Dru Bris, Kameron Džordan, Tajron Matje i Patrik Mahoms (©Reuters, ©Shutterstock)
Dru Bris, Kameron Džordan, Tajron Matje i Patrik Mahoms (©Reuters, ©Shutterstock)

Bris čeka paklenu mašinu iz Kanzasa, Vašington bez Smita

Vreme čitanja: 6min | ned. 20.12.20. | 08:35

Duel Nju Orleansa i Kanzas Sitija u epicentru 15. vikenda NFL šampionata. Posle mesec dana pauze za Sejntse se vraća veteran na poziciji kvoterbeka, ali je domaćin ostao bez superstara Majkla Tomasa. Dvejn Heskins menja vođu napada tima iz prestonice u meču protiv Sijetla

Pre početka NFL šampionata, Kanzasu i Nju Orleansu su davane najveće šanse da se početkom februara nađu u Superboulu u Tampa Beju na stadionu Rejmond Džons. I sada, tri kola pre kraja ligaškog dela sezone, ove dve franšize imaju dobre izglede da igraju meč za pehar Vinsa Lombardija. U Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC) retko ko Čifse ne vidi u borbi za najvredniji pehar u SAD-u, dok će Sejntsi imati dostojne rivale u NFC-u u Grin Beju, Sijetlu, Los Anđeles Remsima, možda i Tampi sa Tomom Brejdijem.

U Mercedes Superdomu u nedelju (22.25) možda budemo gledali uvertiru Superboula. Sve prestpostavke za spektakl su tu. Posle mesec dana pauze zbog povrede rebara u tim se vraća legendarni kvoterbek Nju Orleansa Dru Bris. Tajsom Hil je odlično odradio posao dok je veteran bio na bolovanju. Sejntsi su ostvarili tri pobede (dva puta protiv Atlante i trijumf u Denveru protiv Bronkosa) i poraz u Filadelfiji (21:24) koji bi mogao da košta četu Šona Pejtona prvog mesta u konferenciji. Grin Bej ima skor 11-3, ali i pobedu u međusobnom odmeravanju snaga u trećem kolu šampionata.

Izabrane vesti

U Luizijanu stiže pakleni napad šampiona predvođen Patrikom Mahomsom, jednim od dva kandidata za nagradu MVP (drugi je Eron Rodžers). Na poziciji kvoterbeka gledaćemo duel iskustva i mladosti, možda grubo zvuči, ali i prošlosti protiv sadašnjosti i budućnosti. Bris je ušao u 42. godinu, a ovu mu je možda i poslednja sezona u karijeri i šansa da stigne do drugog šampionskog prstena. Mahoms je trenutno ubedljivo najveća zvezda NFL-a, kvoterbek koji ruši sve rekorde i koji je na pragu da povede Čifse u stvaranje imperije, dinastije kao što je to pošlo od ruke Tomu Brejdiju u Nju Ingland Petriotsima.

Protiv Čifsa nijedna ekipa ne može da bude favorit. U ovom šampionatu to su bili samo Baltimor Rejvensi na početku sezone, ali je četa Endija Rida pregazila Rejvense i pokazala da je odbrana trofeja na dohvat ruke.

Pakleni napad sa Mahomsom, Tajrikom Hilom i Trevisom Kelsijem deluje moćno, ali imaće Kanzas preko puta jednu od najboljih odbrana lige sa iskusnim Kameronom Džordanom. Napad Sejntsa nije ove sezone ubojit kao u proteklom šampionatu zato što u većem delu sezone nije bilo superstara na poziciji risivera Majkla Tomasa. On je poslednje dve godine bio rekorder po broju hvatanja, ali je ove sezone imao mnogo problema s povredama, ali i sa disciplinom pošto je kažnjen od franšize jednim mečom pauze zbog tuče sa saigračem na treningu. Vratio se pre pre nekoliko nedelja u tim posle sedam mečeva pauze, ali se opet povredio i neće igrati do početka plej-ofa. To otežava situaciju Brisu koji i dalje ima odlilnr mete u napadu, veterane Emanuela Sandersa i Džereda Kuka, a preti i Elvin Kamera, eksplozivni raning bek koji je i dobar hvatač.

Očekuje se meč na veliki broj poena, a prednost dajemo Čifsima. Četa Endija Rida tako moćno deluje u napadu, da ne vidimo ko bi mogao da im stane na putu do nove krune u NFL-u.

Vašington se bori za prvo mesto u najslabijoj diviziji NFL-a, Istoku Nacionalne fudbalske konferencije (NFC) sa Njujork Džajantsima i Filadelfijom Iglsima. Ekipa iz prestonice ima pobedu više od tima iz Velike jabuke. Izabranici trenera Rona Rivere vezali su četiri trijumfa, u sjajnoj su formi, ali su prošle nedelje u Finiksu u meču protiv San Franciska ostali bez Aleksa Smita. Iskusni kvoterbek se povredio, morao je da napusti igru na poluvremenu. Menjaće ga danas opet Dvejn Heskins koji je počeo šampionat kao starter, ali je brzo zamenjen. Sijetl sa Raselom Vilsonom stiže u Vašington (19.00) kao favorti. Bori se za prvo mesto na Zapadu NFC-a sa Los Anđeles Remsima. Gostima neće biti lako sa odličnom odbranom Vašingtona, ali bi neigranje Smita trebalo da utiče na slabiju produktivnost napada domaćeg tima.

Tampa Bej sa Tomom Brejdijem igra toplo-hladno. Danas (19.00) gostuje divizijskom rivalu Atlanti. Falkonsi su digli ruke od sezone, veće brige imaju kako da nađu generalnog menadžera, možda i glavnog trenera. Bakanirsi dolaze da overe plasman u plej-of. Atlanta će biti lišena usluga glavna zvezde, povređenog risivera Hulija Džonsa, jednog od najboljih hvatača lige u prethodnoj deceniji.

Baltimor i Indijanapolis imaju na papiru lake zadatke protiv otpisanih Džeksonvila i Hjustona. Rejvensi i Koltsi ne smeju da kiksnu ako žele u plej-of. Majami je u padu fome, a stiže divizijski rival Nju Ingland koji ima samo teoretske šanse da ostane u igri za doigravanje. Dolfinsi imaju imperativ pobede. Napad sa Tuom Tagovailoom mora bolje ako žele da se dokusure ove sezone skromni Petriotsi sa Kemom Njutonom.

Detroit će u Nešvilu, ipak, da predvodi Metju Staford, iako iskusni kvoterbek nije trenirao prošle nedelje. Lajonsi su bez šanse za plej-of, dok Tenesiju ovaj meč je veoma važan u borbi za prvo mesto na Jugu AFC-a sa Koltsima. Očekuje se nova eksplozija najboljeg raning beka lige Derika Henrija.

Minesota i Čikago igraju meč sezone (19.00). Ona tima imaju skor 6-7 i šanse da sa 9-7 odu u plej-of. Vajkingzi imaju lakši raspored do kraja šampionata. Kirk Kazins i kompanija igraju promenljivo čitave sezone, dok su se Bersi probudili u prošlom kolu kada su prekinuli crni niz od šest poraza. Domaćin ima bolji mnogo bolji napad, gosti jaču odbranu sa sjajnim Kalilom Mekom. Blagu prednost dajemo domaćinu. Ima Kazins velike zvezde u napadu, Dalvina Kuka koji nosi igru trčanjem i Adama Tilena, trećeg igrača u NFL-u po broju tačdauna hvatanjem (13), odmah iza najboljih Devontea Adamsa i Tajrika Hila koji su 14 puta uhvatili lopte u end zoni rivala. Odličan je i mladi ruki risiver Džastin Džeferson.

Najlakši posao imaju Remsi protiv slabašnih Džetsa koji koračaju ka 0-16 skoru i prvom piku na draftu naredne godine. Arizona mora da slavi na svom terenu protiv Filadelfije ako želi da ostane u igri za plej-of. Iglsi sa novim kvoterbekom Džejlenom Hurtsom imaju još samo male šanse da se dokopaju januarskog ludila “preko bare”.

Podsetimo, ove sezone u plej-ofu igraće 14 timova, dva više nego prošle sezone. Pobednici konferencija (trenutno su lideri Kanzas Siti Čifsi i Grin Bej Pekersi) propuštaju prvi vikend, takozvani “vajld kard”. Najbolji timovi u diviziji (imaju prednost domaćeg terena u prvoj nokaut rundi) i po tri ekipe po plasmanu iz obe konferencije ostaće u borbi za trofej Vinsa Lombardija.

Posle utakmica u noći između subote i nedelje poznat je još jedan učesnik plej-of ofa, a to je Bafalo. Blilsi su pregazili Bronkose u Denveru sa 48:19 i pridružili se Kanzasu, Pitsburgu iz AFC-a i Grin Beju i Nju Orleansu iz NFC-a koji su prošle nedelje osigurali nastavak bitisanja za šampiona.

NFL – 15. VIKEND

Petak

Las Vegas Rejders - Los Anđeles Čardžers 27:30 p. p. (3:7, 7:10, 7:7, 7:0, 3:6)

Subota

Denver Bronkos - Bafalo Bils 19:48 (0:7, 13:14, 0:17, 6:10)

Nedelja

Grin Bej Pekers - Karolina Panters 24:16 (7:3, 14:0, 0:7, 3:6)

19.00: (3,70) Atlanta Falkons (14,0) Tampa Bej Bakanirs (1,35)

19.00: (1,10) Baltimor Rejvens (17,0) Džeksonvil Džeguars (8,25)

19.00: (2,55) Dalas Kaubojs San Francisko Fortinajners (1,60)

19.00: (1,30) Indijanapolis Kolts (15,0) Hjuston Teksans (4,00)

19.00: (1,80) Majami Dolfins (13,0) Nju Ingland Petriots (2,20)

19.00: (1,60) Minesota Vajkings (14,0) Čikago Bers (2,55)

19.00: (1,20) Tenesi Tajtens (15,0) Detroit Lajons (5,40)

19.00: (3,70) Vašington Redskins (14,0) Sijetl Sihoks (1,35)

22.05: (1,40) Arizona Kardinals (14,0) Filadelfija Igls (3,35)

22.05: (1,85) Los Anđeles Rems (-16.5) Njujork Džets (1,85)

22.25: (2,40) Nju Orleans Sejnts (13,0) Kanzas Siti Čifs (1,70)

Ponedeljak

02.20: (3,70) Njujork Džajants (14,0) Klivlend Brauns (1,35)

Utorak

02.15: (12,5) Sinsinati Bengals (18,0) Pitsburg Stilers (1,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Vašington Futbol timDru BrisPatrik MahomsNju Orleans SejntsKanzas SitiKanzas Siti ČifsNFLNFL liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara