Nikola Meljanac i dvojni blok Francuza (©FIVB)
Nikola Meljanac i dvojni blok Francuza (©FIVB)

Francuzi se tresli od Meljanca, olimpijski šampion na majstorstvo Ngapeta i Bojera slomio Srbiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.06.22. | 00:18

Prvi poraz Igora Kolakovića od povratka na klupu državnog tima - 3:1

Teško da je Igor Kolaković bolji povratnički debi mogao da poželi, uz manje oscilacije i probleme - prevashodno vezane za prvi set - Srbija je progutala Bugarsku, ali daleko većoj ali, kao što je olimpijski šampion, u ovom trenutku nije dorasla. Bar ne da Francuskoj skine skalp - 3:1 (21:25, 25:22, 25:23, 25:23).

Mnogi kombinuju u Ligi nacija i isprobavaju različite taktičke varijante - ne i Francuska. Udarne igle koje su je vodile do titule olimpijskog šampiona tu su i za Ligu nacija, nemilosrdni Stefan Bojer i Ervin Ngapet napravili su razliku i neutralisali izvanredng Nikolu Meljanca, koji je svom silinom tukao po bloku Francuza i sa lakoćom ga probijao u ranoj fazi meča. Onoga trena kada je olimpijski šampion “izbacio” Meljanca, zaustavljena je i Srbija. 

Izabrane vesti

Blok Srbije nije postojao na otvaranju Lige nacija i to je bila jedina negativna stavka. Unapredila je Srbija - samo donekle - taj segment igre, ali nije imala igrača koji će podići neprobojnu barijeru na mreži kao što je to učinio Kventin Žofroj. Sakupio je blokova gotovo koliko i čitava Plava četa. Od devet blokova Francuza više od polovine - imao ih pet - uhvatio je Žofroj.

Uprkos porazu u drugom kolu Lige nacija, ima Igor Kolaković razloga za optimizam. Srbija je pokazala zube moćnoj Francuskoj, na sjajnu predstavu rivala odgovorila je istom merom i naterala ga da ubaci u maksimalnu brzinu. Ni tada nije bila bez šansi, lopta je plesala po sajli, Srbija flertovala sa osvajanjem setova i, ipak, morala da se zadovolji sa samo jednim - onim uvodnim. 

Francuzima je bilo potrebno vreme da uhvate nit Srbiji i da osujete napade koji su išli na ubitačni duo Nikola Meljanac - Pavle Perić. Razbijali su odbranu, bili pretnja iz servisa - početnim udarcem Dušan Petković osvojio prvi set za Srbiju - i izvukli ono najbolje iz Stefana Bojera. Ukrala je Srbija set Galskim petlovima i probudila zver. Bojer je osvojio 22 poena i sa Pavlom Perićem podelio zvanje najefikasnijeg aktera u derbiju kola.

Pretplatili su se Srbija i Francuska na dramatične završnice setova, retko kada ne bude spektakl, a u sudaru sa prvom silom Starog kontinenta najviše je Srbiji manjkalo iskustvo. Prilazila je Plava četa u finišu setova na poen zaostatka, ali je sastav Andree Đanija uvek pronalazio prava rešenja u kriznim momentima. Iskakao je iz drugog plana Bartelemi Činenjeze, hvatao je Kventin Žofri na krivoj nozi odbojkaše Srbije, prolazio je na snagu Ervin Ngapet.

Poslednja prepreka olimpijskom prvaku na putu do drugog trijumfa i očuvanja maksimalnog učinka u Ligi nacija bio je raspoloženi Nikola Meljanac. Ponovo se aktivirao u završnici četvrtog seta, zajedno sa Pavlom Perićem i Nemanjom Mašulovićem produžio je meč. Da ga uvede u peti set - nije uspeo. Stao je na 20 poena i pokazao Igoru Kolakoviću da i te kako može da se osloni na njega, i da će u Ligi nacija, ali i na predstojećim velikim takmičenjima, moći da bude bitan faktor.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE - RASPORED PRVOG VIKENDA

Grupa B - Otava (Kanada)

Utorak

Bugarska - Srbija 1:3

Sreda

Kanada - Nemačka 0:3

Poljska - Argentina 3:0

Četvrtak

Francuska - Italija 3:0

Argentina - Nemačka 1:3

Srbija - Francuska 1:3

Petak

01.30: (3,20) Italija - Poljska (1,30)

17.00: Srbija - Argentina

22.30: Bugarska - Nemačka

Subota

01.30: Francuska - Kanada

19.00: Srbija - Nemačka

22.00: Bugarska - Poljska

Nedelja

01.00: Italija - Kanada

17.00: Francuska - Poljska

20.00: Argentina - Italija

23.00: Bugarska - Kanada

Grupa A - Brazlija (Brazil)

Utorak

Kina - Iran 1:3

Sreda

Slovenija - SAD 0:3

Holandija - Japan 1:3

Četvrtak

Brazil - Australija 3:0

Kina - Japan 3:1

SAD - Holandija 3:0

Petak

02.00: (1,15) Brazil - Slovenija (4,70)

20.00: Iran - Holandija

23.00: SAD - Japan

Subota

02.00: Slovenija - Australija

20.00: Brazil - SAD

23.00: Slovenija - Kina

Nedelja

02.00: Iran - Australija

15.00: Brazil - Kina

18.00: Iran - Japan

21.00: Holandija - Australija



tagovi

Liga nacija za odbojkašeMuška odbojkaška reprezentacija FrancuskeMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeNikola MeljanacPavle PerićIgor KolakovićErvin Ngapet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara