Maks Verstapen i Serhio Peres (©Reuters)
Maks Verstapen i Serhio Peres (©Reuters)

Nedodirljivi Maks ne dobija novog kolegu: Red Bul i dalje veruje u Peresa

Vreme čitanja: 3min | čet. 31.08.23. | 14:11

Šef Red Bula, Kristijan Horner, oglasio se povodom spekulacija o budućnosti meksičkog vozača i potvrdio da će ostati sa njima i naredne sezone...

Usled značajne bodovne razlike koju Serhio Peres ima u odnosu na svog timskog kolegu Maksa Verstapena, a koja iznosi 138 poena, kao i vidno odsustvo dominacije koju poseduje Holanđanin u istom bolidu, meksički vozač je tokom čitave sezone meta brojnih spekulacija.

Ipak, šef tima Kristijan Horner je u intervjuu nakon prošlonedeljne trke u Holandiji potvrdio da će Peres ostati u Red Bulu naredne sezone.

Izabrane vesti

“Peresova situacija za narednu godinu je čista”, započeo je Horner i nastavio:

“On je vozač Red Bul Rejsinga. Imamo dogovor sa njim. Zadovoljni smo onime što radi. Videli ste njegovu vožnju danas, nije imao sreće sa ograničavanjem brzine u pit lejnu (zaradio je kaznu od pet sekundi posle koje je završio kao četvrti prim.aut.)On je drugi u šampionatu, on je jedini vozač pored Maksa koji je pobeđivao na trkama ove godine. Lako je potcenjivati ga kad je na drugoj strani podignuta visoka lestvica, ali on će biti naš vozač 2024. godine”. 

Horner je takođe istakao da Verstapen nije bio dominantan samo u odnosu na Peresa, nego i nad ostalima, uprkos promenljivim vremenskim uslovima i drugačijoj strategiji.

“Maks je u periodu svoje karijere u kojoj je jednostavno nedodirljiv i mislim da nema nijedan drugi vozač koji bi mogao da postigne ono što on radi u tom autu. Biti njegov timski kolega je verovatno jedan od najnezavidnijih poslova koje možeš da imaš jer je lestvica toliko visoka. Moraš da pogledaš performanse na papirima. Da Maks nije bio tu, Peres bi pobedio na još četiri ili pet trka”. 

(©Reuters)(©Reuters)

Meksikanac je pred drugu crvenu zastavu u trci u Holandiji dva puta imao određene probleme, a zatim mu je oduzet podijum posle vremenske kazne od pet sekundi. Naime, Peres je prvo udario u zaštitnu ogradu u prvoj krivini u kojoj je većina vozača imala probleme zbog akvaplaniranja, a zatim je pri ulasku u pit zakačio zid svojim bolidom i tako ga oštetio. Ekipa je iskoristila period pod crvenim zastavama kako bi popravili oštećenja, a Marko misli da su ona mogla da ga koštaju trke.

“Imao je sreće sa stajanjem u pitu jer je imao jak udarac pri ulasku u pit lejn. Povrh toga, postojala je kazna jer je kasno pritisnuo kočnicu. I dalje je imao sreće. Bez crvene zastave ne bi stigao do cilja”, rekao je Austrijanac za Viaplej. 

Povodom budućnosti njihovog drugog vozača, savetnik Red Bula, Helmut Marko se, ipak, složio sa Hornerom.

“I dalje imamo poverenja u njega, a mora da završi na drugom mestu (u šampionatu prim.aut.) ove sezone. Ipak, on stvara pritisak za sebe. Ali da, da budem iskren, svi osim Maksa vode komplikovan život”. 

Zbog povratka Danijela Rikarda, koji će zbog preloma ruke propustiti i narednu trku u Monci, se takođe govorilo da može uticati na Peresovo mesto u timu, ali u ovom trenutku se čini da bi to moglo da se desi tek od 2025. godine. Sa druge strane, ozbiljan kandidat za Rikardovo mesto postao je Lijam Loson, novozelandski vozač, koji je umesto njega vozio u Holandiji, a koji će ga menjati i u Monci. 

(©Reuters)(©Reuters)

Još jedna interesantna glasina koja se pojavila ove sezone a koja se tiče drugog sedišta u Red Bulu je i povratak Aleksa Albona. On koji trenutno vozi za ekipu Vilijamsa, bio je deo Red Bulove porodice od 2019. do 2021, a vozio je pored Verstapena 2019. i 2020. Tajlanđanin je došao kao zamena za Pjera Gaslija, koji do tad nije pokazivao dovoljno dobre rezultate, a iako ni njegove trke nisu bile naročito idealne, od 26 trka samo njih šest nije završio u poenima. 

Albon se nakon toga oprobao u šampionatu DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) u kom je završio kao šestoplasirani, a zatim se prošle sezone vratio u Formulu 1 zahvaljujući Vilijamsu. Od njegovog povratka, uspevao je da izvuče najbolje što može iz poprilično loših bolida Vilijamsa, a upravo njegovi rezultati u skorašnjim trkama podstakli su glasine o ponovnom prelasku u Red Bul. Ipak, za sada se to čini nemogućim.

“Uvek je bio spreman da vozi pored Maksa. Aleks se mnogo popravio, ali ne mogu da navedem nijednog vozača koji je trenutno na Maksovom nivou”, izjavio je Marko o Albonu

Trka za Veliku nagradu Italije u kojoj je Red Bul prošle godine trijumfovao zahvaljujući Verstapenu, na programu je ovog vikenda u Monci. 

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Red BulSerhio Peres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara