Nikola Grbić (©FIVB)
Nikola Grbić (©FIVB)

Grbić: Šesti put sam među četiri na SP i opet sam podbacio... Mislim da me ta zlatna medalja ne želi

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.09.22. | 16:17

Selektor Poljske je staloženo proanalizirao poraz u finalu Svetskog prvenstva

Nije iskoristio Nikola Grbić lepu priliku da dođe do prvog svetskog zlata, pa će morati da čeka neku narednu... Na put su mu stali Italijani, koji su u prepunoj dvorani u Katovicama prikazali sjajnu predstavu i rastužili Poljake. Domaći su jurili treće vezano svetsko zlato, a na kraju su morali da se zadovolje srebrnom medaljom.

Izabrane vesti

"Shvatiću šta se desilo u finalu tek za nekoliko dana. Sada ne znam kako da procenim. Šesti put sam među prva četiri na Svetskom prvenstvu i opet sam podbacio. Mislim da me ta zlatna medalja ne želi", rekao je posle finalnog obračuna selektor Poljske Nikola Grbić.

Rival je bio veoma motivisan, pozitivna energija je obuzela Đanelija i drugare.

"Italijani su igrali odlično u finalu i bili su bolji od nas. Efikasni, strpljivi, koncentrisani, dobro organizovani, branili su se i vršili pritisak na nas servisom. Gotovo da nisu grešili. Igrali su bolju odbojku i zaslužili su ovaj trijumf. Moramo hladne glave da analiziramo utakmicu. Nije nam bilo lako, tako je kada igrate sa tako motivisanim i efikasnim protivnikom. Možda su nas prethodna dva meča koštala tolike energije, da smo ostali bez svežine i onog viška energije koja je potrebna da bi se iskočilo ispred protivnika u ključnom trenutku".

Prvi set je Poljska dobila, a imala je prednost i u drugom periodu.

"Vodili smo 16:13 u drugom setu, da smo ga osvojli sigurno da bi nam put do zlata bio olakšan. Bio je to ključni trenutak i bilo bi mnogo lakše da igramo. Bio je to jedan od najvažnijih momenata. Isto kao u prvom setu, kada smo gubili 17:21 i uspeli da nadoknadimo zaostatak sjajnom odbojkom. U drugom setu nam je išlo dobro, ali rivali nisu gubili veru u uspeh".

Grbić veruje da je ovo samo početak uspeha ove generacije...

"Ponosan sam na momke i na ceo tim. Gradimo ekipu od nule, imamo mnogo novih igrača i za njih su to bile prve utakmice na ovom nivou, prve u finalu Svetskog prvenstva. Mnogo su se razvili od početka sezone, podizali su nivo korak po korak i nadam se da će tako i nastaviti. Želim da ovaj tim napreduje korak po korak i da iz dana u dan stalno raste. Za nas je ovo leto zapravo početak puta za Pariz, odnosno borbe za Olimpijske igre. Četiri mesece radimo zajedno i nadam se da će sve ići u istom smeru kao i do sada".

Srpski stručnjak je zadovoljan zbog odnosa koji su pokazali njegovi igrači.

"Svi su pozitivni i vredno rade. Kada nekog zamenim, drugi igrač ulazi i čini sve da pomogne timu. Nema loših emocija, nema međuosbnih optužbi. Svako prihvata svoju ulogu, niko se ne buni, svi misle na ekipu. To je ono što sam želeo, saradnju i dobru energiju. Rekao sam momcima na startu sezone da samo timski i samo zajedno možemo da pobedimo. Želeo sam da se toga sete. Nisam želeo grupe i podgrupe, u sportu sam mnogo godina i znam gde se "kancer" pojavljuje i kasnije ubija tim. Nisam želeo takve situacije i one nisu postojale. Svi smo jedna grupa, radimo zajedno".

Pokušao je Nikola da objasni šta za njega podrazumeva recept za osvajanje zlata.

"Morate svaki dan da radite i pravite tim. Da imate dobru hemiju, jer ako nešto krene po zlu unutar grupe, onda to truje ekipu iznutra i odmah se vidi. Svaki dan treba da pravimo korak napred i da igramo sve bolje. To očekujem od svih, od kapitena Bartoša Kureka i od sebe. Imamo plan za ovu reprezentaciju, vratićemo se sledeće godine i nastaviti sa radom", podvukao je Grbić.


tagovi

Nikola GrbićSvetsko prvenstvo u odbojcisvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara