Odbojkaši Peruđe sa stručnim štabom (©CEV)
Odbojkaši Peruđe sa stručnim štabom (©CEV)

Menjaju se igrači, treneri, ulažu milioni - najvećih trofeja još nema: Peruđa ponovo razočarala

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.04.23. | 17:18

Moćni italijanski klub doživeo pravu katastrofu ove sezone...

Šta se desilo Peruđi u poslednja dva meseca teško da mogu da objasne i sami igrači i treneri tog kluba... Sve što su gradili deluje kao da se srušilo u toku noći. Nadali su se da će sezonu završiti 20. maja i da će konačno doći do prve titule u odbojkaškoj Ligi šampiona, a oni na odmor odlaze već danas. Tačnije, igraće u razigravanju za peto mesto, ali svakako od titule su se oprostili.

Ne samo da nisu došli do finala najjačeg evropskog takmičenja, nego su uspeli da izgube nešto što se činilo nemogućim - poraženi su u četvrtfinalu plej-ofa i tako završili trku za Skudeto na samom početku razigravanja. Izgubili su krajem februara i finale kupa, pa ova sezona može da se nazove pravom katastrofom.

Izabrane vesti

Jedino čime mogu da budu zadovoljni jeste titula šampiona sveta, ona jeste značajna, ali pored svih ostalih rezultata sigurno ne može da zadovolji apetite ovakvog kluba. Uz nju u vitrine su uneli i trofej u Superkupu.

Poznato je da čelnici Peruđe godinama pokušavaju da skockaju tim koji će pokoriti i svet i Evropu i Italiju... Ali, teško im ide. Daju ogroman novac, potpisuju milionske ugovore, dovode najbolje igrače sveta, vrhunske trenere i na kraju ponovo ne uspevaju da ostvare cilj. Prošle sezone sa Nikolom Grbićem osvojili su samo trofej u Kupu, a ovu sezonu završavaju sa svetskom titulom i osvojenim Superkupom. Promene koje su napravili prethodnog leta nisu donele to što se traži...

Poslednja generacija koja je donela tri trofeja u sezoni - prvenstvo, Kup i Superkup bila je ekipa koju je predvodio Aleksandar Atanasijević u sezoni 2017-2018. Bili su tu i Zajcev, De Čeko, Podraščanin...

Ove sezone je postojao nagoveštaj da mogu napokon da urade nešto veliko. Delovalo je u jednom trenutku da su glavni i prilično veliki favorit za osvajanje svih trofeja koji su na talonu. U Ligi šampiona u grupi su bili savršeni, u ligaškom delu prvenstva Italije takođe. Prvi su tim u 21. veku koji je bez poraza završio prvi deo sezone u domaćem šampionatu, imali su učinak 22-0.

Od početka takmičarske godine pa do 19. februara ostvarili su 33 pobede u svim takmičenjima i nijedan poraz. Doživeli su onda neuspeh u Kupu gde su poraženi u polufinalu od Pjaćence. Nije prošlo mnogo vremena - eliminisani su u polufinalu Lige šampiona posle dvomeča sa Zaksom, a onda su sinoć završili i takmičenje u Seriji A.

Izbacio ih je Milano u majstorici četvrtfinala - tim koji je u razigravanje stigao sa osme pozicije.

"Izgubljeni smo već neko vreme", poručio je posle poraza kojim je završena sezona trener Andrea Anastazi. "Puni smo negativnosti, nemamo više mentalnih resursa da budemo uspešni i protiv Milana smo to ponovo dokazali. Ovo je naš limit u poslednjih 20ak dana, ugasili smo se u ovoj seriji utakmica, nismo uspeli da izdržimo pritisak. Kažnjeni smo za to i veoma mi je žao".

Veoma pogođen je bio Simone Đaneli - najbolji dizač na svetu, MVP poslednjeg Svetskog prvenstva i Evropskog prvenstva...

"Ogromno razočaranje, možda najveće u mojoj karijeri. Nema mnogo toga da se kaže, svako od nas treba da preuzme deo odgovornosti, ne treba da se skrivamo jer smo mi ti koji su bili na terenu. Bili su bolji, a mi nismo uspeli da odvedemo meč u taj-brejk i pobedimo. Veliki je žal zbog one dve izgubljene utakmice u Milanu, jer smo imali mnogo prilika koje nismo iskoristili. Svako od nas mora sebi da postavi pitanje i da nađe odgovore na njih kako se ovakve stvari ne bi ponovile u budućnosti", rekao je Đaneli.

Veliku priliku u majstorici propustili su u trećem setu, koji je Milano dobio 29:27.

"Pogrešili smo tri puta za redom... To se već dešavalo i u Milanu. Servis je osnovni element, njime morate da vršite pritisak na protivnika, a ne da mu poklanjate direktne poene. Loše smo se snašli, napravili smo previše grešaka, baš previše. U četvrtom setu su oni krenuli sa 5:1, a to na ovom nivou nije dozvoljeno", zaključio je Simone Đaneli, čarobnjak na mreži kome je nedostajala veća podrška saigrača.

Ono što će posebno teško pasti svima u klubu jeste neigranje Lige šampiona naredne sezone... Biće to veliki udar na ovaj bogati kolektiv.


tagovi

OK PeruđaVilfredo LeonSimone Đaneli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara