Loren Fatović (©Reuters)
Loren Fatović (©Reuters)

Hrvati jači nego u Fukuoki: Na spisku Fatović, Lončar, ruski bombarder...

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.12.23. | 16:46

Ali, branilac evropske krune potencijalno može da ima veliki problem

Evropsko prvenstvo izmešteno je iz Izraela zbog rata u pojasu Gaze, organizacija je dodeljena Hrvatskoj i automatski su joj porasle šanse da odbrani krunu. Barakude će grupnu fazu igrati u Dubrovniku na bazenu Gruž, tribine će biti dupke pune, a potom će se za eliminacionu prebaciti u Zagreb, gde će biti igrana završnica.

Ambijent neće biti baš kao u Spaladium areni, jer su kapaciteti bazena manji, no nema sumnje da će atmosfera biti naelektrisana kada Barakude budu u bazenu. Tribine će biti bliže i pred domaćom publikom Hrvatska slovi za jednog od favorita na kontinentalnom šampionatu, a poznato je i sa kojih 15 igrača će Ivica Tucak krenuti u odbranu trona i napad na olimpijsku vizu.

Izabrane vesti

Luka Lončar se vratio u državni tim, velika uzdanica biće i Loren Fatović. Hrvati će polagati nade i u Jerka Marinića Kragića, Rina Burića, ruskog bombardera Konstantina Harkova... Mnogo toga zavisiće i kakav će dan imati golmani Marko Bijač i Toni Popadić. Pokriven je evropski prvak na svim pozicijama i čini se jači nego na Sdvetskom prvenstvu u Fukuoki, gde nije prošao osminu finala.

Ivica Tucak napravio je jednu veliku promenu, sa spiska je u poslednji čas otpao kapiten Ivan Krapić. Ali, biće uz ekipu.

„Odmah moram napomenuti da će Ivan Krapić sve vreme biti s nama, s reprezentacijom celo Evropsko prvenstvo, ali ne kao igrač. Sedeće tokom utakmica s nama na klupi, ali će kao kapitan i dalje s nama biti prisutan sve vreme. On je nama izuzetno važan u tom pogledu“, objasnio je Ivica Tucak situaciju sa kapitenom Ivanom Krapićem.

Mesta u timu nije bilo ni za Andriju Bašića, koji je briljirao na Evropskom prvenstvu u Splitu, kao ni golmana Matu Anića. Prethodno je bek Marino Čagalj otpao zbog povrede, što je i doprinelo da dođe do određenih pomeranja i prekrajanja tima.

Hrvatska će na prvenstvu imati dvojicu klasičnih centara, ali i nekoliko igrača koji po potrebi mogu da uskoče. Ono što bimogao da bude problem je preponska kila levog krila Luke Bukića.

„Odluka o ovoj trojici igrača je donekle uslovljena i nekim povredama unutar ekipe. U prvom sam trenutku imao opciju da idemo na Evropsko prvenstvo s trojicom centara, dakle i s Krapićem. Međutim, kako je povređen, bolestan Marino Čagalj, a znamo i da Matijas Biljaka ima određene probleme s kolenom, tu je valjalo ozbiljno razmisliti. Ukoliko se, ne daj Bože kakva povreda dogodi centrima, onda ćemo se ‘krpiti’ s Burićem, Žuvelom, koji mogu ući kao drugi centri. Imamo i određeni problem s Lukom Bukićem, koji ima preponsku kilu koja isto može svakog trenutka stvoriti problem, ali to je razlog zašto ima više spoljnjih igrača“, zaključio je selektor Hrvatske.

Branilac krune će u grupnoj fazi igrati sa Španijom, Crnom Gorom i Francuskom, a ukoliko ne bude većih iznenađenja, najslabije plasirani tim iz te grupe će u osmini finala igrati sa Srbijom. Pod uslovom da olimpijski šampion ne podbaci.

Ha spisku Hrvatske za Evropsko prvenstvo nalaze se: Marko Bijač (Olimpijakos), Toni Popadić (Jug Dubrovnik), Josip Vrlić (Jadran Split), Luka Lončar (Olimpijakos), Rino Burić (Jug Dubrovnik), Matijas Biljaka (Jadran Split), Marko Žuvela (Jug Dubrovnik), Konstantin Harkov (Jadran Split), Filip Kržić (Jug Dubrovnik), Franko Lazić (Jug Dubrovnik), Zvonimir Butić (Jadran Split), Ante Vukičević (Marselj), Luka Bukić (Jadran Split), Loren Fatović (Jadran Split), Jerko Marinić Kragić (Jadran Split).



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija HrvatskeIvica TucakLoren FatovićLuka LončarJerko Marinić KragićRino BurićMarko BijačLuka BukićIvan Krapić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara