Detalj sa VN Katara iz 2019. godine (Foto: Reuters)
Detalj sa VN Katara iz 2019. godine (Foto: Reuters)

Bez Markeza zaboravite na favorita Moto GP klase

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.03.21. | 09:21

VN Katara startuje u 19 časova, a Đoan Mir s obzirom na izjednačenost rivala kao da brani skoro pa neodbranjivu titulu. Situacija sa staze najavljuje razuzdanu sezonu u koju će se Mark Markez tek uključiti…

Na stazi Losail počinje Moto GP ludilo… Kraljevska klasa ove sezone, nije podelila, ona je stručnu javnost ostavila nemom. Doslovce niko ne želi da licitira po pitanju favorita nakon pandemijske sezone koja je definisala pravilo - bez Marka Markeza favorit ne postoji! Neće se Španac takmičiti ni ovog vikenda, pa je kvota da će se na prvoj trci sezone voziti na žilet i stotinku, toliko mala da je smatramo siguricom. Ako vi znate ko je najbolji, požurite, jer Mozzart kvote su spremne, a mi u obavezi da definišemo ključne detalje koji bi mogli da utiču na nastupajuću trku i tok sezone.

KVOTE ZA VELIKU NAGRADU KATARA

Izabrane vesti

Numera jedan, razvoj motocikala je zamrznut, pa će se na startu voziti prošlogodišnje mašine koje su po već viđenom prilično konkurentne. Eto, u Kataru smo u petak videli odličan Dukati koji je prava zver na pravcu. Ukrote li ga u krivinama, eto dobitne kombinacije za Džeka Milera i Frančeska Banjaja. Dokazali su da italijanska spravica ima potencijal, a mi na to dodajemo da će i ove sezone najjače partije najverovatnije pružati fabrički vozači, mada se ne sme zanemariti priča o ostatku grida koji je svakako sposban da para ambicije sada više ne tako nadmenoj konkurenciji.

To je priča o mešanju karata na sve strane. Šta reći, sem da je na treninzima vozač Petronas Jamahe Franko Morbideli pokazao zavidan potencijal pred Veliku nagradu Katara. Isto stoji i kraj imena Aleiša Espargara na Apriliji… To je dokaz da u Moto GP trci ove sezone svako može da zablista, pa će neočekivanom šampionu, Đoanu Miru biti vraški teško da odbrani titulu koja je obradovala Suzuki posle punih 20 godina hibernacije.

Đoan Mir (Foto: Reuters)Đoan Mir (Foto: Reuters)

Realno je da se i ove sezone, počev od Katara vozi do poslednjeg daha, a da pitanje šampiona u opštem adrenalinskom haosu bude rešavano strpljenjem, onako kako je Mir prošle godine uspeo da se proslavi. Znači, radiće se najviše na pedantnom skupljanju bodova, a većina takmičara će se moliti da ih ne snađe sudbina Fabija Kvartarara koji je predugo vodio u generalnom plasmanu, da bi u katastrofalnom finišu iste prokockao šampionski pehar. No, vratimo se Suzukiju, jer bitan lik u celoj zbrci mogao bi biti Mirov klupski kolega, famoznoi Aleks Rins. Prošle godine bio treći u generalnom plasmanu, ali ga je povreda sprečila da veliki talenat konačno okiti titulom. Eto, sada ima novu šansu, ukoliko uspe da izbegne da mu crne mačke prečesto prelaze put.  

Navijače svakako najviše zanima Repsol Honda. Godinama su blistali zahvaljujući Marku Markezu, a onda je pala odluka da se na poziciju drugog vozača umesto mlađeg Markeza koji je otišao u LCR Hondu, dovede Pol Espargaro. Ako je po toj logici, onda će Španac po prvi put dobiti motocikl ekstra klase s kojim može da uradi sve što zaželi. Pa, da vidimo šta može sa svetlim oružjem.

Što se tiče Jamahe, svi bi voleli da znaju šta se uistinu može očekivati od Maverika Vinjalesa i Fabija Kvartarara. Naime, Vinjales je grešio na ovom motociklu koji se uzgred i nije pokazao kao previše pouzdan, pa sada mora iznova da se dokazuje, odnosno da vraća reputaciju koja ga je nekada pratila.

Ako bi govorili o ostalima, onda bi najvećeg konkurenta fabričkim timovima trebali da gledamo u Petronas Jamahi. Tu je Valentino Rosi, a sa njim je Franko Morbideli koji se u finišu prošle sezone izbrusio do te mere, da je prosto nemoguće da se ne umeša u borbu za pobede na trkačkim vikendima. Što se tiče Doktora, lepo bi bilo bar jednom ga videti na pobedničkom mestu, što bi obradovalo definitivno najveću navijačku armiju koju jedan motociklisata može da ima.

Na kraju, valja reći i da će Bred Binder i Migel Oliveira iz KTM-a opasno napredovali, a da Žoan Zarko, Aleiš Espargaro, Petrući i Nagakami mogu da začine sezonu. Svakako, teško ova četvorka može do titule, ali da su sposbni da tu i tamo zakomplikuju po koji trkački vikend, to je sigurica nad siguricama.

MILER POBEĐUJE 4,00, KVARTARARO POBEĐUJE - 7,00, MORBIDELI POBEĐUJE 8,00!

Motociklisti

Aprilija

Aleiš Esprgaro

Lorenco Savadori

Repsol Honda

Mark Markez

Pol Espargaro

Štefan Bradl (rezerva za Marka Markeza)

Dukati

Džek Miler

Frančesko Banjaja

Pramak Dukati

Žoan Zarko

Horhe Martin

Esponsorama Dukati

Luka Marini

Enea Basijanini

LCR Honda

Aleks Markez

Takaki Nakagami

Red Bul KTM

Bred Binder

Migel Oliveira

Teh3 KTM 

Dailo Petrući

Iker Lekuona

Suzuki 

Aleks Rins

Đoan Mir

Jamaha

Maverik Vinjales

Fabio Kvartararo

Petronas Jamaha

Franko Morbideli

Valentino Rosi

 Kalendar Moto GP šampionata

28. mart, Velika nagrada Katara, Losail

4. april, Velika nagrada Dohe, Losail

18. april, Velika nagrada Portugala, Algarve

2. maj, Velika nagrada Španije, Anhel Nijeto

16. maj, Velika nagrada Francuske, Le Man

30. maj, Velika nagrada Italije, Muđelo

6. jun, Velika nagrada Katalonije, Katalunja

20. jun, Velika nagrada Nemačke, Sahsenring

27. jun,Velika nagrada Holandije, Asen

11. jul, Velika nagrada Finske, Kimi Ring

15. avgust, Velika nagrada Austrije, Red Bul ring

29. avgust, Velika nagrada Britanije, Silverston

12. septembar, Velika nagrada Aragona, Motorland

19. septembar, Velika nagrada San Marina, Marko Simončeli

3. oktobar, Velika nagrada Japana, Tvin Ring Motegi

10. oktobar, Velika nagrada Tajlanda, Čang

24. oktobar, Velika nagrada Australije, Filip Ajland

31. oktobar, Velika nagrada Malezije, Sepang

14. novembar,Velika nagrada Valensije, Rikardo Tormo


tagovi

Moto gpMoto GP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara