Toma Vernu (©European Water Polo Championship 2024)
Toma Vernu (©European Water Polo Championship 2024)

Francuska najveća svetska senzacija! Vernuova raketa za istoriju i pad Mađara sa trona

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.02.24. | 20:15

Svetski prvaci iz Fukuoke će u razigravanju na Srbiju

Bacili su se Francuzi u oživljavanje klupskog vaterpola, odlučili su da ga podignu iz pepela za stogodišnjicu od Olimpijskih igara u Parizu, kada su osvojili zlatnu medalju. Grad svetlosti će na leto opet biti domaćin najvećeg planetarnog događaja, a na njega će Francuska doći kao najveća svetska senzacija!

Ulaganja u vaterpolo, angažovanje inostranih stručnjaka i povratak igrača pod državni barjak, ali i naturalizovanje, isplatili su se kolonijalnoj sili. Na Svetskom prvenstvu u Dohi je priredila džinovsko iznenađenje – nadoknadila je četiri gola zaostatka i ušla u polufinale! Raketa koju je spektakularni Toma Vernu ispalio tri sekunde pre kraja skinula je Mađare sa svetskog trona.

Izabrane vesti

Planeta će dobiti novog prvaka, Mađari nisu nedodirljivi. I najbolji mogu da padnu, ako do kraja verujete u preokret. Francuska jeste. Bila je na veštačkom disanju, na izdisaju, posle hica levorukog bombardera Gerga Zalankija. Trebalo je samo neko da je dotuče. Niko se nije ponudio, pa je Toma Vernu, sidraš Marselja, vratio u život državni tim, a zatim i udarcem sa preko sedam metara rasparao mrežu gola koji je branio Soma Vogel.

Mađarska je u čudu, Mađarska je u neverici. Dojučerašnji svetski prvak ne zna šta ga je danas snašlo u Dohi. Prvi put je najtrofejnija vaterpolo nacija od dolaska Žolta Varge na klupu zakazala. I to debelo. Opustila se, unapred upisala prolaz u četvrtfinale kada je povela četiri razlike i za pomalo nadmen i arogantan pristup platila ceh.

Nije to više ona Francuska koja je bespomoćna protiv svetskih velesila. Pokušava i ona tu da se ugura. I dobro joj ide.

Deneš Varga (©Reuters)Deneš Varga (©Reuters)

Ekipa Žolta Varge je u drugom poluvremenu dala tek tri gola. Fracuska – osam. Više od pola dao je Toma Vernu. U prvom poluvremenu nigde nije bilo centra Marselja, ali u drugom je činio nemoguće. Selektor Florijan Bruzo i njegov pomoćnik Vjekoslav Kobešćak, hrvatski strateg, odlučili su da je, kada već imaju Mišela Bodegasa na centru, bolje da Toma Vernu igra spolja, jer tada njegove šuterske sposobnosti dolaze do izražaja.

Vizionarski potez. Bio je to pun pogodak za Francusku na ovom šampionatu… A, mađarsku reprezentaciju je možda i koštalo to što su najbolji odmarali u Budimpešti, što nisu bili pod strogim nadzorom selektora.

Bezmalo svi, osim Gerga Zalankija, strelca tri gola, podbacili su u nastavku meča. Upravo je levoruki gromovnik, posle faula i dizanja iz vode, doneo najveću prednost Mađarima. Imao je i izvrsnu asistenciju za Tonija Nemeta u završnici. Tada se činilo da je sve fotovo, međutim, drugačiju računicu imao je Toma Vernu. Kao i Ugo Fontani, koji je upisao čak 15 odbrana!

Francuska je u polufinalu, stvari se, ipak, malo razliku u odnosu na Zagreb. Igraće sa Hrvatima za prvo finale na svetskim prvenstvima. I samim ulaskom među četiri su ispisali istoriju. Nikada bolje nisu bili plasirani na Mundijalu. Drugi polufinalni par činiće Španci i Italijani, a Mađarima sleduje meč razigravanja sa Srbijom.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI – ČETVRTFINALE

Utorak

Španija – Crna Gora 15:12

Grčka – Italija 10:11

Srbija – Hrvatska 13:15

Mađarska – Francuska 10:11




tagovi

Florijan BruzoŽolt VargaVaterpolo reprezentacija Francuskevaterpolo reprezentacija MađarskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluToma VernuUgo FontaniGergo ZalankiSoma VogelToni Nemet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara