Dimitrios Nikolaidis (©Reuters)
Dimitrios Nikolaidis (©Reuters)

Grci nisu “prodali” Srbiju, čistog obraza zajedno sa Delfinima idu na superfinale Svetskog kupa

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.03.23. | 20:43

Pirova pobeda Crne Gore...

Potrebno je bilo da se dogodi čudo, mnogo toga da se poklopi da Srbija ne bi otišla na superfinale Svetskog kupa u Los Anđelesu i – umalo se dogodilo! Grčka je izgubila u poslednjem kolu od Crne Gore, ali je domaćin ostvario Pirovu pobedu – 8:7.

Crnoj Gori je bila potrebna pobeda od tri gola, slavila je jedan razlike. U dramatičnoj završnici Ajkule nisu uspele da dokrajče Grke, da im daju i deveti gol. Umesto toga, Konstantinos Genidunijas je – pre toga promašio dva zicera, šuteve mu skinuo Petar Tešanović – raspalio sa centralne pozicije i – pogodio! Na taj način anestezirao je Ajkule i poslao Srbiju u borbu za medalje.

Izabrane vesti

Iz grupe koja je igrana u Podgorici, pored Srbije i Grčke na superfinale Svetskog kupa plasirala se i Španija. Mirni su bili Španci, za razliku od timova koji su igrali finale Olimpijskih igara u Tokiju, kao i Crne Gore. Jer, postojala je još jedna zavrzlama: sve tri ekipe su posle duela Grčke i Crne Gore mogle da imaju isti broj bodova i međusobni skor, tada bi odlučivao međusobni sa Crvenom furijom.

Delfinima je i taj krug bio po ukusu, jer su jedini od tri reprezentacije koje su se borile za preostala dva mesta pobedili svetskog šampiona. Posle boljeg izvođenja peteraca. Drhtao je tim Uroša Stevanovića do poslednjeg minuta, tresao se nakon poraza od Gruzije, ali mnogo toga mu je pred meč odluke išlo naruku.

Dobila je Srbija upozorenje, idući put, možda, priča neće biti sa srećnim krajem…

A, da je Crna Gora otišla u Los Anđeles glavni “krivac” bio bi Petar Tešanović. Dugo je bio u senci Dejana Lazovića, nije bilo iskusnog golmana u stastavu za Svetski kup u Podgorici, pa je čuvar Brešine mreže dokazao da kvalitetomk nimalo ne zaostaje. Golman je istog renomea.

Briljirao je Petar Tešanović tokom čitavog turnira, frustrirao je protivničke šutere – protiv Srbije imao četiri odbrane u isto toliko vezanih napada – a kako “baca čini” uverili su se i najbolji grčki strelci. U jednom napadu sa igračem više su tri puta pucali ka golu – sve je skinuo crnogorski golman.

Konstantinos Genidunijas (©Reuters)Konstantinos Genidunijas (©Reuters)

Prvo zicer Konstantinosu Genidunijasu, zatim centru Konstantinosu Kakarisu, da bi opet na red došao Konstantinos Genidunijas!

Ali, zvezda Olimpijakosa se revanširala Crnogorcima. Pogodila je kad je bilo najpotrebnije, kad je najviše zabolelo domaćina turnira u Podgorici. Dao je sedmi gol za Helene na meču, “svukao” razliku na “minus jedan” i pogurao Srbiju dalje.

Na koncu je Genidunijas bio taj koji je poterao vodu na srpsku vodenicu, no do dramatične završnice ne bi ni došlo da nije bilo Janisa Funtulisa. Kapiten Olimpijakosa je svezao tri gola, održavao je egal i bio najbolji strelac. Kada je on stao u igri Helena nastupila je pomrčina. Punih 12 minuta bili su bez pogotka, a na drugoj strani su Vasilije Radović, Dušan Matković i Aljoša Mačić tresli mrežu.

Bitnu intervenciju u četvrtini odluke upisao je Emanuil Zerdevas. Grčka “jedinica” je skinula zicer Dušanu Matkoviću – nakon toga ispalio strelu, a svemu prethodila kontra koju je povukao Vasilije Radović – tako što se bacila sa stative na stativu. Pokrio je dalji ugao i ukrotio udarac sa obe ruke.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA:  

Sreda

Australija - Srbija 6:10

Grčka - Španija 8:11

Crna Gora - Gruzija 13:12

Četvrtak

Crna Gora - Španija 6:10

Gruzija - Australija 13:12

Petak

Španija - Gruzija 20:10

Srbija - Grčka 14:16

Subota

Crna Gora - Srbija 9:11

Grčka - Australija 20:5

Nedelja

Crna Gora - Australija 12:11

Španija - Srbija 9:9, petercima 13:14

Ponedeljak

Grčka - Gruzija 17:7

Australija - Španija 8:18

Utorak

Gruzija - Srbija 11:11, petercima 23:22

Crna Gora - Grčka 8:7

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA ZAGREB:

Sreda

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Četvrtak

Hrvatska - Francuska 12:7

SAD - Japan 13:11

Petak

Mađarska - Italija 8:9

Francuska - SAD 9:12

Subota

Italija - Hrvatska 14:13

Japan - Mađarska 7:17

Nedelja

Hrvatska - Japan 14:8

Francuska - Italija 8:11

Ponedeljak

SAD - Mađarska 15:9

Japan - Francuska 18:15

Utorak

Mađarska - Hrvatska 13:10

Italija - SAD 16:10



tagovi

vaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija GrčkeSvetski kupTeodoros VlahosVladimir Gojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara