Felipe Perone i Konstantin Harkov (©European Water Polo Championship 2024)
Felipe Perone i Konstantin Harkov (©European Water Polo Championship 2024)

Granados postaje noćna mora Hrvata: Ponovo ih 'opljačkao' i pogurao Špance ka četvrtfinalu

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.02.24. | 18:18

Crvenoj furiji preostaje samo da potvrdi prvo mesto, evropski vicešampion moraće težim putem do olimpijske vize

Niko nije ‘opljačkao’ Hrvatsku početkom ove godine kao Alvaro Granados. Kada niko nije očekivao, izveo je šraubu u Zagrebu i odneo evropsko zlato, a samo tri sedmice kasnije bio je među najzaslužnijima što je Španiji pripao novi derbi i što će izvesno direktno u četvrtfinale Svetskog prvenstva – 10:6.

Alvaro Granados postaje prava noćna mora za Hrvatsku, kojoj nikako ne leži Španija. Jesu Barakude početkom januara dobile meč u Gružu posle izvođenja peteraca, međutim, ne samo da im je Crvena furija zadala udarac u Dohi i u zagrebu, nego i u polufinalu prethodnog planetarnog šampionata, te nešto ranije na Olimpijskim igrama u Tokiju. Zna sa njima, a igrač Novog Beograda po pravilu igra odlično. Procenti šuta nisu bili sjajni, pretočio je tek tri od devet udaraca u pogotke, ali je od deset kolova učestvovao kod čak sedam!

Izabrane vesti

Možda ga šut nije išao, zato je delio asistencije na tacni. Preuzeo je nakratko ulogu Felipea Peronea, bio prvi kreator igre i na to hrvatska odbrana nije bila spremna. Uštopovala je brazilskog virtuoza iz Rio de Žaneira u napadu – dao tek jedan gol, ali ih je nameštao sa krila i imao tri ukradene lopte – neutralisala Blaja Maljaraha, ali Španci imaju neverovatnu paletu šutera. Alberta Munarisa je David Martin poštedeo napora u prvom kolu zbog problematičnih leđa, vratio se u sastav i pogađao u ključnim momentima: za vođstvo pred odlazak na poluvreme i sredinom odlučujuće četvrtine.

Taman što je Loren Fatović dao kakvu-takvu nadu Hrvatskoj da može u finišu da zakuva, Alberto Munaris je sa centralne pozicije zakucao loptu u gol. Nije stigao Marko Bijač da se prebaci, da pokrije ugao. Nadovezao se i Alvaro Granados sa pogotkom iz kontre, a sudbinu Barakuda zapečatio je Bernat sanauha.

Španski tercet Alvaro Granados – Alberto Munaris – Bernat Sanauha je doneo pobedu Crvenoj furiji i praktično je poslao u četvrtfinale. Preostaje joj samo da potvrdi prvo mesto protiv Australije u poslednjem kolu grupne faze. David Martin je ostao pri svome, zadržao je Eduarda Lorija među stativama i golman Sabadelja je u osam navrata izašao kao pobednik iz duela protiv hrvatskih šutera. Ispromašivali su se Jerko Marinić Kragić i Franko Lazić, pred kojim se odbrana evropskog prvaka svesno povlačila i puštala ga puca na gol.

Konstantina Harkova, kao i u finalu, nigde nije bilo. Još jedan tanak meč ruskog vaterpoliste. Zapravo je jedino Loren Fatović bio na visini zadatka. Dao je tri gola, i to sve u četvrtoj deonici kada se odlučivalo na koju stranu će prevagnuti. Igrao je sam protiv svih, a tako se protiv Španaca ne može do trijumfa.

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

Australija – Južna Afrika 29:7

Španija – Hrvatska 10:6

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

Francuska – Kina 16:9

Grčka – Brazil 23:4

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

Japan – Srbija 10:17

Crna Gora – SAD 11:11, petercima 5:4

Sreda

SAD – Japan 18:5

Srbija – Crna Gora 14:8

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

Italija – Kazahstan 33:3

Rumunija – Mađarska 8:15

Sreda

Kazahstan – Rumunija 3:25

18.30: (1.90) Mađarska (6.50) Italija (2.45)

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Vaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija HrvatskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluDavid MartinIvica TucakKonstantin HarkovMarko BijačFranko LazićLoren FatovićAlvaro GranadosAlberto MunarizBernat SanauhaBlaj MaljarahEduardo LorioFelipe Perone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara