(©Reuters)
(©Reuters)

Meklaren u kvalifikacijama oduševio, a u trci ostao bez poena: Spori smo cele godine

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.06.23. | 17:24

Treća startna pozicija za Norisa, kao i deseta za Pjastrija, dale su timu priliku da u trci osvoji važne poene, ali im to nije pošlo za rukom

Tim Meklarena došao je u Barselonu bez velikih očekivanja, s obzirom na to da od početka godine ima ozbiljne probleme sa performansama. Čak i pre početka sezone, šef tima Andrea Stela nije bio optimističan o njihovom nivou konkurentnosti. Mada je Stela siguran da bi snažan razvoj polovinom sezone mogao da pomogne da se poprave slabosti bolida i da tim bude bliži vrhu, čini se malo verovatno da će se to ostvariti.

Nakon sedam trka ove sezone, ekipa Meklarena nalazi se na šestom mestu u konkurenciji konstruktora sa samo 17 poena (Alpina na petom mestu ima 40). Najbolji rezultat vozači su ostvaril u Australiji. Posle loših kvalifikacija u kojima je Lando Noris bio 13, a Oskar Pjastri 16, trku su završili na šestom odnosno osmom mestu. Budući da je to bila trka sa mnogo incidenata, vozači Meklarena iskoristili su okolnosti kako bi završili među vodećih 10.

Izabrane vesti

Treća startna pozicija za Norisa,kao i deseta za Pjastrija, dale su timu priliku da u Barseloni osvoji važne poene. Međutim, iz razloga još nepoznatih timu, Meklarenov tempo je tokom trke značajno opao, a oba vozača nisu uspela da završe među prvih 10. Oskar Pjastri je kvalifikacije završio na desetom mestu, ali je u trci veoma brzo ispao iz pozicija koje bi mu donele bodove. Slično Pjastriju, Noris je već u prvom krugu izgubio šanse za opstanak u poenima. Kontakt sa Luisom Hamiltonom primorao je Norisa da već na kraju prvog kruga ode u boks na promenu prednjeg krila i guma, zbog čega se vratio na samo začelje. Međutim, britanski vozač je svakako bio uveren da ne bi mogao da ostane u vrhu tokom cele trke.

"Očigledno, prvi krug nas je koštao svega - ali u isto vreme, bilo je malo verovatno da završim među prvih 10. Pretpostavljam da su svačija očekivanja bila previsoka posle kvalifikacija, pa smo pokušali da se izborimo koliko smo mogli. Ali u isto vreme, tempo je onaj koji smo imali cele godine. Kvalifikacije su bile samo poseban dan za nas, a isto se očekivalo i od trke", rekao je Noris nakon trke vožene u nedelju.

Upitan da li su poeni bili mogući da nije bilo kontakta sa Hamiltonom, Noris nije zvučao optimistično.

"Verovatno ne. Zato što smo spori, kao i cele godine", kritički je konstatovao 23-godišnji Britanac i dodao da su se neki timovi mučili, a da su lošiji timovi uradili bolji posao, te da su i oni zbog toga profitirali.

Norisovo treće mesto u kvalifikacijama za Veliku nagradu Španije proizašlo je iz kombinacije savršenih faktora - konfiguracija staze, temperature i performanse guma, smatraju Noris i Andrea Stela.

Britanca je njegov najbolji rezultat u sezoni ‘’šokirao’’ jer je mislio da će biti teško da napreduje dalje od Q1. Zatim je izneo je svoje mišljenje da je konfiguracija staze u Barseloni pomogla Meklarenu zbog krivina velikih brzina u kojima se bolid dobro ponaša.

"I dalje smo loši u mnogim aspektima, ali krivine velikih brzina su godinama bile jedne od naših prednosti a one malih brzina sasvim suprotno", objasnio je Noris nakon kvalifikacija.

"Mislim da nam je ova konfiguracija pomogla. Donela nam je više koristi. Mislim da je ovo staza na kojoj se prednosti vide, iako Monako nije bio toliko loš. Mnogo se mučimo u sporim krivinama tako da je to još uvek oblast za koju znamo da želimo da popravimo".

Stela je istakao da su duge krivine ranije bile slabost njihovog bolida, ali u Barseloni to nije bio slučaj jer su krivine brže od onih na većini drugih staza koje je Formula 1 posetila u dosadašnjem delu sezone. Stela zbog toga misli da su niske temperature izazvane kišom i oblacima koji su prethodili kvalifikacijama dodatno pomogli Meklarenu.

"Uslovi su bili idealni za Meklaren. Imamo kombinaciju hladnih uslova u kojima se čini da imamo prednost zbog dobrog zagrevanja guma. Onda imamo nekoliko brzih krivina u kojima je automobil konkurentan. Nema vetra, što je učinilo da naš auto bude prilično miran i predvidiv i stoga bolji kod prijanjanja", objasnio je šef tima.

Velika nagrada Kanade je za manje od dve nedelje, a Lando Noris je siguran u ispunjavanju očekivanja u pogledu konkurentnosti u Montrealu.

"Ništa drugačije. Verovatno smo sedmi ili osmi najbrži bolid. Ne borimo se ni za bodove tim tempom. Samo treba da nastavimo da radimo naporno. Toliko je jednostavno".


tagovi

Formula 1Meklaren

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara