasirana selekcija izborila Mundobasket zbog bolje koš razlike u odnosu na Argentinu.

Svetske velesila je doživela šamarčinu, jedan od najtežih poraza u ovom milenijumu... Bride obrazi Argentincima. Od 1982. godine prvi put na Mundobasketu neće ih biti. Žestok je to udarac...

KVALIFIKACIJE ZA MUNDONASKET, AMERIKA - 12. KOLO

Ponedeljak

GRUPA E

Argentina - Dominikanska Republika 75:79

/Dek 27 - Montero 20/

Panama - Bahami 88:66

/Bišop 20 - Bridžvoters 11/

Venecuela - Kanada 57:74

/Kolmenares 13 - Šrub 14/

GRUPA F

Brazil - SAD 83:76

/Saboklo 21 - Galovej 19/

Kolumbija - Portoriko 80:87

/Angola 20 - Hauard 18/

Urugvaj - Meksiko 69:82

/Parodi 25 - Kruz 17/




tagovi

košarkaška reprezentacija ArgentineFakundo KampacoMundobasket 2023MundobasketKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara