Vince Vigvari (©European Water Polo Championship 2024)
Vince Vigvari (©European Water Polo Championship 2024)

Italijani izgubili dobijeno, Mađari majstori za peterce: Zalankijev top u finišu bio vreo

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.02.24. | 19:59

Setebelo ispustio dva gola prednosti u završnici, Đanmarko Nikozija mu u seriji dao drugu šansu, ali je najluđi meč na prvenstvu, ipak, pripao svetskim prvacima

Kako za manje od 20 sekundi da poništite sve dobro što ste do tada uradili? Odgovor znaju – Italijani. Boleće ove noći glava Alesandra Kampanju. Umesto pobede u derbiju i cementiranja prvog mesta, olimpijsku vizu će morati da traži kroz baraž na Svetskom prvenstvu. Setebelo je ispustio dva gola prednosti u završnici, otišao je najluđi meč na šampionatu u peterce, a kada do njih dođe, tu su Mađari majstori – 9:9, petercima 6:5.

Italijani su u Dohi izgubili dobijeno onoga trena kada je Frančesko di Fulvio zaradio treće isključenje. Do tada je povlačio hirurški precizne rezove, davao golove i nameštao ih. Znala se kod koga će lopta. Posle njegovog izlaska iz bazena – potop. Brzopotezno je Mađarska preko Silarda Janšika spustila razliku, uvukao se strah u redove bronzanih sa Evropskog prvenstva i to je rezultiralo izgubljenom loptom Đakoma Kanele i pogotkom Gerga Zalankija. Najbolja levica bila je tiha, ali je u finišu top bio vreo i upravo je bombarder Pro Reka u penal-seriji stavio tačku na derbi.

Izabrane vesti

Kada je Gergo Zalanki u završnici meča realizovao kontranapad, ostalo je dovoljno vremena da meč ode na obe strane. Mađari su protraćili napad, Alesandro Veloto je treći put na meču dobio direktan duel sa levorukim tobdžijom, ukrao mu je loptu i Alesandro Kampanja zatražio je tajm-aut. Pokušao je sa dva sidra i – ništa nije dobio. Napad je bio statičan, a Edoardo di Soma je pucao pravo u Somu Vogela. Upravo je mađarski golman bio jedan od junaka trijumfa, jer je u raspucavanju odbranio dva peterca.

Nizale su se loše stvari za Italijane… Edoardo di Soma je promašio ceo gol, Soma Vogel je odbranio peterac Vinčencu Rencutu, a za to vreme su Marton Vamoš, Kristijan Manherc i Gergo Zalanki bili neumoljivi. Nije imao šta italijanski selektor da izgubi, promenio je golmana i tok serije preokrenuo u korist Italije. Đanmarko Nikozija je zamenio Marka del Lunga, pročitao je Silarda Janšika i Danijela Anđala, međutim, kada se došlo do novog kruga sve je uprskao Gonsalo Ečenike.

Frančesko di Fulvio (©European Water Polo Championship 2024)Frančesko di Fulvio (©European Water Polo Championship 2024)

Levoruki argentinski vaterpolista je i prilikom izvođenja prvog peterca na jedvite jade dao gol. Lopta je od stative ušla unutra, da bi u drugi put promenio stranu i Soma Vogel je približio Mađare trijumfu, a Gergo Zalanki je odmah zatim demonstrirao kako treba peterci da se pucaju.

Mađari će u četvrtfinale – prvo mesto treba da potvrde u poslednjem kolu protiv slabašnog Kazahstana – zbog sitnica, one su odlučile pobednika. Praktično je treće isključenje Frančeska di Fulvija bio ključni detalj derbija. Pre njega je igrač Pro Reka podelio asistenciju Andrei Fondeliju, pogađao posle prebačaja Alesandra Velota i dodavanja Đakoma Kanele, ali i iz kontranapada, kada ga je golman Marko del Lungo nehotice uposlio. Skinuo je šut Adama Nađa, lopta se od njegove glave odbila do polovine terena i Frančesko di Fulvio znao je to da iskoristi.

Nije ekipa Žolta Varge odigrala dobar meč, dosta je grešila. Gerga Zalankija do finiša nije služio šut, snebivao se kada je mogao da opali, radije odigravao… Vukli su Kristijan Manherc i bider svetskog vaterpola – Vince Vigvari, kao i Marton Vamoš. Levoruki šuter koji nosi kapicu Olimpijakosa je bio izvanredan u odbrani, ukrao je tri lopte, a u osnovnom delu je doprineo najlepšim pogotkom na meču. Zaplivao je u polukontru, imao Gerga Zalankija samog, ali odlučio da raspali sa preko osam metara i postigao je evrogol.

Poprilično vremena će Mađari imati da spreme meč četvrtfinala, najverovatnije sa Franuzima, ali i dovoljno da pogledaju malo dalje i analiziraju ostale iz njihove polovine kostura.

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

Australija – Južna Afrika 29:7

Španija – Hrvatska 10:6

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

Francuska – Kina 16:9

Grčka – Brazil 23:4

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

Japan – Srbija 10:17

Crna Gora – SAD 11:11, petercima 5:4

Sreda

SAD – Japan 18:5

Srbija – Crna Gora 14:8

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

Italija – Kazahstan 33:3

Rumunija – Mađarska 8:15

Sreda

Kazahstan – Rumunija 3:25

Mađarska – Italija 9:9, petercima 6:5

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Marton VamošSoma VogelVince VigvariKristijan ManhercGergo ZalankiAlesandro KampanjaŽolt Vargavaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija ItalijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluSilard JanšikGergo FeketeAdam NađMarko del LungoFrančesko di FulvioEdoardo di SomaĐakomo KanelaGonzalo EčenikeAlesandro Veloto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara