Aleksi Panturo (©AFP)
Aleksi Panturo (©AFP)

Kraljevska disciplina, jedinstvena Ledecka i novi talas: Šifrin najveća zvezda, Kilde gospodar strmina

Vreme čitanja: 8min | sub. 05.02.22. | 18:00

Švajcarci velika očekivanja imaju od Odermata, Slovaci od Vlhove. Stara garda ne sme se otpisati

Ono što je atletika na Letnjim olimpijskim igrama, to je alpsko skijanje na Zimskim olimpijskim igrama. Ima status kraljice Igara. Pandan spustu po zahtevnosti je maraton, dok su slalomske trke istovetne sprinterskim disciplinama. U Pekingu će se skijaši i skijašice nadmetati u šest disciplina - slalom, veleslalom, alpska kombinacija, super-dži, spust i timski paralel slalom - a samo neke od zvezda Svetskog kupa koje su stigle u Kinu su Aleksi Panturo, Henrik Kristofersen, Aleksander Kilde, Kjetil Jansrud, Marko Odermat, Mikaela Šifrin, Petra Vlhova, Lara Gut Behrami, Ester Ledecka... 

Olimpijske igre u Pekingu pre 14 godina rodile su planetarnu zvezdu - Juseina Bolta. Kinezi su ponovo priredili spektakularno otvaranje Igara, postali su jedinstveni, jer je Peking prvi grad u kojem se organizuje letnja i zimska najveća sportska planetarna smotra, ali neće biti u prilici da vidi dva najveća imena alpskog skijanja. U odnosu na Olimpijske igre u Pjongčangu, ove će biti siromašnije za skijaša i skijašicu koji su u 21. veku bili najdominantniji na belim stazama i po mišljenju mnogih najbolji su ikada koji su se pojavili - Marsel Hiršer, osmostruki osvajač Svetskog kupa, dvostruki olimpijski i sedmostruki svetski šampion, i Lindzi Von, četvorostruka šampionka Svetskog kupa, olimpijska pobednica iz Vankuvera i dvostruka svetska šampionaka, penzionisali su se. 

Izabrane vesti

Srbija je put Kine krenula sa dva takmičara, a oba će našu zemlju predstavljati u alpskom skijanju. Nevena Ignjatović i Marko Vukićević okušaće se na jednoj od najopasnijih staza na svetu, koja nije nalik niti jednoj evropskoj, a na Olimpijskim igrama prva disciplina koja će se voziti je spust za skijaše. 

SVE KVOTE ZA ALPSKO SKIJANJE NA ZOI U PEKINGU

Nisu ni krenule Igre, a skijaši su već pronašli zamerke. Osećaj nesigurnosti i nebezbednosti je nešto što mnogi stavljaju na terent organizatorima - sa obe strane staze je provalija i od izletanja takmičare deli samo zaštitna ograda - a norveški skijaš Kjetil Jansrud opleo je po domaćinima i nadređenima za održavanje trka posle trening spusta. Razlog - samo trojica su na trećem treningu dobila priliku da osete stazu.

“Teško je kada ste vrhunski sportista, a ne znate hoće li ili neće biti treniga. Svi smo primetili da postoji velika razlika između onih koji su se treći put spustili na stazu i onih koji za to nisu dobili priliku. Kao kolektiv osećamo se opljačkano, jer nam je uskraćena prilika da odradimo trening. Način na koji je sve urađeno je problematičan”, rekao je osvajač srebra u spustu, odnosno bronze u super-džiju sa Igara u Pjongčangu. 

Nedostatak snega, kreiranje veštačkog, konfiguracija staze, odluke organizatora u prvim danima i još štošta navode na to da bi do kraja Olimpijskih igara, ili po njihovom završetku, mogla da se podigne bura. Neko novo otkazivanje treninga izazvalo bi lavinu. 

Henrik Kristofersen (©AFP)Henrik Kristofersen (©AFP)

Velike promene tokom minulih sezona pretrpelo je alpsko skijanje, jednoj fantastičnoj generaciji otkucao je sat i mali je broj olimpijskih šampiona koji su stigli u Peking. Vreme je novih heroja. Kod skijaša će Matijas Majer iz Austrije biti jedini koji brani olimpijsko zlato iz super-džija - na Igrama u Sočiju 2014. je osvojio zlato u spustu - jer su se Marsel Hiršer - pobednik u veleslalomu i kombinaciji - zatim Aksel Lund Svindal - vlasnik zlata u spustu - i švedska kamikaza Andre Mirer - olimpijski pobednik u slalom - penzionisali. Kod skijašica je krvna slika drugačija, pošto je smena izvršena ranije, pa se u Kini ne nalazi samo Frida Hansdoter, zlatna iz Pjongčanga u slalomu. Mikaela Šifrin, trostruka uzastopna pobednica Svetskog kupa, olimpijska šampionka iz Pjongčanga i Sočija, te šestostruka svetska šampionka, najveća je zvezda i braniće zlato u veleslalomu. Ali, napašće najsjajnije odličje i u slalomu, super-džiju... Tu su i Petra Vlhova, Mišel Gizin, Sofija Gođa i jedinstvena Ester Ledecka

ALEKSI PANTURO POBEĐUJE U VELESLALOMU - KVOTA 9,00

Ispisala je Čehinja istoriju Olimpijskih igara u Pjongčangu. Postala je Ester Ledecka prva žena koja je na jednim Igrama u dva sporta osvojila medalju. Ceo život je mislila da je vrhunska u snoubordu - što i jeste - ali do 2018. godine nije ni slutila da je podjednako dobra i u alpskom skijanju. Osvojila je Ledecka zlato u super-džiju, ostavila je iza sebe Anu Feninger Fajt i Tinu Vajrater iz Lihtenštajn, koja je donela svojoj zemlji 10. medalju na Zimskim olimpijskim igrama. Jedinstvena je Ester Ledecka, ali i Lihtenštajn. Jedina je zemlja koja ima medalje na zimskoj, a nema ih na letnjoj najvećoj sportskoj planetarnoj smotri. Proslavili su Lihtenštajn Hani i Andreas Vencel u alpskom skijanju, a Tina Vajrater je posle tri decenije donela toj alpskoj zemlji, omeđenoj Švajcarskom i Austrijom, medalju na Igrama. 

Od kada se povukao osmostruku uzastopni pobednik Svetskog kupa, traži se naslednik Marsela Hiršera. Prve godine po njegovom penzionisanju Veliki kristalni globus podigao je norveški skijaš Aleksander Kilde, a potom dugogodišnji Hiršerov suparnik Aleksi Panturo. Svetsrani Francuz pobeđivao je u svim disciplinama i dočepao se najvrednijeg globusa posle godina i godina pokušavanja, i gledanja kako prestižna nagrada završava u naručju čoveka koji je promenio skijanje.

HENRIK KRISTOFERSEN POBEĐUJE U SLALOMU - KVOTA 7,00

Aleksander Kilde i Aleksi Panturo su u Pekingu zasigurno najveća imena uz Matijasa Majera i Henrika Kristofersena, ali ove sezone izdvaja se Marko Odermat, za koplje je ispred svih u Svetskom kupu i pun samopouzdanja došao je u Kinu. Sva je prilika da će Švajcarac biti treći osvajač Velikog kristalnog globusa u post-eri Marsela Hiršera, jer ima skoro 400 poena više od drugoplasiranog Aleksander Kildea. Kompletan je skijaš Odermat, sposoban je da pobeđuje u veleslalomu, super-džiju, spustu, kombinaciji i samo mu je slalom slaba tačka.

U Svetskom kupu je dominantan, u juniorima je osvajao zlatne medalje na Svetskim prvenstvima u svim već pomenutim disciplinama, a u Švajcarskoj očekuju da Marko Odermat zasija u Pekingu i donese im zlato u veleslalomu - njegovoj disciplini broj jedan - ali i medalje u super-džiju u spustu. Odermatu će u veleslalomu najozbiljniji konkurenti za zlato biti Manuel Feler, Aleksi Panturo, Henrik Kristofersen, Luka de Aliprandini i sunarodnik Žastin Murizije, ali i Žan Kranjec iz Slovenije, odnosno hrvatski skijaš Filip Zubčić, kome su Olimpijske igre u Pekingu treće u karijeri.

Marko Odermat (©AFP)Marko Odermat (©AFP)

Zlato u slalomu projektovano je da završi u Norveškoj, pošto prve dve pozicije u Svetskom kupu drže talentovani Lukas Broten i Sebastijan Fos Solevag. Najkonstantniji je ove sezone norveški supertalentat kome se predviđa blistava karijera, ali se u dosadašnjem toku karijere nije nakupio pobeda. U austrijskom Zeldenu je 2020. probio led u veleslalomu, a u tekućoj sezoni je slavio u Vengenu u slalomu, dok je u kicbilu u istoj disciplini bio drugi. Bude li zadivljen Olimpijskim igrama, zlato bi iz drugog plana mogli da mu pokupe Danijel Jul, Manuel Feler, Herik Kristofersen, Linus Štraser, možda i francuski skijaš Kleman Noel, koji je daleko bolje vozio minule sezone, kada je nagovestio velika dostignuća, ali ove ga ne krasi dobra forma.

Aleksander Kilde prvi je favorit za zlato u brzinskim disciplinama, a u samom vrhu je i za osvajanje medlaje u veleslalomu. Norvežanin je vodeći u Svetskom kupu u spustu i super-džiju. Nikada Kilde nije osvojio medalju bilo kojeg sjaja na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima i taj pritisak mogao bi da mu stvori problem, jer na medalje u brzinskim disciplinama pucaju sve same stare kuke - Beat Fojc, Matijas Majer, Vinsent Krihmajer, Dominik Paris, Johan Klari... 

Mikaela Šifrin (©AFP)Mikaela Šifrin (©AFP)

A, kod skijašica zna se ko je najveća zvezda - Mikaela Šifrin. I posle Amerikanke najbolja je Amerikanka. Dostojna naslednica legendarne Lindzi Von. Oporavila se Mikaela Šifrin od povrede koja ju je mučila i sprečila minule sezone da napadne četvrti Veliki kristalni globus. U peking je došla kao vodeća u Svetskom kupu sa minimalnom prednošću u odnosu na aktuelnu šampionu Petru Vlhovu

Amerikanka i Slovakinja vode rat kao što su to svojevremeno činile Lindzi Von i nemačka skijašica Marija Hefl Riš. Preuzela je primat Petra Vlhova u Svetskom kupu - jedne sezone je najbolja bila i Federika Brinjone - ali prvi put će se na Olimpijskim igrama suočiti sa ulogom favorita za medalje, i veliko je pitanje hoće li moći da iznese to breme. Slovačkoj skijašici specijalnost je slalom u kome je vodeća u Svetskom kupu ispred Mikaele Šifrin

Prva zvezda Olimpijskih igara je Amerikanka, najveće je ime uz Laru Gut Behrami, suprugu švajcarskog fudbalera Valona Behramija, vodeća je u Svetskom kupu, ali u niti jednoj pojedinačnoj disciplini ove sezone ne drži prvo poziciju. U slalomu je druga, u veleslalomu treća, u super-džiju sedma.. .Nove medalje na Olimpijskim igrama - do sada osvojila dva zlata i srebro - definitivno bi potvrdile da je povreda prošlost, i bile bi neophodan impuls u borbi za Veliki kristalni globus sa Petrom Vlhovom.

PETRA VLHOVA POBEĐUJE U SLALOMU - KVOTA 1,70

Jedna generacija velikih skijašica otišla je u večnost. Lindzi Von, Marija Hefl Riš, Ana Feninger Fajt, Marliz Šild, Anja Person, Tina Maze, Viktorija Rebensburg, Nikol Hosp, Džulija Mankuzo i druge su se penzionisale, ali Lara Gut Behrami i dalje prkosi skijašicama koje nadolaze i stavlja im do znanja da njego vreme nije prošlo. Prošlogodišnja vicešampionka Svetskog kupa i šampionka 2016. godine naosvajala se medalja na Svetskim šampionatima, ali su je odličja zaobilazila na igrama. Da Lara Gut ima samo bronzu u spustu iz Sočija umnogome su uticale povrede, koje su joj iseckale karijeru. 

Lara Gut Behrami (©AFP)Lara Gut Behrami (©AFP)

Lara Gut će u brzinskim disciplinama konkurisati za medalje, a najveća konkurencija biće joj Italijanke. Naročito u super-džiju. Sjajnu generaciju ima Italija. Federika Brinjone, Sofija Gođa, koja se zlopati sa povredama, i Elena Kurtoni napašće medalje, a iste ambicije imaju i Ramona Zibenhofer, Korin Zuter, Tamara Tipler, Kornelija Hiter, Mirjam Puhner, Ragnild Movinkel... Podjednako interesantna bitka trebalo bi da se vodi i u veleslalomu. 

Najveća uzdanica Švedske u Pekingu je Sara Hektor. U slalomu bi zajedno sa sunarodnicom Anom Sven Larson mogla da pokvari planove Petri Vlhovoj, Mikaeli Šifrin, Vendi Holdener, Leni Dir, Katarini Linsberger i slovenačkoj skijašici Ani Bucik, a u veleslalomu je po dosadašnjim rezultatima favorit za medalju, ako ne i zlato. Ipak, pošto Tesa Vorli ne odustaje od bavljenja skijanjem, Šveđanka ne može poneti zvanje prvog favorita.

MIKAELA ŠIFRIN POBEĐUJE U VELESLALOMU - KVOTA 5,00

Francuskinja se neće penzionisati dok na Olimpijskim igrama ne uzme medalju u veleslalomu. Osvojila je Tesa Vorli dva svetska zlata u ovoj disciplini, punu deceniju je jedna od najboljih veleslalomašica - 2017. osvojila Mali kristalni globus - ali na Igrama nema značajniji rezultat. I to je izjeda. Tesa Vorli, Lara Gut Behrami, Federika Brinjone i Sara Hektor imaju priliku u Pekingu da pokažu da im nije odzvonilo. Ali, novi talas uveliko je stigao, a predvodnice istog su Mikaela Šifrin i Petra Vlhova. Njihova era uveliko traje.

Petra Vlhova (©AFP)Petra Vlhova (©AFP)

OLIMPIJSKE IGRE U PEKINGU - ALPSKO SKIJANJE (MUŠKARCI):

6. februar

04.00: spust 

8. februar

04.00: super-dži 

10. februar

03.30/07.15: alpska kombinacija (prva i druga vožnja) 

13. februar

03.15/06.45: veleslalom (prva i druga vožnja) 

16. februar

03.15/6.45: slalom (prva i druga vožnja) 

19. februar

04.00: paralel slalom - timski miks

***satnica po srednjoevropskom vremenu 

OLIMPIJSKE IGRE U PEKINGU - ALPSKO SKIJANJE (ŽENE): 

7. februar

03.15/06.45: veleslalom (prva i druga vožnja)

9. februar

03.15/06.45: slalom (prva i druga vožnja) 

11. februar

04.00: super-dži

15. februar

04.00: spust

17. februar

03.30/07.00: alpska kombinacija (prva i druga vožnja)

19. februar

04.00: paralel slalom - timski miks

***satnica po srednjoevropskom vremenu


tagovi

Olimpijske igreZimske olimpijske igre Pekingzimski sportovialpsko skijanjeSvetski kup u alpskom skijanjuMarsel HiršerLindzi VonLara GutMikaela ŠifrinPetra VlhovaAleksander KildeKjetil JansrudMarko OdermatAleksi PantiroHenrik KristofersenMarija RišTesa VorliSofija GođaFederika BrinjoneAksel Lund SvindalMatijas MajerVinsent KrihmajerManuel FelerAna Feninger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara