Marton Vamoš (©Reuters)
Marton Vamoš (©Reuters)

Finale za sva vremena – Mađarska na krovu sveta! Grci su prokleti, Vogel bacao čini i skinuo četiri peterca

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.07.23. | 12:21

Spektakularan meč za titulu u Fukuoki…

U finalima planetarnih šampionata nema većih gubitnika od Mađara, ali u penla-ruletu kuglica je stala po njihovoj želji. Fukuoka i Soma Vogel za sva vremena! Grke je spasila prečka u osvovnom delu, Adam Nađ uzdrmao je prečku, ali Heleni nisu imali nikakve šanse protiv mađarskog golmana. Kratio im je uglove, skinuo čak četiri peterca i najodlikovaniju vaterpolo naciju posle deset godina vratio na krov sveta – 10:10, petercima 4:3!

Japan je mesto grčkog stradanja. Našli su se pre dve godine u prvom finalu, igrali su za zlato na Olimpijskim igrama i Srbija ih je potukla u Tokiju. Vratili su se na Daleki istok, baš preko Delfina ušli u prvo finale Svetskog prvenstva i – dobili novi šamar. Grke prati prokletstvo, kad da je neko bacio anatemu na Teodorosa Vlahosa i nnjegovu najbolju generaciju. Opet su ostali bez zlata, opet su najveći tragičari, a Aleksandrosu Papanastasijuu će se Soma Vogel možda i u snovima javljati. Takođe i Konstantinosu Kakarisu, kome je skinuo zicer u poslednjem minutu.

Izabrane vesti

Mađarski golman imao je osam intervencija do penal-serije, prošla mu je i lopta ispod ruke, ušunjala se u gol posle šuta Konstantinos Genidunijasa. Taj pogodak prvog grčkog strelca odveo je Helene u raspucavanje, a tamo je čuvar mreže Ferencvaroša poništio brojne greške koje je imao tokom turnira. Bacao je čini na šutere supraničkog tima, omađijao ih je. Izlazio je ispred imaginarne gol-linije, kratio je uglove Janisu Funtulisu, Konstantinosu Juvecisu, Stilijanosu Argiropulosu i za kraj Aleksandrosu Papanastasijuu za veliko slavlje Mađara u Fukuoki.

Četvrti put su Mađari svetski prvaci. Osvojili su zlato na prvom planetarnom šampionatu u Beogradu (1973), čekali na novo ravno tri dekade (2003), novo uzeli ponovo u Barseloni (2013), da bi u Fukuoki nastavili tradiciju da na deset godina u ovom veku postaju najbolji (2023).

Neverovatan učinak ima Žolt Varga otkako je postao selektor Mađarske. Tamaš Merc je na Svetskom prvenstvu u Budimpešti doživeo fijasko, domaćin je zaustavljen već u četvrtfinalu u hramu vaterpola, na Margit Sigetu. Napravljena je rokada, strateg Ferencvaroša je preuzeo državni tim i već na Evropskom prvenstvu uzeo srebro. Ovog leta zlato. Bolji odabir u Savezu nisu mogli da naprave.

Proslava Mađara (©Reuters)Proslava Mađara (©Reuters)

Mađari su u potpunosti zatvorili grčke sidraše, odsekli su Konstantinosa Kakarisa i Dimitrisa Nikolaidisa. Tek povremeno je spoljna linija uspevala da ih hrani loptama, a oni iznude isključenja. Ali, zato je Konstantinos Genidunijas tukao kao iz topa, Bombardovao je sa svih strana, realizovao i peterac u raspucavanju, imao do tada i pomoć raspoloženog Aleksandrosa Papanastasijua. Ipak, prvotimac Olimpijakosa slomio se u odsudnom trenutku.

Mogao je i neko drugi da bude tragičar, sve se crtalo da to bude Stilijanos Argiropulos, koji nastupa za Ferencvaroš. Promašio je peterac, ali je zatim Gergo Fekete pogodio dve stative! Lopta nije htela u gola. Od mađarskaih vaterpolista neprecizni su bili još Silard Janšik i Deneš Varga, ali su levoruki bombarderi pokazali da vaterpolo ne može da se igra bez njih.

Gergo Zalanki i Marton Vamoš su izbušili Emanuila Zerdevasa u penal-seriji, a grčki čuvar mreže nije mogao da ih pročita ni pre toga. Slali su projektile sa desne strane bazena, cepali mrežu udarcima oko 90 km/h, a uz igrača Pro Reka i Olimpijakosa blistao je i Kristijan Manherc. Od naredne sezone saigrač Andrije Prlainovića dao je tri gola, zasigurno bi pucao i peti peterac umesto Gerga Feketea, ali je zaradio treće isključenje u završnici i raspucavanje je gledao sa klupe.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – FINALE:

Subota

Grčka – Mađarska 10:10, petercima 3:4

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – MEČ ZA TREĆE MESTO:

Subota

Srbija – Španija 6:9



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija MađarskeTeodoros VlahosŽolt Varga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara