Nikola Jakšić (©Reuters)
Nikola Jakšić (©Reuters)

Jakšićev slučaj presedan, ali nije jedina zvezda koja će propustiti Svetski kup: Neće biti Granadosa, Zalankija, Varge...

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.03.23. | 03:34

Reprezentativne akcije u Podgorici i Zagrebu preskočiće i Mišel Bodegas, Mark Larumbe, Hrvoje Benić, Dejan Lazović...

Iza Srbije je izgubljeno leto. Umesto medalja i udaranja stabilnih temelja za godine što nadolaze došlo je do velikih promena, striktno vezanih za selektorsku funkciju. Novo leto bez rezultata upalilo bi crveni alarm, jer bi ovoga puta moglo da odnese i plasman na Olimpijske igre.

Tri stanice imaće Delfini, makar na jednoj moraće da budu uspešni kako bi izborili vizu za Pariz. Svetsko prvenstvo u Japanu biće prvo pravo veliko takmičenje za reprezentaciju pod komandom novog selektora, učešće na šampionatu Evrope je upitno, jer će Srbija zbog kraha u Splitu morati da igra u kvalifikacijama, a poslednja šansa za bukiranje karte za Pariz biće planetarna smotra u Kataru. Do nje se može preko Svetskog kupa, pa ne čudi što je napetost porasla kada je Novi Beograd odlučio da ne dozvoli Nikoli Jakšiću da u Podgorici zaigra ta državni tim. 

Izabrane vesti

Svetski kup prva je šansa da Srbija osigura mesto na Svetskom prvenstvu u Kataru i tako dobije pokušaj više da se plasira na Olimpijske igre i brani zlato, ali i prilika da reprezentativci makar dve nedelje provedu zajedno. Uroš Stevanović je postavio Nikolu Jakšića za kapitena, odabrao je dvostrukog osvajača olimpijskog zlata da bude predvodnik nove generacije, a za prve akcije ostao je bez njega. Ne voljom igrača. 

U Novom Beogradu su procenili da je za Jakšića, zbog učestalih povreda, bolje da trenira individualno i da ne putuje sa državnim timom u Podgoricu. Nadao se selektor srpske selekcije da će se do odlaska u glavni grad Crne Gore situacija promeniti, da će biti ispoštovana i njegova i igračeva želja. Još jedanput je stigao negativan odgovor. 

Napravljen je presedan, Srbija će u Podgorici biti bez kapitena, jednog od najboljih svetski igrača. Neće biti jedina zvezda koja propušta Svetski kup, ali samo on neće zaigrati zbog odluke koju je doneo klub. Ostale će ga preskočiti jer su selektori tako prelomili. A, nije ih malo... 

Srbija će u grupnoj fazi Svetskog kupa igrati protiv Crne Gore, Australije, Gruzije, Grčke i Španije, a David Martin, selektor svetskog prvaka, u Podgoricu neće voditi Alvara Granadosa i Marka Larumbea. Želeo je da poštedi prvotimce Novog Beograda - Alvaro Granados jedan od retkih dugogodišnjih reprezentativaca koji je putovao na američku turneju za vreme praznika - i Barselonete. 

“Sezona je veoma duga, a igrači imaju mnogo utakmica. Granados i Larumbe moraju fizicki i psihički da se odmore, jer to nisu učinili tokom praznika. Želimo da svi igrači ovog leta budu u dobrom stanju”, rekao je David Martin za Totalwaterpolo

Španija će biti bez pomenutog dua, ali će moći da se osloni na Felipea Peronea, najkorisnijeg igrača finala Svetskog prvenstva u Budimpešti, Alberta Munariza, golmana Unaja Agirea, najboljeg igrača 2022. u izboru LEN-a, Blaja Maljaraha, Bernata Sanauhu, Rožera Taulja, Migela de Tora... Crvena furija će biti jedan od favorita za plasman na završni turnir Svetskog kupa koji će se igrati u Los Anđelesu početkom leta, kao i Grčka. 

Olimpijski vicešampion dobio je velika pojačanja u odnosu na Split. Teodoros Vlahos na Evropskom prvenstvu nije mogao da računa na Janisa Funtulisa i prvog golmana Emanuila Zerdevasa, sada to neće biti slučaj. Obojica će biti deo tima i udarne igle grčke reprezentacije u Podgorici, a priključio se i Efstatios Kalogeropulos. Pod grčkom zastavom stajaće i Angelos Vlahopulos, Dimitrios Skumpakis, Konstantinos Kakaris, Stilijanos Argiropulos, Aleksandros Papanastasiju...

Poput Srbije i Crna Gora će biti oslabljena, jer za sastav neće konkurisati Savonin šuter Bogdan Đurđić i golman Dejan Lazović, dok će u grupi koja se igra u Zagrebu drastično biti oslabljena Mađarska. Dve velike zvezde su van spiska - Deneš Varga i Gergo Zalanki. Preciznije, Varga izvesno neće igrati do kraja klupske sezone za reprezentaciju, dok prvi bombarder Pro Reka ima sitniju povredu i nalazi se na širem spisku, ali je mala verovatnoća da će se naknadno priključiti ekipi.

Francuzi će biti kraći za centra Mišela Bodegasa, a Hrvati za beka Hrvoja Benića, koji je slomio prst. Zbog toga je Ivica Tucak uputio poziv Dariju Rakovcu iz zagrebačke Mladosti. Dakle, nekoliko reprezentacija neće biti u najjačem sastavu, ali takve odluke su doneli selektori. Jedino će Srbija igrački biti siromašnija zbog odluke kluba.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVK Novi BeogradNikola JakšićSvetski kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara