Gisli Kristjanson i Aron Palmarson (©Reuters)
Gisli Kristjanson i Aron Palmarson (©Reuters)

Na skeneru nekadašnjeg saigrača iz Kila Marka Vujina: Sve o Islanđanima i njihovim bubicama

Vreme čitanja: 10min | pet. 12.01.24. | 11:34

„Aron Palmarson ima neverovatan repertoar šuteva. Gisli Kristjanson je u stanju da u jednom napadu pet puta igra 'jedan na jedan'. Ako ga udvojite, ume da pusti brzu loptu, tada puca odbrana. Imamo širi roster i tu vidim šansu“, rekao je nekadašnji as Zebri s Baltika, sada potpredsednik Vojvodine za Mozzart Sport

(od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Rukomet je definitivno skandinavski sport. Pored tradicionalne Švedske, koja je bila strah i trepet devedesetih godina prošlog veka i na početku novog milenijuma, kada je harala generacija Štafana Olsona i Magnusa Vislandera, terorisala rivale, osvajala titule na velikim takmičenjima, kasnijeg procvata Danske i Norveške, pre dve decenije na mapi sveta pojavio se Island, dok bi selekcija budućnosti mogla da budu malena Farska Ostrva sa biserima Eijasom Elefsenom a Skipagotuom i Olijem Mitunom.

Izabrane vesti

Island, najređe naseljena zemlja u Evropi koja ima samo 380.000 stanovnika, sila je u rukometu. Generacija Olafura Stefansona je 2008. godine osvojila olimpijsko srebro u Pekingu, što je najveći uspeh u istoriji, dve godine kasnije je bila bronzana na Evopskom prvenstvu u Austriji, a evo skoro deceniju i po nema medalje za ovu ostrvsku zemlju smeštenu na granici između Atlantskog i Severnog ledenog okeana, na severozapadu evropskog kontinenta.

Nova generacija Ribara sa Gislijem Kristjansonon i Omarom Ingijem Magnusonom još nije zablistala, ali je pitanje vremena kada će ući u konkurenciju za odličja na velikim takmičenjima. U Minhen dolaze posle lošeg prošlog Svetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj i očajnog 12. mesta, poziciju slabije od Orlova.

Fudbal je doživeo bum pre nekoliko godina, kada je igrano četvrtfinale Evropskog prvenstva 2016. godine. Posle toga stagnacija, sada je rukomet definitivno sport broj 1 na Islandu. Pršti od zvezda u timu Snorija Gudonsona koji je prošle sezone preuzeo kormilo ove selekcije posle kraha na Svetskog prvenstvu kada je smenjen trofejni stručnjak Gudmundur Gudmundson.

Imaće rukometaši Srbije danas (18.00 RTS 1, Arena Premium 1) težak posao na startu Evropskog prvenstva u Minhenu. Orlovi nisu bez šansi, ali uloga favorita pripada Ostrvljanima. Bekovska linija ledi krv u žilama.

U rukometu važi pravilo da ako si igrao u velikom Kilu, rukometnom Bajernu, znači da si uspeo. U taboru Zebri sa Baltika prošla su dvojica superstarova Islanda, kapiten Aron Palmarson, koji je na zalasku karijere, i srednji bek Gilsi Kristjanson, po mnogima najdominantnij igrač današnjice u igri 'jedan na jedan', zvezda prvaka Starog kontinenta Magdeburga. Ne treba zaboraviti ni fenomenalnog desnog beka Omar Ingija Magnusona, još jednu zvezdu Magdebuga. Pre dve godine je bio najbolji strelac Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj sa 59 golova. Ne zna se od koga preti veća opasnost po Dejana Milosavljeva i Vladimira Cuparu, našeg tandema golmana od kojih očekujemo da zablistaju danas u Olimpijskoj dvorani u srcu Bavarske.

18.00: (1,30) Island (9,00) Srbija (4,40)

Marko Vujin, proslavljeni srpski rukometaš, osvajač evropskog srebra iz Beograda 2012. godine, koji je skoro deceniju i po igrao u dva top kluba Starog kontinenta, Vespremu i Kilu, delio je svlačionicu sa Palmarsonom i Kristjansonom. Iz prve ruke, potpredsednik srpskog šampiona Vojvodine, za Mozzart Sport je govorio o nekadašnjim saigračima iz Kila, šta su njihove prednosti, mane, kako protiv ubitačne trojke na spoljnim pozicijama, o šansama Orlova na kontinetalnoj smotri u Nemačkoj...

Za početak, koliko može Srbija na Evropskom prvenstvu, čemu možemo da se nadamo u Minhenu, i svi verujemo u Kelnu u narednoj rundi.

Očekujem da odigramo dobar turnir. Ova generacija igra nekoliko godina zajedno sa Tonijem Đeronom kao selektorom i mislim da bi vrhunac mogao da bude baš sada. Biće pakleno teško EP, grupa je izjednačena, a tek nas očekuje jači rivali u eventualnoj drugoj rundi kada igramo sa Francuskom, Nemačkom, Španijom i Hrvatskom. Mnogo toga će mi pokazati taj prvi meč sa Islandom, sa kakvom energijom ćemo ući u taj duel. Šanse bi mogao da procenim posle te prve utakmice. U ovim okolnostima, plasman u Top 8 bi bio ozbiljan rezultat. Konkurencija je žestoka, mnogo reprezentacija čekaju u redu za medalje“, rekao je Vujin na početku razgovora.

Kapiten tima je Aron Palmarson, verovatno jedan od najtalentovanjih igrača u ovom milenijumu. Za deceniju i po promenio je četiri top kluba na Starom kontinentu - Kil, Vesprem, Barselonu, Olborg, a sada se vratio u matični Hafnarfjerdur iz Rejkjavika.

Aron je stigao u Kil kao najtalentovaniji igrač na svetu sa samo 18 godina. Radi se o neverovatnom rukometašu koji ima takav repertoar šuteva, koji je veoma pametan, oseća rukomet, zna kada je saigrač raspoložen i onda je u stanju da 60 minuta igra za njega, da ga ’hrani loptama’, da pravi višak. Brzo razmišlja, ume da pusti loptu. Njegovi šutevi su bombe. Kompletan je rukometaš, igra u oba pravca“.

Marko Vujin (©Starsport)Marko Vujin (©Starsport)

Zašto je u godinama gde može da pruži još mnogo odlučio da se spusti na mnogo slabiji nivo, dve-tri klase ispod u odnosu u na prethodni period?

Ostali smo u dobrim odnosima, često se čujemo, ali više pričamo ovako neobavezno, šalimo se. Kod njega je sigurno došlo do gubitka motivacije, procenio je šta je za njega u ovom trenutku najbolje. Kao tinejdžer je igrao na visokom nivou, došlo je do zamora materijala, već je u 34. godini, pa je odlučio da se vrati kući, da bude pod manjim pritiskom. Znam da se mučio prošle sezone u Olborgu, imao je i povrede, nije bio na svom nivou na Svetskom prvenstvu. Nisam ga gledao u novom klubu otkad se vratio na Island. Sigurno je sada mirniji, odmorniji i treba dobro na njega da obratimo pažnju. Ako ga krene, ako je zdrav, može da bude velika opasnost. Nesebičan je, ne gleda sebe, uvek mu je kolektiv na prvom mestu. Dok bi ostali mogli da se preispituje sebe posle utakmica, da li je moglo bolje, Aron je takvog mentaliteta, da će on biti zadovoljan ako da dva gola, a tim odigra dobro i pobedi“.

U prvom planu je ipak Gisli Kristjanson. Prošlog meseca se vratio na teren posle teške povrede ramena i sigurno će biti alfa i omega Islanda danas protiv tima Tonija Đerone. Kako ga pamtite iz Kila?

I on je kao i Palmarson stigao u Kil kao mlad, sa 19 godina. Doveo ga je Alfred Gislason, pratio ga je, on je igrao zajedno sa njegovim ocem. Nije prošao u Kilu, bio je tada mlad, ali mislim da je to bila velika greška Filipa Jihe što ga se odrekao. Tada mu je rekao da je bolje da ode. Sa ove tačke gledišta, vidi se da je to bila loša procena. Sada da mogu da ga vrate iz Magdeburga, oberučke bi ga prihvatili. Nije se tada gledalo u budućnost, šta takav jedan igrač može da ti donese za par godina. Imao je tada i povredu ramena, pa su u klubu odlučili da ga puste".

Šta su glavni kvaliteti Kristjansona?

On je u Magdeburgu produžena ruka trenera Beneta Vigerta. Svi znaju da je jedan na jedan apsolutno najboljih na svetu. Nema šuterski repertoar ni blizu kao Palmarson i Magnuson, ali pregled igre, razmišljanje, brzina... To je kod njega urođeno. U stanju je u jednom napadu pet puta da igra ’jedan na jedan’. Možda neće prvi put da prođe, ni drugi, ali treći, četvrti... Ume da pusti loptu, da oseti kada je pravi trenutak za asistenciju, napravi višak na levom i desnom beku, krilu, pivotmenu. Nekada i kada ga jači igrač ’ščepa’, ima sposobnost da se izmigolji, iznudi isključenje, penal“.

Kažu da Islanđani imaju i „bubice“, pogotovo Palmarson?

Imaju, sigurno. Sećam se kada je Gisli došao na trening u papučama, bosih nogu, a u Kilu -10 stepeni. Mi svi u jaknama, kapama, rukavicama... Ljudi u klubu su poludeli, a on je bio u fazonu: ’Kod nas je na Islandu je ovo leto’. Meni su Islanđani bili najbliži od svih Skandinavaca, mnoga sam vremena provodio s njima“.

Kako protiv takvih Islanđana?

Videćemo da li će morati Gisli da se udvaja, ne sumnjam da je Toni napravio taktiku i plan. Rizik je to, može lako onda da napravi višak, pre svega ma desnom krilu Sigvaldiju Gudjonsonu koji igra u Kolstadu. Daje golove iz mrtvog ugla, baš ima dobru sezonu u Ligi šampiona. Moramo da sprečimo tu tranziciju, Islanđani se brzo transformišu iz odbrane u napad. Moramo da svedemo tehničke greške na minimum. Ako bude neki blok posle šuta, izgubljena lota, sporo vraćenje nazad, brzo će te kazniti. Ne znam koliko ćemo moći da vršimo promena napad-odbrana, teško ćemo dve, možda ima vremena za jednu. Naša šansa je širi roster. Imamo baš 18 igrača koji svako može da odigra dobro, da ima bitnu ulogu. Nismo imali tu širinu prethodnih godina. Island ima kvalitetnije individualce, ali to je sedam-osam igrača, mi imamo ’dužu klupu’. Tu vidim našu šansu. Bitna u uvom utakmicama je i glava, moramo da budemo pametni, strpljivi. Prošle godine smo igrali savršeno sa Norvežanima 40 minuta, vodili, a onda su nam oni ubacili u ritam, napravili seriju 8-1 za sedam, osam minuta, preokrenuli rezultat. Nije to bila velika prednost, ali jednostavo nismo bili psihološki spremni da se vratimo. Islađani su 'namazani', tehnički i taktički jaki, nepredvidi su. U stanju su da dobiju najbolje reprezentacije, a isto tako i da izgube dva dana kasnije od nekog slabijeg rivala. Sećam se da dok sam još igrao da su razbili Francusku, čini mi se, sedam golova razlike, a onda su narednom meču do finiša igrali egal sa Tunisom“.

20.30: (1,25) Mađarska (10,0) Crna Gora (4,90)

Zanimljiva anegdota je dolazak Gislija u Kil...

Kada je došao pokazao mi je sliku gde je on kao klinac sa Duvnjakom, Narsisom i sa mnom. On tada dečkić, posle nekoliko godina smo postali saigrači. Gislason je bio dobar prijatelj sa njegovim ocem, pa ga je dovodio na treninge Kila da gleda. Nažalost, nije ostavio dubok trag u Kilu. U tako velikom klubu nema strpljenja da se čeka, da igrač sazri. Ni Rasmus Lauge nije ostavio veći trag. Mislim da je Gisli prerano došao u Kil“.

Aron Palmarson (©Reuters)Aron Palmarson (©Reuters)

Šta razlikuje vrhunskog od dobrog rukometaša?

Ja sam veliki fan vrhunskih igrača. Oni su upravo to što jesu jer je njima izazov kad ih skautiraju, spremaju odbrane za tebe, da pronađeš novi način da usavršiš to što najbolje radiš. Primer je i Mikel Hansen, kako on 'prevari' odbranu. Kada golman krene ranije na jednu stranu, blok zatvori drugu stranu. To je dogovor golman-odbrana. Veoma je teško da se da gol tako da prebaciš blok i da šutneš u nebranjenu mrežu. Ako tako uspeš dva-tri gola da postigneš, to je odlično, a Hansen je to podigao na viši nivo. Zato toliko traje“.

Kažu stručnjaci da je Gisli „prevario“ i sudije, da često pravi četiri koraka koji mu arbitri ne sude?

Priča se o tome u rukometnim krugovima, ali, znate, to je ono kada ’vas izvrne iz patika’, pa odbrambeni igrač se okrene ka sudijama i traži korake. Ima on taj početni, nulti korak... Sada, da li je to po pravilu ili ne? Na tom nivou sigurno da ne bi moglo da prođe, da radi tako nešto nedozvoljeno i da mu tolerišu“.

Da se dotaknemo i trećeg superstara, levorukog desnog beka Omara Ingija Magnusona.

Strašan šuter. Ne upućuje projektile kao Palmarson, ali ima takozvane pametne šuteve. Za njega je karakteristično da ne šutira poluvisoke lopte, koje su najlakše za golmane. Isto prodoran igrač. Preti nam opasnot sa svih strana, definitivno“.

Nova zvezda svetskog rukometa postaje i Faranin Elijas Elefsen a Skipagotu. Sada je u Kilu, odakle se on pojavio?

Kil je tražio igrača sličnih karakteristika posle odlaska Mihe Zarabeca. Elijas je upravo to, prodoran, ima sjajan pregled igre, šut sa zemlje. Pun je pogodak. Od mladih je tu i Oli Mitun, Portugalac Fransisko Kiko Kosta, sve su to mladi igrači koje najbolji timovi prate, skautiraju, pa je pitanje trenutka kada će i oni u neki od top klubova Evrope“.

Ko su favoriti za titulu na Evropskom prvenstvu?

Danska je sigurno najjača, prvi favorit za zlato. Tu je Hansen, Gidsel, mlade snage kao Pitlik, sada na golu je veliko pojačanje pored Landina Jakobsena i Emil Nilsen. Verujem da će i Nemci da naprave dobar rezultat. Igraju kod kuće, očekujem ih daleko“.

Vojvodina? Ima li novih planova, pojačanja, da li se krčka još neka „bomba“?

Ponosan sam što imamo pet reprezentativaca. I Andreja Trnavca tu ubrajam, zaslužio je da bude u reprezentaciji. Drago mi je da smo vratili Stefana Dodića. Polako se oporavlja, nećemo da žurimo s njim. Radi na fizičkoj snazi, sve je bolji i verujem da ćemo ga imati zdravog i spremnog za drugi deo šampionata. On je budućnost srpskog rukometa, uz mlade Kosa, Trnavca, Kojadinovića, Rogana, Zečevića kada se oporavi. Radimo, guramo, bitno je da i reprezentacija napravi dobar rezultat, da krenemo napred, da se srpski rukomet vrati na staze stare slave. Za mesec dana je nastavak Lige Evrope, duel sa Kadeten Šahfauzenom, dolazi nam Flensburg. Još vagamo da li da igramo u SPENS-u, uskoro ćemo da donesemo tu odluku. Lepe stvari se događaju na Slanoj bari“, zaključio je Vujin za Mozzart Sport.


EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Petak

GRUPA B (MANHAJM)

18.00: (1,25) Austrija (10,0) Rumunija (4,90)

20.30: (1,35) Španija (8,50) Hrvatska (4,00)

GRUPA C (MINHEN)

18.00: (1,30) Island (9,00) Srbija (4,40)

20.30: (1,25) Mađarska (10,0) Crna Gora (4,90)

***kvote su podložne promenama

Sreda

GRUPA A (DISELDORF)

Francuska - Makedonija 39:29 (17:13)

Nemačka - Švajcarska 27:14 (13:8)

Četvrtak

GRUPA D (BERLIN)

Slovenija - Farska Ostrva 32:29 (13:13)

Norveška - Poljska 32:21 (15:10)

GRUPA E (MANHAJM)

Holandija - Gruzija 34:29 (19:12)

Švedska - BiH 29:20 (14:7)

GRUPA F (MINHEN)

Portugalija - Grčka 31:24 (18:14)

Danska - Češka 23:14 (9:9)



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija IslandaAron PalmarsonGisli KristjansonMarko VujinEHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara