Draško Nenadić u dresu Srbije na Evropskom prvenstvu 2019. godine (©AFP)
Draško Nenadić u dresu Srbije na Evropskom prvenstvu 2019. godine (©AFP)

INTERVJU – Draško Nenadić: Zvezda kao sudbina, nije realno da se Petar vrati, želim opet dres Orlova

Vreme čitanja: 8min | sub. 13.11.21. | 11:14

"Imam ambicije da opet igram u inostranstvu, pre svega u Nemačkoj. Sa Flenzburgom sam ostvario dečački san, gašenje Hamburga i dve operacije me izbacile iz ritma, ali želim da se vratim na najviši nivo“, rekao je bek crveno-belih u razgovoru za Mozzart Sport

Rukomet je u genima u porodici Nenadić. Otac Velibor, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, "zarazio“ je sinove Petra i Draška ovim sportom. Obojica imaju impresivne karijere, branili su boje najvećih klubova u Evropi. Zajedno su igrali u Crvenoj zvezdi i nemačkom Fuhseu iz Berlina, kao i u selekciji Srbije.

Stariji Petar je nosio dres slavne Barselone, igrao je i za Seged, danski Holstebro, a godinama je uzdanica jednog od najbogatijih klubova na svetu, mađarskog Vesprema. Većina će za starijeg od braće Nenadića da kaže da je uspešniji, da ima bolju karijeru, ali četiri godine mlađi Draško može da se pohvali da je u porodicu doneo najvredniji evropski pehar – Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Sa nemačkim Flenzburgom je pokorio Stari kontinent 2014. godine u velikom finalu protiv komšija Kila u prepunoj Lankses areni u Kelnu (30:28). Posle tri godine u Španiji, u dresovima Granoljersa i Gvadalahare, u debitantskoj sezoni u Nemačkoj igrao je finale najjačeg klupskog takmičenja Evrope i bio u prvoj postavi kod Ljubomira Vranješa u šampionskom timu giganta s Baltika.

Zajednička im je ljubav prema Crvenoj zvezdi. Imali su slične početke profesionalne karijere. Petar je na startu seniorskog staža dominirao u domaćoj ligi, osvojio je titulu sa klubom iz Ljutice Bogdana, igrao Ligu šampiona, a zatim prešao u slavnu Barselonu 2007. godine. Tada je mlađani Draško trenirao s prvim timom, kucao na vrata šampiona, ali je naredne sezone ušao u najbolji tim kada je Petar otišao u pečalbu. Dobre sezone u crveno-belom dresu i put ga je, kao i brata, odveo prvo u Španiji, a kasnije je promenio još tri države. Najviše je igrao u Nemačkoj za Flenzburg i Hamburg, a branio je i boje danskog Silkeborga i slovenačkog Celja.

Posle prošlogodišnjeg povratka u Bundesligu, u Koburg, Draško je odlučio prošlog meseca da stara ljubav zaborava nema. Vratio se u svoju Zvezdu posle 11 godina u inostranstvu.

Draško u dresu Zvezde pre 11 godina (©MN Press)Draško u dresu Zvezde pre 11 godina (©MN Press)

Novi početak za sada već iskusnog mlađeg od braće Nenadić. Kada je odlazio iz Ljutice Bogdana, Zvezda je bila najbolji tim u Srbiji, osvajala trofeje. Sada nekadašnji šampion Srbije proživljava teške trenutke. Finansijska kriza uticala je na pad. Nekoliko puta je bio na pragu ispadanja iz najboljeg društva. Sada je daleko četa Žikice Milosavljevića od borbe za krunu, ali novi vetrovi duvaju u klubu. Prethodne nedelje je u Upravni odbor kluba ušao i legendarni Dragan Šrkbić.

Šta je motiv povratka u Zvezdu, kakvu su mu ambicije, kako gleda na poređenja sa bratom Petrom, bogatoj karijeri u inostranstvu, titulu u Ligi šampiona, planovima, govorio je Draško u intervjuu za Mozzart Sport.

Kako je došlo do saradnje sa Zvezdom?

"Spontano se sve dogodilo. Imao sam tokom leta ponude koje me nisu zadovoljile. Bile su uglavnom iz slabijih klubova, liga. Nisam želeo to da prihvatim. Trenirao sam sa Zvezdom. Dogovorili smo se brzo. Želim da pomognem klubu, naravno, i klub meni da se vratim na nekadašnji nivo. Najvažnije mi je da su povrede prošlost. Više od decenije sam u inostranstvu, možda je i sudbina da se sada vratim. Drago mi je što sam sad tu kada sam još u godinama kada mogu dosta da pružim. Nisam hteo da se vratim kao stariji igrač na kraju karijere“, rekao je Nenadić na početku razgovara za naš portal.

Nenadić mlađi slavi titulu 2010. godine (©MN Press)Nenadić mlađi slavi titulu 2010. godine (©MN Press)

Do kad ste potpisali ugovor?

"Imam otvoreni ugovor, takav je dogovor s klubom. U slučaju zadovoljavajuće ponude, mogu da odem. Sve je bilo korektno od strane ljudi iz Zvezde, trenera... Imam i dalje velike ambicije, mislim da mogu da igram još na visokom nivou u inostranstvu. Ambicije su mi da se vratim u Nemačku. Igrao sam dugo tamo, mislim da mi ta zemlja najviše odgovara.

Da li je dosta 11 godina pečalbe, menjanje sredina, selidbe u druge države?

"To je profesionalizam. Navikao sam se na to. Jednostavno, kada izabareš da ti je rukomet životni poziv, nema sentimentalnosti. Nije lako, ali je bitno da se što pre prilagodiš na novu sredinu. Rano sam otišao iz Zvezde, ali jednostavno ponuda Granoljersa u tom trenutku nije mogla da se odbije. Saradnja sa velikim stručnjakom Manolom Kadenasom bio je motiv da već sa 20 godina odem u inostranstvo".

----------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

----------------------

Kako vam se čini ovaj tim Zvezde? Superliga Srbije je ove sezone malo živnula, vratili su i neki iskusni internacionalci.

"Pratio sam i prethodnih godina naše prvenstvo, Zvezdu. Prijatno sam iznenađen. Dosta je izjednačena, svako svakog može da dobije. Pobedili smo Vojvodinu pre nekoliko nedelja. Bilo je to iznenađenje, s obzirom na dominaciju Novosađana prethodnih godina. Retko ko je verovao da možemo da pobedimo šampiona. To nam je bio najbolji meč u sezoni. U svaki meč idemo na pobedu, verujem da možemo da izborimo plasman u prva četiri kluba i da se plasiramo u plej-of. Vidim da ima i povratnika iz inostranstva, i stranci dolaze. Drago mi je da se kvalitet diže i da bi narednih godina liga mogla da bude još jača.

Šta vam je rekao Petar za povratak u Zvezdu?

"Bio je srećan što sam se vratio. Podržao me je u odluci“.

Petar i Draško na okupljanju reprezentacije (©MN Press)Petar i Draško na okupljanju reprezentacije (©MN Press)

Da li možemo u budućnosti da vidimo braću Nenadić zajedno u crveno-belom dresu?

"Nije realno da se Petar vrati. Znam da bi navijači voleli, ali on godinama igra na top nivou, u klubu koji je jedan od najboljih i najorganizovanijih u svetu, uvek se bori za titulu u Ligi šampiona“.

Delije pet dolazi na rukomet. Fali li huk s tribina u inostranstvu?

"Protiv Vojvodine je došlo 200-300 navijača koji su napravili odličnu atmosferu u Šumicama. Nedostajala mi je podrška Delija. Sigurno da je lepše da se igra kad te nose navijači. U Nemačkoj je drugačije. Tamo su dvorane pune, ali više su utakmice porodična okupljanja, hladniji je odnos. Ovde se navija sa više strasti. Navikao sam i u prvom mandatu da imamo vatrenu podršku“.

(©Printscreen youtube.com)(©Printscreen youtube.com)

Pre sedam godina osvojili ste evropsku titulu sa Flenzburgom. Kakva su sećanja na taj meč u Kelnu pred 20.000 navijača u bici za Baltik?

"Sećam se da smo te sezone imali dosta problema s povredama. Nismo bili kompletni. Prioritet nam je bilo Bundesliga, ali je Kil te godine uzeo krunu u Nemačkoj. Mislim da smo tada igrali najbolju odbranu u Evropi, hemija u timu je bila odlična. Imao sam samo 23 godine. To je san svakog sportiste da uzme najvredniji pehar u Evropi. Bilo je sve idilično. Sa mnom je bio Bogdan Radivojević. Postigao je važan gol iz sedmerca u polufinalu protiv Barselone. Saradnja sa trenerom Ljubom Vranješem je bila odlična. Zahvalan mu na svemu, mnogo mi je pomogao i od njega sam dosta naučio“.

Posle Flenzburga usledila je prelazak u Hamburg 2015. godine, u redove još jednog velikana koji je osvojio titulu šaampiona Evrope. Tada slede i problemi za Nenadića i pad u karijeri.

"Bilo je tu dosta i do mene, ali na neke stavri nisam mogao da utičem. Došlo je do kraha kluba, gašenja Hamburga zbog finansijskih problema, a stigle su i povrede, dve operacije. Posle toga je bilo teško da se vratim na pređašnji nivo. I timovi su bili skeptični kada potpisuju igrače koji su imali teške povrede. Nastavio sam karijeru u Berlinu. Konačno sam igrao sa bratom. Nije bila dugovečna saradnja. Igrao sam tada samo odbranu. Bilo je priče oko dvogodišnje saradnje, ali na kraju smo se razišli“.

Za Bundesligu se kaže da je najteži šampionat za igranje?

"Apsolutno. Liga je pre svega teška u fizičkom smislu. Dosta se troši, putovanja, utakmice na svakih tri dana. Svi koji su igrali u Nemačkoj to kažu. Mislim da je u mom prvom mandatu u Bundesligi bila mnogo jača liga, više dobrih klubova. Prošla sezone je bila čudna u Koburgu, pred praznim tribinama“.

Može li Petar da stigne do trofeja Lige šampiona, jedinog koji mu fali u bogatoj karijeri?

"Verujem da može. Igra u vrhunskom klubu. Ako iko zaslužuje da podigne taj pehar, onda je to Petar. To bi mu bila kruna karijere. Ako i ne uspe, ostaje nam jedan trofej Lige šampiona u porodici“.

Kako je bilo u Silkeborgu? Petar se posele brojnih povreda vratio u život u Danskoj, u dres Holsterbroa.

"Bilo je zanimljivo iskustvo. Igrali smo finale plej-ofa domaćeg prvenstva. Na pripremama reprezentacije sam povredio lakat, pa smo se razišli, nisam dugo bio u Skandinaviji. Kasnije sam prešao u Celju. Igrali smo Ligu šampiona, pred punim tribinama“.

Draško je sa reprezentacijom igrao dva Evropska prvenstva, 2014. godine, kada je na kormilu bio Vladan Matić i na EP u Hrvatskoj pre dve godine kada je selekciju vodio Nenad Peruničić. Kako gledate na period u dresu Orlova, da li je to toliko bilo loše kako što se nama čini?

"Sve se gleda kroz prizmu rezultata koji nisu bili na nivou. Među nama igračima je bila odlilčna atmosfera, nje bilo problema, dobro se radilo, imali smo velike ambicije, ali jednostavno se kockice nisu složile“.

Imate li ambicije da se vratite u reprezentaciju? Španac Toni Đerona je preporodio Orlove za godinu i po na kormilu.

"Bio sam na širem spisku, ali nisam pozivan na pripreme. Dokle god igram, ambicije su da branim boje svoje zemlje. Možda je sada kasno za Evropsko prvenstvo, ali ima vremena, nadam da ću još koji put da igram za reprezentaciju Srbije“.

Bile ste deo generacije 1990. godine koja je dosta obećavala. Bili su tu Strahinja Milić, Nemanja Zelenović, Nemanja Ilić, Savo Mešter, Ivan Dimitrijević, Dušan Beočanin

"Mislim da smo mogli više, ali je bilo igrača koji su dosta uradili. Džambo Milić je bio šampion Evrope sa Vardarom, Zelenović i Ilić igraju na visokom nivou, tu je i Nikolić... Većina nas je igralo i u seniorskoj reprezentaciji, ali ostaje žal, da smo imali talenta za još bolje karijere.

Da li je rukomet u krizi u svetu?

"Posle ove pandemije, budžeti timova, posebno u Nemačkoj, su manji. Prošle sezone nije bilo gledalaca, pa su igračima smanjivane plate, sve je sada neizvesno. Tržište je suženo. Igračima se nude manje plate. U Španiji je kriza već godinama“.

Ko je najbolji igrač sveta?

"Po meni, Petar“, nije se dao iznenaditi novi rukometaš Crvene zvezde.

SUPERLIGA SRBIJE – 9. KOLO

GRUPA A

Subota

16.30: Radnički Kragujevac - Obilić Beograd

17.30: Dinamo Pančevo - Crvena zvezda

Nedelja

19.00: Metaloplastika - Vojvodina

GRUPA B

Subota

17.30: Železničar - Partizan

19.00: Rudar Kostolac - Spartak Subotica

19.00: Šamot - Mokra Gora

Nedelja

18.00: Dubočica – Proleter Zrenjanin



tagovi

Draško NenadićRK Crvena zvezdaRukometna reprezentacija SrbijeRK Flensburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara