Armand Duplantis (AFP)
Armand Duplantis (AFP)

Nekada Bubka, danas Duplantis, lestvica svetskog rekorda je sada 6,21 metara (VIDEO)

Vreme čitanja: 1min | pon. 25.07.22. | 06:53

Šveđanin za centimetar srušio najbolji rezultat svih vremena i stigao do prvog svetskog zlata

Nekada je s lakoćom Ukrajinac Sergej Bubka rušio rekorde u skoku s motkom. Često su konkurenti završavali takmičenje, a Bubka je tek kretao, skočio jednom za medalju na velikim takmičenjima ili pobedu na mitinzima, a onda se borio za novo pomeranje rekorda, za rušenje sopstvenog najboljeg rezultata.

Njegov legitimni naslednik je Šveđanin Armand Duplantis. On je osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Judžinu sa skokom od 6,21 metra, što je najbolji rezultat svih vremena. Sopstveni svetski rekord je nadmašio za centimetar. Popularni Mondo je imao još koji centimetar više u tom skoku koji će ući u istoriju, na oduševljenje publike u Oregonu.

Izabrane vesti

Drugo mesto zauzeo je Kristofer Nilsen iz SAD sa 5,94 metara, a bronza je istim skokom pripala Ernestu Džonu Obijenu s Filipina, ali iz većeg broja pokušaja na prethodnim visinama.

Duplantis je u martu ove godine oborio svetski rekord u Beogradu – 6,19. Zanimljivo, ovo je Šveđaninu prvo svetsko zlato.

Svetski šampionat je zaključen trkama štafeta 4 x 400 metara. U obe konkurenciji ubedljivo su slavile Sjedinjene Američke Države.


tagovi

Armand DuplantisSvetsko atletsko prvenstvoSvetsko prvenstvo u atletici

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara