Bianka Buša (©Starsport)
Bianka Buša (©Starsport)

Bianka Buša: Kad je stigao poziv Vakifbanka, ništa više nije bilo bitno

Vreme čitanja: 5min | pon. 29.05.23. | 09:44

"Nisam uopšte razmišljala, rekla sam odmah: Da, naravno. Ne želim nijednu drugu opciju, ni za kakve pare", ispričala je srpska reprezentativka za Mozzart Sport

Neverovatni niz osvajanja odličja na najvećim takmičenjima traje još od 2015. godine. Odbojkašice Srbije su vezale osam medalja na isto toliko velikih takmičenja (računaju se EP, SP, OI), a samo dve igračice mogu da se pohvale da su učestvovale u svakom od tih uspeha.

Jedna je Tijana Bošković, koja je u dresu reprezentacije od 2014. godine. Debitovala je na Svetskom prvenstvu na kome je osvojeno sedmo mesto. Druga je Bianka Buša, koja je priliku na glavnoj sceni dobila 2015. godine.

Izabrane vesti

Devojka koja pokriva poziciju primača servisa je jedina igračica koja se nikada kući nije vratila bez medalje, a da je bila tu od prvog do poslednjeg dosadašnjeg uspeha (2015-2022).

"Da, šalile smo se da sam ja talija. Nešto je očigledno krenulo kad sam došla, eto tako se namestilo", kaže Bianka Buša u razgovoru za Mozzart Sport pred start još jedne reprezentativne sezone.

Naravno, naša odbojkašica će dati sve što može da se i posle ovog leta taj podatak ne promeni. Čekaju je ozbiljni izazovi u Ligi nacija, na Evropskom prvenstvu i u kvaliifikacijama za Olimpijske igre, a prvi ispiti počinju već u sredu (duel sa Amerikom u Antaliji).

Na pripreme je stigla spremna za novo dokazivanje, raspoložena i motivisana. Ugovor za narednu sezonu već ima - nastaviće karijeru u moćnom Vakifu, koji je nedavno odbranio titulu u Ligi šampiona, pa o tome tokom narednih meseci ne mora da brine...

Poslednji angažman imala je u PTT Ankari, ekipi koja je zauzela 11. mesto u Turskoj i propustila plej-of borbe, a i razigravanje od 5. do 8. pozicije.

"Godina koja je iza mene nije bila baš uspešna za tim, ali ja sam u ovom trenutku zadovoljna. Dobro sam odigrala, našla sam novi klub, tako da verujem da će karijera da ide samo na bolje. Nije još zvanično objavljeno, ali u suštini svi znaju da ću rad sa selektorom Gvidetijem nastaviti i u klubu. Radujem se toj saradnji. Pričala sa menadžerkom i rekla sam joj da želim da ostanem u Turskoj - koji god to klub bio. Ona me zvala i saopštila mi da me želi Vakif. Ja sam bez razmišljanja rekla: 'Da, naravno. Ne želim nijednu drugu opciju, ni za kakve pare'. Kad je taj poziv stigao, više ništa nije bilo bitno".

Bianka Buša u napadu (Starsport)Bianka Buša u napadu (Starsport)

Nije Bianki ni na kraj pameti bilo da postoji mogućnost da potpiše ugovor sa klubom koji je najdominantniji u 21. veku.

"Prvo smo imale menadžerka i ja dogovor da ne žurimo sa izborom kluba ove godine. Htele smo da čekamo da vidimo kako ću odigrati tokom reprezentativne sezone. Prošle godine sam imala fenomenalna izdanja, a posle toga sam možda nezasluženo otišla u nešto slabiji klub. Zato smo mislile da je u redu da malo sačekamo... Ali, kad je pozvao Vakif, nije bilo nikakve dileme".

Od srpskih igračica u Vakifu su do sada igrale Jelena Nikolić, Milena Rašić, Jovana Brakočević Kancijan i Maja Ognjenović. Svesna je Buša kakvoj ekipi će se pridružiti...

"Osećam veliku odgovornost, ali sam i veoma srećna što idem tamo. To je najbolji tim, okupljene su najbolje igračice... Imaću nešto slično kao u reprezentaciji. Tu je pod moranjem da se dobro trenira, tako da verujem da će biti super. Vakif igra mnogo takmičenja, biće sigurno dovoljno prostora za sve. Uzbuđena sam i što me čeka odbrana evropske titule, ali ima još mnogo do toga".

Tokom leta će imati dovoljno vremena da se dobro upozna sa načinom rada Đovanija Gvidetija.

"Popričali smo dok sam još bila u Turskoj. Videli smo se jednom, pričali o ambicijama - zna se da su u Vakifbanku uvek najviše. I on se raduje saradnji, bio mu je potreban igrač kao što sam ja. Tako da - nadamo se najboljem".

Italijan je sredinom prošle nedelje stigao u Beograd, jer je sa Vakifom igrao finale Lige šampiona 20. maja u Torinu.

"Nažalost, samo nekoliko dana smo imali za rad sa njim. Ali, i to vreme je bilo dovoljno da vidimo koliko se ozbiljno trenira. Jasno je da dolazi iz najboljeg kluba na svetu. Ja sam stvarno oduševljena".

Srpkinje danas putuju za Antaliju, gde ih čeka prvi turnir Lige nacija, na kome će se sastati sa Amerikankama, Poljakinjama, Turkinjama i Kanađankama.

"Iako nisu u najjačim sastavima, zna se kakvi su to timovi generalno. Amerika uvek ima dobru ekipu, Turska je pojačana sa Melisom Vargas... Svi znaju da je Liga nacija sada bitna, da je važan svaki poen zbog bodovanja za Olimpijske igre. Imali smo mesec dana da se spremimo, bili smo u nekompletnom sastavu. Zapravo, nećemo imati sve igračice na raspolaganju sve do poslednjeg turnira Lige nacija. Ali, tu su neke mlađe koje će ih zameniti. I sada je to jedna kvalitetna ekipa".

(Starsport)(Starsport)

Ko god je pratio sa velikom pažnjom prošle godine odbojkašice - dobro se seća kako je igrala Bianka Buša. Svetsko prvenstvo je definitivno bilo njeno najbolje odigrano takmičenje otkad nosi dres Srbije...

"Potajno se nadam sličnim izdanjima ove godine, ako ne i boljim... Dobro se osećam, ali naravno treba malo vremena da se podigne forma i sve dođe na svoje. Verujem da će sve biti na najvišem nivou kad to bude najpotrebnije, posle žestokog rada sa ovim stručnim štabom i devojkama".

Prethodna klupska sezona (2021-2022) bila je za nju veoma teška, zbog zdrastvenih problema malo je igrala u Rusiji, morala je i na operaciju... Ali, raspoloženje se potpuno promenilo kad je obukla opremu nacionalnog tima.

"I povreda koja me zadesila, dovela je do toga da se malo odmorim. Očigledno da mi je to prijalo. Kad sam došla na pripreme reprezentacije, imala sam želju da se polako vratim, nisam imala velika očekivanja. A paole se sve dalje nekako spontano desilo".

Odbojkašice sada, kao i prošle godine počinju od Lige nacija… Braniće bronzanu medalju osvojenu sa Santarelijem. Potom ih čeka EP u Belgiji i za kraj ostaju olimpijske kvalifikacije.

"Možda je najveća odgovornost na tom poslednjem stepeniku, ali svakako nije lako nijedno takmičenje. Verujem da ćemo se mi pokazati u najboljem svetlu na sva tri ispita, sve devojke su motivisane. Svakog leta je slična situacija, tako da smo spremne. Od Srbije se uvek sve najbolje očekuje, s godinama smo navikle na sve to".

Još veći teret na ledjima će ove godine morati da ponese Bianka. S obzirom na to da Brankice Mihajlović nema na spisku za Ligu nacija, Buša je na svojoj poziciji najiskusnija…

"Među primačima sam najstarija sada. Jeste malo čudno i da sam među pet najstarijih u celoj ekipi... Ja se osećam mlado, tako da nema veze. Spremna sam za još veću odgovornost, super mi je sve to", podvukla je Bianka Buša.

RASPORED SRBIJE NA PRVOM TURNIRU LIGE NACIJA U ANTALIJI

Sreda

16.00: Srbija - SAD

Četvrtak

19.00: Turska - Srbija

Subota

13.00: Poljska - Srbija

Nedelja

16.00: Kanada - Srbija


tagovi

Bianka Bušaženska odbojkaška reprezentacija SrbijeĐovani Gvidetivakifbank

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara