Dragan Škrbić (©MN Press)
Dragan Škrbić (©MN Press)

INTERVJU – Dragan Škrbić: Baraž sa Slovencima prekretnica za srpski rukomet, pravimo ozbiljnu Zvezdu

Vreme čitanja: 5min | sre. 23.03.22. | 08:01

“Toni Đerona vratio kult reprezentacije, nema više prljavog veša posle svakog takmičenja. Ako ne odemo na Svetsko prvenstvo bio bi to veliki udarac. Već sada pravimo tim, u planu dolazak nekih reprezentativaca u crveno-beli tabor”, rekao je nekada najbolji igrač sveta u intervjuu za Mozzart Sport

Legendarni as srpskog rukometa Dragan Škrbić danas je uspešan poslovni čovek koji vodi firmu sa 250 zaposlenih. Ne živi od rukometa, ali ovaj nekada trofejni srpski sport i dalje kuca u venama najboljeg igrača sveta za 2000. godinu (izabran od strane IHF-a).

U prethodnom sazivu Rukometnog saveza Srbije bio je potpredsednik, najzaslužniji za dolazak španskog stručnjaka Tonija Đerone na klupu Orlova. Prošle godine se posle skoro tri decenije vratio u Crvenu zvezdu u kojoj je igrao od 1988. do 1993. Član je Upravnog odbora poljuljanog giganta iz Ljutice Bogdana koji dugo tavori, grca u finansijskim problemima.

Izabrane vesti

Srpski rukomet nikako da krene napred. Ne spadamo ni u drugi evropski ešalon. Samo učešće na velikim takmičenjima smatra se uspehom, borba za medalje izgleda iz ove pozicije kao naučna fantastika. Nije nas bilo na Svetskom prvenstvu u Egiptu prošle godina, Olimpijske igre su nemoguća misija od Londona 2012. godine, a četa Tonija Đerone nije se proslavila na Evropskom prvenstvu u januaru u Segedinu.

Jedan od najboljih srpskih rukometaša u poslednjih 30 godina veruje u španskog stručnjaka, u reprezentativce, smatra da Slovenija nije nepremostiva prepreka.

Ukoliko ne odemo na drugo uzastopno Svetsko prvenstvo bio bi to veliki udarac za naš rukomet. Toniju Đeroni sam u šali rekao da otkad je došao na kormilu Srbije, žreb je sve gori i gori. Bili smo prvi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pa smo u grupi bili opet s Francuzima, a tu je bila i Hrvatska. Sada smo dobili Slovence u baražu, ubedljivo najtežeg mogućeg protivnika. Biće veoma teško, ali ako budemo zdravi, kompletni, mislim da možemo da se nosimo s njima. Slovenija nije bolja od nas, možemo da prođemo“, rekao je Škrbić za Mozzart Sport.

Posle pobede nad Francuskom u Zrenjaninu i remiju u Kreteju protiv istog rivala, očekivao se bum na Evropskom prvenstvu, ali prva faza takmičenja je bila preveliki zalogaj za novu reprezentaciju Srbije. Neuspeh ili realnost?

"Bila koja analiza Evropskog prvenstva je nerealna. Recimo, Hrvatska je od spiska od 16 igrača završila takmičenje sa 39. Mi smo imali šansu za drugi krug. Sigurno nas je situacija s koronom poremetila. Znam Tonija kako radi, kako funkcioniše, koliki značaj pridaje analizi. Nije znao ni na koga može da računa ni protiv koga će da igra. Da smo bili kompletni sigurno bi bilo bolje. Onda bismo mogli da pričamo, analiziramo. Ovako, samo možemo da se nadamo da takvo korona prvenstvo više nikada neće biti“.

18.30: (2,05) Skanderborg (8,00) Skjern (2,05)

Kako gledate na rad Tonija Đerone?

"Igrači se sada odazivaju pozivu, što nije bio slučaj prethodnih godina. Svi sada dolaze zadovoljni na okupljanje, jedva čekaju sledeće i mislim da je to zasluga Tonija Đerone. Ovo je prvi put da rezultat nije bio pozitivan, a da nije bilo prljavog veša. I kad sam ja bio u reprezentaciji sve je bilo bajno kad smo dobro prolazili. Kada nije bio dobar rezultat, onda i problemi isplivaju na površinu“.

Da li nam nedostaje igrač svetske klase na bekovskim pozicijama da bismo mogli nešto više da uradimo?

"Španija godinama pokazuje da je najvažniji tim. Nema bekove ekstra klase, ne samo sada nego poslednjih 10 godina, a dva puta je bila šampion Evrope, osvajala svetsku i olimpijsku medalju. Pogledajte Čelsi. Ko je tamo zvezda? Nema ni Mesija, ni Ronalda, Nejmara, Mbapea, a osvojio je Ligu šampiona. Naša reprezentacija ima dobru atmsoferu, hemiju. Imamo odličnu odbranu, takva smo reprezentacija da iz toga crpimo snagu. U tom segmentu smo bili dobri i u Mađarskoj. Nismo primali mnogo golove, doduše, nismo ni davali. Na golmanima i odbrani treba da gradimo reprezentaciju i mislim da Toni to zna, da idemo u pravom smeru“.

Kako ocenjujete pivotmene, Mijajla Marsenića i Dragana Pešmalbeka?

"Ono što je veoma važno je da su obojica odlični odbrambeni igrači, a različiti su po stilu. To je san svakog trenera. Brane boje vrhunskih klubova. Marsenić je viši, on je dugo u selekciji. Pešmalbek me je oduševio u Segedinu. Znao sam ga i ranije. Protiv Francuske smo gubili 10 razlike, a on je „grizao“, igrao je kao da je bilo nerešeno. Uneo je u reprezentaciju taj pobednički karakter, mentalitet, neophodan za velika takmičenja. Na poziciji pivotmena smo pokriveni, mislim da će obojica biti još bolji u narednom periodu. Nadam se samo da će biti zdravi“.

Dragan Škrbić i Nedeljko Jovanović (©MN Press)Dragan Škrbić i Nedeljko Jovanović (©MN Press)

Crvena zvezda je i ove sezone u nokdaunu, bori se za opstanak. Kada će nekadašnji šampion Srbije da se vrati na staze stare slave?

"Dugo godina je Zvezda bila na teretu jednog čovek, Nenada Peruničića. On je bio i trener, predsednik, član uprave, sve... Sada je napravljen novi Upravni odbor, ozbiljni ljudi su u njemu, respektabilan budžet. Nismo imali sreću sa ekipom ove sezone. Cilj je bio plej-of i čak borba za SEHA ligu, ali nismo uspeli. Sada nas očekuje borba za opstanak. Zvezda mora da ostane u ligi. Imamo ambiciozne planove, cilj je da sledeće sezone ili one tamo da se vratimo u vrh srpskog rukometa. Imaćemo i pokrivene finansije, optimista sam da će Zvezda da krene napred“.

Da li je plan povratak nekih igrača iz inostranstva, ako ne iz prvog ešalona, onda iz drugog koji igra recimo u Rumuniji, Austriji...

"Prošlog leta smo vratili Krsmančića koji je dugo igrao u Austriji. Bio je povređen na početku sezone, nismo ušli u plej-of, pa smo prekinuli saradnju s njim. Imali smo dvojicu igrača iz Slovenije, Kikanović je igrao Bundesligu u Ajzenahu. Realno je da neke rukometaše vratimo iz inostranstva. Razmišljamo i o reprezentativcima koji bi iskustvom podigli kvalitet Zvezde. Idemo korak po korak, ovu sezonu da završimo na najbolji način. Zvezda je imala problem prethodnih godina što je pravila ekipu u septembru, 10 dana pre početka šampionata. Sada imamo tu mogućnost da već sada možemo da napravimo ekipu za narednu sezonu. Zvezda postaje ozbiljnija, imaćemo konkurentniji tim u budućnosti“, zaključio je Škrbić.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------




tagovi

Dragan ŠkrbićRK Crvena zvezdaRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara