Nišani, pali!

Vreme čitanja: 6min | čet. 18.10.18. | 17:15

Istorijska šansa koja ne sme da se propusti

To je to što se čekalo. Sve u prethodnih 20 dana je bilo zagrevanje i tempiranje forme za završnicu koja će uslediti u naredna dva dana. Sada je ono najbitnije, sada sledi raspodela medalja i nema kredita za kiks.

Pred srpskim odbojkašicama je istorijska šansa koju ne bi smele da propuste. Od 6.40 časova u japanskoj Jokohami (prenos Sportklub 1) Srpkinje igraju protiv Holandije u polufinalu svetskog prvenstva. Biće to repriza prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva u Azerbejdžanu u kojem su Srpkinje sa 3:1 oduvale Holanđanke i okitile se zlatom.

Izabrane vesti

Ko god da pobedi, ostvariće najveći uspeh u istoriji svoje reprezentacije na svetskim prvenstvima. Najbolji naš rezultat na Mundijalima je treće mesto. Baš u Japanu pre 12 godina kao Srbija i Crna Gora. I to je zasad jedina naša medalja sa svetskih prvenstava. Holanđankama je ovo prvo polufinale. I nadamo se da će u njemu i završiti ovo prvenstvo...

Ne samo što šampion Evrope udara na vicešampiona, već iz mnogo drugih razloga, imamo pravo na optimizam da će Srbija zaigrati u finalu svetskog prvenstva u subotu.

Istina, Holanđanke imaju dve uzastopne pobede u međusobnim duelima. Dobile su nas letos u Ligi nacija, a potom i nedavno u drugoj grupnoj fazi u Japanu. Ali nijedan od tih mečeva nije imao ovakvu rezultatsku važnost, niti su u njemu bili otkriveni svi aduti. Holandija je u Roterdamu slavila kada je naša reprezentacija bila lišena usluga Brankice Mihajlović, a i tada su Srpkinje bile blizu pobede u pet setova. Nedavno, u grupi selektor Terzić je zbog lakše povrede odmarao Tijanu Bošković, a Holanđanke su sa ubedljivih 3:0 osvojile prvo mesto u grupi. Ispostavilo se da je Srbija više dobila tim porazom nego Holanđanke pobedom. Završili smo u lakšoj grupi, a naša najbolja odbojkašica se odmorila i zalečila lakšu povrede trbušnog zida pred F6 fazu.

Sutra će to biti sasvim drugačiji meč…

Srbija sa Tijanom i bez nje nije isti tim. Holanđanke će tek sutra osetiti pravu snagu Srpkinja. Kao u finalu pre godinu dana u Azerbejdžanu. Tada je Boškovićeva sa 29 poena rasturila Holandiju i nije bilo odbrane od njene levice. Zato Holanđanke i njihov selektor strahuju uoči sutrašnjeg okršaja.

Od tog meča se nije promenilo mnogo toga… Holanđanke u Japanu igraju skoro u istom sastavu. Nedostaje jedino povređena Robin de Krojf. S tim što Loneke Slutjes deluje bolje i zrelije nego tada. Prvi napadač Holandije i evropskog šampiona Vakifa, na ovom prvenstvu igra odbojku života, a simultanka protiv Amerikanki kada je osvojila 38 poena govori od koga će Srbiji pretiti najveća opasnost. Sa 238 poena je druga najefikasnija igračica prvenstva, a sa 24 asa ubedljivo najbolji server. Iigrom Holanđanki sjajno diriguje Laura Dajkema i osim njih, Holandija nema neke prejake adute da nadvisi Srbiju.

Srbija ima daleko bolje blokere i daleko bolje alternative u napadu s obzirom da holandska druga napadačka opcija Ana Bujs nije u formi. Čak je i prijem Srbije bolji u bitnim mečevima.

U odnosu na prošlogodišnje finale, Srbija je jača za Maju Ognjenović. A takav tehničar je ogromna prevaga, uz sav respekt i pohvale Bojani Živković za igre na EP. Majina genijalnost je dobro poznata, a konekcija koju ima sa Tijanom je nešto posebno. Čini se da Boškovićeva prosto uživa u igri sa njom i da je nijedan tehničar na svetu ne bi bolje razigravao.

To je ključna stvar za igru Srbije. Ako Tijana bude u dosadašnjem elementu, onda je Srbija blizu pobede. Samo da i ostali elementi u igru budu na nivou. Holanđanke nemaju blok i prijem koji bi mogle da neutrališu fantastičnu Hercegovku. Tijana je igračica koja je obeležila dosadašnji deo prvenstva. Sa 138 osvojenih poena je šesta na listi najefikasnijih, ali je odigrala dva meča manje i odmarala se u nekim drugim utakmicama. Ono što je najbitnije je procenat uspešnosti njenih napada. Iako prosečno po setu ima desetak napada, drži se na fenomenalnih 56,39 odsto uspešnosti. U toj vrlo bitnoj kategoriji je najprecizniji i najbolji napadač prvenstva. Primera radi, Slutjes je na 50,25 odsto. To najbolje opisuje Tijanin nestvarni napadački potencijal.  

Veoma je bitno što je najbolja evropska, a po mnogimai svetska odbojkašica odmorna i nije se preforsirala u dosadašnjem delu takmičenja. Za nju je normalna stvar da dobije 40-50 lopti u tri seta i da se ne premori. Navikla je da ceo tim igra na nju. Ako Boškovićeva bude na dosadašnjem nivou, napad Srbije će biti daleko ubojitiji od holandskog. Ni partija karijere Slutjes ne bi pomogla našem rivalu.

Pored ogromne porcije poena koju će isporučiti Tijana Bošković, srpska prednost je i Brankica Mihajlović. Holanđanke nemaju ni blizu takav potencijal na drugoj napadačkoj opciji. Brankica je takođe prevazišla povredu kolena i na ovom prvenstvu je peta po procentu uspešnosti u napadu (46,78 odsto). Dakle, među pet najboljih napada času dve Srpkinje…

Ono što možda i najviše raduje u igri Srbije u poslednjim mečevima je prijem. Posle povrede Bojane Milenković, bilo je pitanje kako će funkcionisati prijem Srbije. Međutim, Bianka Buša je bila sjajna protiv Japana i Italija i zapušila je usta svim skepticima koji su sumnjali da li će izdržati pritisak. Iako su je rivalke konstantno gađale, bila je sjajna u odbrani, a čak se oslobodila i u napadu i dala vrlo korektan doprinos. Protiv Holandije će biti na ispitu karijere i samo treba da nastavi kao u poslednje dve utakmice. Srpski prijem odavno nije funkcionisao bolje kao u prethodna dva meča sa Japanom i Italijom, što je velika zasluga libera Silvije Popović. Ona je propustila zlato u Azerbejdžanu, ali na ovom prvenstvu igra u velikoj formi. A sa klupe šansu čeka Tijana Malešević koja je prošle jeseni na EP bila u sličnoj situaciji kao Buša sada, ali je sjajno odradila posao i pokazala da na nju uvek može da se računa.

Od prijema će sve krenuti i ako on bude na zavidnom nivou, Maja Ognjenović će biti na slatkim mukama da li namešta bombe Tijani ili Brankici. Ili da diže prvi tempo ili koreju. A trebalo bi da da dobijemo mnogo više i od srednjaka. Niko na prvenstvu nema takva tri blokera kao što Srbija ima kvalitet u Mileni Rašić, Stefani Veljković i Jovani Stevanović. Njihova klasa nije sporna, utisak je da su tempirale formu za završnicu. Pokazao je to onaj četvrti set protiv Italije. Milena je među najboljima na svetu na svojoj poziciji i njen prvi tempo i blok bi trebalo da budu još jedno fatalno oružje za Holanđanke. Čini nam se da ono najbolje od naših blokerki tek sledi… Potrebno je samo da i nanišanimo prijemom, a za ofanzivni arsenal ne treba da brinemo. Ima ko će da raspali.

U mnogim bitnim segmentima igre, Srbija je u prednosti nad Holanđankama. Selektor Zoran Terzić je pažljivo sklapao ovu generaciju godinama da bi napao veliku svetsku titulu koja nam izmiče. U hodu je morao i da podnese neke žrtve, ali deluje da se isplatilo. Holandija bi trebalo da bude sledeća mušterija naših devojaka, a onda bi uživali u dugo čekanom finalu na najvećoj svetskoj smotri.

Sve miriše na veliki uspeh kao i pre 12 godina. Zato vredi poraniti sutra ujutro i biti uz naše devojke i najbolju generaciju naše odbojke. Posle olimpijske, evropske, sutra se kuje i svetska medalja. Nadamo se  ona najsjajnija!

 


ODBOJKA - SVETSKO PRVENSTVO (POLUFINALE)

6.40: (1,32) Srbija - Holandija (3,05)
09.10: (1,60) Kina - Italija (2,19)

(FOTO: FIVB)


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2018Tijana BoškovićZoran TerzićMaja OgnjenovićBianka BušaMilena RašićBrankica MihajlovićStefana VeljkovićJovana StevanovićSilvija Popović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara