Rukometaši Slovenije (©Reuters)
Rukometaši Slovenije (©Reuters)

Bura na SP: Slovenci se otrovali picom, sumnjaju na sabotažu pred meč sa Egiptom, IHF demantuje

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.01.21. | 11:33

“Odbijena svaka pomoć u taboru Slovenije. Na početku drugog poluvremena bilo je pet golova razlike, na terenu nije izgledalo kao da su igrači bolesni”, kažu u Međunarodnoj rukometnoj federaciji

Na 27. Svetskom prvenstvu za rukometaše u Egiptu završena je grupna faza takmičenja, a danas su na programu četvrfinala. Prethodnih dana bilo je mnogo kontroverzi na šampionatu koji je organizovala ova zemlja na severu Afrike. Prvo su organizatori želeli da se igra sa publikom. Posle pretnje bojkotom od najboljih igrača (Mikel Hansen, Sander Sagosen, Uve Genshajmer), odlučeno je da gledalaca neće biti.

U drugoj fazi takmičenja mnogi igrači su osećali isrpljeno, bolesno. Nije bio u pitanju korona virus nego stomačni koji je pokosio mnoge repezentativce poslednjih dana. Protiv Hrvatske nije igrao danski bombarder Mikel Hansen, na problem su se žalili i Hrvati Ivan Martinović I Domagoj Duvnjak, a najgora situacija je bila u taboru Slovenaca.

Izabrane vesti

Pred ključni meč protiv domaćina SP Egipta, mnogi rukometaši selektora Ljubomira Vranješa su osećali probleme sa stomakom. Sumnjalo se da su namerno otrovani hranom. Slovencima je protiv Faraona bila potrebna pobeda za plasman među osam najboljih selekcija sveta, ali na kraju je bilo nerešeno (25:25), pa je u četvrtfinale otišao domaćin Egipat.

Nekoliko sati pre utakmice sa Egiptom, neki igrači slovenačkog tima su se lose osećali. Slovenački savez objavio je saopštenje u kojem osuđuje moguću sabotažu i ističe da 12 igrača oseća loše pre utakmice i da se njih trojica - Staš Skube, Dragan Gajić i Blaž Blagotinšek, nisu mogli da odigraju meč, a poslednji od njih se onesvestio i morao je da se vrati u hotel.

Momci su vrištali od bolova, povraćali i trčali u kupatilo kao da im život zavisi od toga. Skube i Dragan Gajić nisu mogli da spavaju, a Blaž Blagotinšek je povraćao, saopštili su Slovenci.

Uzrok trovanje je pica koju su reprezentativci naručivali. Direktor danske reprezentacije Morten Henriksen rekao je da su Slovenci naručivali hranu izvan hotela i da postoje fotografije na kojima se vidi kako stižu pice u hotelske sobe slovenačkih rukometaša.

"Moj kolega Uroš Mohorič, direktor slovenačke reprezentacije, na rastanku mi je rekao kako ima samo jedan savet za mene, a ta je da po svaku cenu izbegavamo hranu koju u hotelu dostavljaju domaćini prvenstva. Međutim, smešno mi je da slušam te njihove priče kako su vrištali i padali u nesvest od bolova zbog trovanja hotelskom hranom jer znam, a imam i fotografije, na kojima se vidi kako Slovenci jedu pice koje su naručili dostavom izvan hotela."

Slovenci su demantovali Henriksena.

"Želimo da potvrdimo da je naša reprezentacija konzumirala isključivo hranu iz hotela ili hotelske dostave u sobu kao što je, na primer, pica. Što se tiče vode, pili smo isključivo onu u flašama”.

Posle ovih navoda o trovanju Slovenaca, oglasila se i Međunarodna rukometna federacija (IHF) čiji je predsednik Egipćanin Hasan Mustafa.

"IHF je zatražio od egipatskih vlasti istragu o tome da li se radilo o trovanju hranom, a potom smo obavestili Sloveniju o zaključcima izveštaja Ministarstva zdravstva. Jedan slovenački rukometaš prijavio se u klinici u hotelu s tvrdnjom da ima probleme sa želucem i probavom. Tamo je dobio lek, a posle toga su iz slovenačke delegacije rekli da 14 igrača ima identične probleme, kao i da ostali rukometaši drugih reprezentacija imaju slične simptome. Kada je lekar pozvao te igrače na pregled, to je odbijeno od strane doktora reprezentacije Slovenije. Potom je ponuđeno da se igrači koji imaju probleme prevezu u bolnicu, ali i to je odbijeno. Želimo da istaknemo da je svaka pomoć odbijena”, saopštili sui iz IHF-a.

Dodaje se:

"Posle toga je je organizovan sastanak sa svim reprezentacijama kako bi se proverile tvrdnje o sličnim problemima, ali niko ih nije prijavio. Nismo primili pritužbu na hranu od bilo koje reprezentacije. Takođe, u reprezentaciji Belorusija, koja je spornog dana delila švedski sto sa Slovenijom, nije prijavljen nikakav problem. Što se tiče same utakmice, Slovenija je igrala dobro uprkos tvrdnjama da ima devet igrača s takvim problemom. Na početku drugog dela utakmice vodila je sa pet golova razlike. Na terenu nije izgledalo kao da su reprezentativci Slovenije bolesni”, rekli su u IHF-u.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U EGIPTU – ČETVRTFINALE

Sreda

17.30: (1,22) Danska (11,0) Egipat (5,20)

20.30: (1,35) Francuska (8,50) Mađarska (4,00)

20.30: (2,30) Španija (8,00) Norveška (1,85)

20.30: (1,25) Švedska (10,0) Katar (4,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

SP u rukometuRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija SlovenijeLjubomir VranješIHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara