Matijas Gidsel (©Reuters)
Matijas Gidsel (©Reuters)

Gidsel je najbolji rukometaš sveta u 2023.

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.03.24. | 13:56

Desni bek Danske i Fukse Berlina krenuo stopama zemljaka Mikela Hansena i Niklasa Landina Jakobsena

Desni bek svetskog šampiona Danske i Fukse Berlina, Matijas Gidsel, izabran je za najboljeg rukometaša sveta u 2023. godini. Levoruki as koji je sa Martimom Kostom iz Portugalije bio najbolji strelac Evropskog prvenstva početkom godine u Nemačkoj, pobedio je konkurente, golmana Kjelcea Andreasa Volfa i pivotmena olimpijskog i evropskog prvaka Francuske i Vesprema Ludovika Fabregasa.

Gidsel je godinama na top nivou. Bio je najbolji igrač Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine, kao i prvi strelac takmičenja. Prošle godine je bio MVP Svetskog prvenstva u Stokholmu, kada je Danska odbranila svetsku titulu pobedom u švedskoj prestonici protiv Francuza. Sa Berlincima, saigrač Dejana Milosavljeva i Mijala Marsenića, osvojio je Ligu Evrope, a drugoplasirani tim u Bundesligi je favorit za krunu i ove godine.

Izabrane vesti

Od 2016. godine, kada je najbolji rukometaš bio Nikola Karabatić, poslednji laureti bili su Danci, Mikel Hansen i Niklas Landin Jakobsen koji su bili tri, odnosno dva puta nominovani za najbolje u izboru Međunarodne rukometne federacije (IHF).

20.00: (1,25) Melsungen (10,0) Lemgo (4,90)

Po tri titule najboljeg igrača sveta imaju Nikolu Karabatić i Mikela Hansena, a po dve Talant Dujšebajev, Ivano Balić i Niklas Landin Jakobsen. Vesellin Vujović je bio laureat 1988, a Dragan Škrbić 2000. godine.

Kod žena, za najbolju rukometašicu sveta je izabrana Norvežanka Heni Rajstad, levi bek danskog Esbjerga.

Najbolji mladi rukometaš sveta je fantastični Faranin, srednji bek Kila Elijas Elefsen Skipagotu, dok je mlada igračica godine Francuskinja Lena Grandvo iz Nanta.



tagovi

Matijas GidselFukse BerlinIHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara