Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)

Zvezda u Nišu dobila vetar u leđa, sledi Alba, pa pakleni martovski ritam sa Kampacom

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.02.23. | 08:34

Treći mesec u tekućoj godini mogao bi da odgovori na brojna pitanja

Slavila se tripla kruna na Malom Kalemegdanu prethodna dva leta, a krajem prošle sedmice Crvena zvezda je napravila prvi korak ka trećoj uzastopnoj. Osvojila Kup Radivoja Koraća u Nišu, pozicionirala devetu Žućkovu levicu u vitrine i tako postavila rekord. Tako je ostvaren samo prvi od ciljeva u tekućoj sezoni, začinjen trijumfom nad večitim rivalom Partizanom Mozzart Betom u polufinalu, ali i napravljena idealna uvertira za ključni deo sezone.

Do kraja meseca izabranici Duška Ivanovića će, zbog reprezentativne pauze, odigrati samo jedan meč. Protiv Albe u Beogradu, u okviru 25. kola Evrolige. Nakon toga ih u martu čekaju utakmice koje bi mogle da definišu ishod čitave sezone.

Izabrane vesti

Ambicije su jasne. Da se izbori plasman u plej-of elitnog takmičenja i obezbedi prva pozicija na tabeli ABA lige. Crvena zvezda na evroligaškoj lestvici zauzima 13. poziciju sa učinkom 11-13, ali i dalje ima sasvim dobre šanse da se nađe među osam najboljih. Pred crveno-belima je deset prilika da nadoknade dve pobede minusa u odnosu na Valensiju, Baskoniju i Partizan - prva tri tima iznad crte. U regionalnom prvenstvu su trenutno drugi, ali samo jer imaju utakmicu manje od Partizana, te drže sve u svojim rukama kada je sam vrh tabele u pitanju.

Zato utakmica sa Albom u petak nosi imperativ pobede, jer je sastav iz Berlina na poslednjoj poziciji sa pet trijumfa manje od Ivanovićevog sastava i praktično nema takmičarskih ambicija na evrosceni. Slavila je Zvezda u Mercedes Benc Areni u prvom delu sezone i prekinula negativnu tradiciju (88:84 posle produžetka), pritom na krilima uspeha u Nišu dočekuje potišteni sastav Izraela Gonzalesa, jer je u polufinalu Kupa Nemačke izgubio od minhenskog Bajerna.

Za razliku od Kupa Radivoja Koraća, protiv Albe crnogorski stručnjak neće moći da računa na Fakunda Kampaca. Ali to će biti i poslednji meč na kojem Argentincu neće biti dozvoljeno da brani crveno-bele boje. S početkom marta, Crvenoj zvezdi ističe zabrana registrovanja igrača i trenera, privremeno izrečena prvog decembra, a potom i produžena početkom januara. Neće Faku biti ni u Beogradu, pošto putuje za domovinu kako bi selekciji Pabla Priđionija pomogao da savlada Kanadu u poslednjem FIBA prozoru u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Duel u Mar de Plati zakazan je baš za 24. februar, od 01.40 po srednjoevropskom vremenu.

Posle susreta sa Albom, Zvezdu čeka još jedan duel sa nemačkim timom, ali ovoga puta na strani. Gostuje Bajernu u Minhenu (02. mart, 19.00), ali bi u Audi Domu prvi put crveno-beli dres na najvećoj evropskoj pozornici trebalo da nosi Kampaco.

Duelom protiv ekipe Andree Trinkijerija, koju su porazili kod kuće još početkom sezone dok je Vladimir Jovanović sedeo na klupi (78:72), crveno-beli će otpočeti ples u paklenom martovskom ritmu. Zaključno utakmicom protiv nemačkog vicešampiona, Zvezda će ih odigrati 11, uz napomenu da još nije potvrđen termin odigravanja odloženog meča trećeg kola ABA lige protiv Cedevite Olimpije u Stožicama (odložen na zahtev kluba iz Ljubljane zbog velikih kadrovskih problema).

Od toga, sedam gostovanja. Počevši od Minhena, preko Zagreba, Atine, Barselone i Bara, pa sve do Vilerbana i protiv Partizana u Beogradu. Ne računajući utakmicu u komšiluku i potencijalna presedanja, ali uz uračunat povratak kući, proputovaće crveno-beli preko 10,000 kilometara.

Posle Bajerna se sastaju sa Cibonom (05. mart, 15.30), pre još jednog duplog kola Evrolige - na Međunarodni dan žena protiv Anadolu Efesa koji se takođe bori za plej-of (20.30), a manje od 48 sati kasnije protiv Panatinaikosa u Atini (20.00). A onda - peti večiti derbi u sezoni. Drugi pred Partizanovim navijačima (13. mart, 20.00), ovoga puta u 21. rundi regionalnog prvenstva.

Nakon toga će crveno-beli putovati na jedno od najtežih gostovanja u Evropi, pošto ih 17. marta (20.30) dočekuje Barselona. Po povratku u Srbiju će se pripremati za okršaj sa Studentskim centrom u Pioniru (precizan termin nije još određen), a onda i za okršaj sa Baskonijom u Beogradu (23. mart, 19.00).

Ukoliko sve prođe kako se na Malom Kalemegdanu nadaju, možda bi baš susreti sa španskim ekipama mogli da budu od ključnog značaja za konačan rasplet, jer posle susreta sa timom iz Vitorije, crveno-beli će nakratko napustiti bazu kako bi se u Baru sastali sa Mornarom (od 24. do 27. marta), a već 29. marta će ugostiti Valensiju (19.00). Biće to uvertira u poslednje duplo kolo Evrolige, s obzirom da Zvezdi potom čeka put za Francusku, gde se poslednjeg dana u mesecu sastaje sa Asvelom (21.00).

Dakle, sudariće se crveno-beli sa tri direktna konkurenta u plej-of trci (Anadolu Efes, Baskonija, Valensija), Barselonom iz gornjeg dela tabele i Bajernom, Panatinaikosom i Asvelom koji se trenutno nalaze ispod njih. Važan podatak je da će sva tri rivala u borbi za doigravanje dočekati u dvorani Aleksandar Nikolić. Jasno, posle marta bi situacija na oba fronta trebalo da bude daleko jasnija, s obzirom da bi u derbiju sa Partizanom mogla da padne odluka o tome ko će imati prednost domaćeg terena u plej-ofu ABA lige sve do finala.

U aprilu će se Zvezda sastati još sa Megom, Borcem i Splitom u Jadranskoj ligi, dočekati Olimpijakos i Fenerbahče na evrosceni.

Kup u Nišu će sigurno dati vetar u leđa braniocu srpskog i regionalnog trona, a važno je i što Duško Ivanović u ovom trenutku ima sve igrače na raspolaganju. Hasan Martin i Nikola Ivanović su se oporavili od povreda, Amerikanac počeo da hvata zalet baš u Čairu. Stefan Lazarević, srećom, nije pretrpeo ozbiljniju povredu posle udarca koji je pretrpeo na gostovanju u Zadru pred Kup Radivoja Koraća, dok ostatak tima nije često posećivao ambulantu u prethodnom periodu.

Ima Crvena zvezda sve u svojim rukama, čini se i dobru priliku da izbori plasman među osam najboljih u Evroligi. Prvi korak ka još jednom veliko slavlju na Malom Kalemegdanu je napravljen, a za razliku od prethodnih sezona, mogli bi crveno-beli da naprave još tri do kraja takmičarske godine.

RASPORED CRVENE ZVEZDE DO KRAJA LIGAŠKOG DELA SEZONE U EL I ABA

Februar

24. februar: Crvena zvezda - Alba Berlin (EVROLIGA)

Mart

02. mart: Bajern Minhen - Crvena zvezda (EVROLIGA)

05. mart: Cibona - Crvena zvezda

08. mart: Crvena zvezda - Anadolu Efes (EVROLIGA)

10. mart: Panatinaikos - Crvena zvezda (EVROLIGA)

13. mart: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda (ABA LIGA)

17. mart: Barselona - Crvena zvezda (EVROLIGA)

17-20. mart: Crvena zvezda - Studentski centar (ABA LIGA)

23. mart: Crvena zvezda - Baskonija (EVROLIGA)

24-27. mart: Mornar - Crvena zvezda (ABA LIGA)

29. mart: Crvena zvezda - Valensija (EVROLIGA)

31. mart: Asvel - Crvena zvezda (EVROLIGA)

April

01-03. april: Mega - Crvena zvezda (ABA LIGA)

06. april: Crvena zvezda - Olimpijakos (EVROLIGA)

07-10. april: Borac Mozzart - Crvena zvezda (ABA LIGA)

13. april: Crvena zvezda - Fenerbahče (EVROLIGA)

14-17. april: Crvena zvezda - Split (ABA LIGA)

Napomena: Nije određen termin odigravanja odloženog meča 3. kola ABA lige protiv Cedevite Olimpije na strani.



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaABA ligaFakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara