Tomas Vokap ide na Fajnal for (©Starsport)
Tomas Vokap ide na Fajnal for (©Starsport)

Cigle letele u Blaugrani! Barsa šutirala trojke 4/26, Olimpijakos ide u Berlin!

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.05.24. | 22:57

Poznat i poslednji učesnika Evroliginog Fajnal fora

Tvrdili su da je to ekonomski održiv sistem, da nema nikakvog rizika po timove koji žive od fudbalskih klubova evropskih velikana. Ali kriza koja je zahvatila fudbalsku sekciju Barselone ekspresno se odrazila i na rezultate košarkaškog kluba, koji će posle tri godine propustiti završnu smotru najboljih timova Starog kontinenta.

Nakon što je Fenerbahče uspeo da slavi u Monaku, Olimpijakos je napravio sličan podvig u Barseloni i u meču vrlo upitnog kvaliteta, posebno što se tiče napada, šokirao Blaugranu pobedom od 63:59 kojom je rezervisao karte za Berlin. Treći put uzastopce, Olimpijakos je na Fajnal foru.

Izabrane vesti

Prosto, jedan evropski velikan morao je večeras da otpadne, a ta pretnja vidljivo je uticala na obe ekipe da krenu u grču što se najviše očitavalo u užasnom procentu šuta za tri poena. Barselona je ubacila samo dva od 15 (13,3%), Olimpjakos tek jedan od devet (11,1%). I to se naravno odrazilo na semaforu, siromašnih 27:25, ne na nivou timova pretendenata na evropsku krunu.

Barsa jeste imaoa 18:9, pa 25:17, kasnije u trećoj deonici i 38:30, ali Olimpijakos se tvrdoglavo vraćao. U prvom preko Aleka Pitersa, Nikole Milutinova i Najdžela Vilijams Gosa, u drugom preko Tomasa Vokapa i Filipa Petruševa.

No, Grci su sve vreme bili u zaostatku i trci sa vremenom da nadoknade minus. I verovatno je to uticalo na nervozu u prstima. Lopta im je bila vruća, čak 14 izgubljenih. I uporno užasan šut. Ali kada bi pomislii da gore ne može, Katalonci bi odgovorili: pustite nas pa da vidite.

Koliko god prilika Olimpijakos propustio Barselona bi našla način da ih vrati u život. Kao da je ciglama gađala koš. I konačno su gosti morali da kažu: Hvala, prihvatamo. Šekil Mekisik pogađa trojku pri rezultatu 49:49, onda na nju dodaju dva poena, a onda sa distance raspaljuje – i pogađa – i Kostas Papanikolau. Dok se Barsa osvestila Olimpijakos je vodio sa 57:49, dva minuta i 25 sekundi pre kraja. S obzirom na to koliko su se teško večeras postizali poeni, bilo je kasno za još jedan preokret.

Sa dva dalekometna hica, Olimpijakos je samo donekle digao procente, jer je kasnije promašio još tri, čak i sa penala je bio vrlo loš (9/20), ali tim koji trojke šutira 4/26 - a baš je tako večeras šutirala Barselona - jednostavno nije mogao da bude konkurentan. Ne u borbi za Fajnal for. I posle tri uzastopna učešća – a to su bile godine kada je Barsa imala najveći budžet na Starom kontinetu – Barselona je ispala iz evropskih top četiri.

Šekil Mekisik je na kraju bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 12 poena, Kostas Papanikolau je pomogao sa 11, a Nikola Milutinov sa dabl-dabl učinkom: 10 poena i 10 skokova. Bez sumnje najbolji akter meča sa indeksom korisnosti 26. Filip Petrušev je meč završio sa pet poena, tri skoka, mada i tri izgubljene lopte.

Na drugoj strani ispred svih Nikolas Laprovitola sa 17 poena, sedam skokova i četiri asistencije mada uz šut iz igre 5/15. Aleks Abrines je ubacio 13 poena. Nikola Kalinić nije imao veče – bez poena uz 0/7 iz igre za indeks korisnosti od minus devet.


tagovi

KK OlimpijakosKK BarselonaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara