Mateo Joki Grata i Felipe Perone (©Reuters)
Mateo Joki Grata i Felipe Perone (©Reuters)

Nema odmora za Peronea kad Španija juri olimpijsku vizu, Mađari bez Zalankija, Vamoša, Varge

Vreme čitanja: 2min | sub. 30.12.23. | 11:34

Svetski prvaci idu na Evropsko prvenstvo u podmlađenom sastavu

Olimpijska je godina, tri vize već su podeljene među evropskim reprezentacijama. Preostalo ih je još, a jedan tim će posle Evropskog prvenstva biti miran, osiguraće mesto u Parizu. Francuzi kao domaćini ne brinu, Grci i Mađari su se kvalifikovali preko Svetskog prvenstva, pa je Žolt Varga odlučio da odmorici zlatnih momaka da produženi odmor i poštedi ih u januaru.

Svetski prvaci će na kontinentalnom šampionatu igrati u podmlađenom sastavu. Neće biti najboljeg igrača ove godine – Gerga Zalankija, ni još jednog levorukog bombardera – Martona Vamoša. Pauziraće i Deneš Varga, Kristijan Manherc, Silard Janšik, Danijel Anđal, Toni Nemet i golman Soma Vogel.

Izabrane vesti

Mađari neće biti u prvom krugu favorita zbog brojnih promena, ali jedno takmičenje mogu da žrtvuju. Imaju taj luksuz posle osvajanja svetske krune i plasmana na Olimpijske igre. Uostalom, kod naodlikovanije vaterpolo nacije sve ide po unapred pripremljenom planu.

„Ovaj tim predstavlja pravac koji je ranije definisan. Sastavio sam tim na takav način da ima najviše varijacija, da većina igrača može da bude raspoređena na nekoliko pozicija i da su sposobni da igraju svuda na visokom nivou“, rekao je selektor Mađarske i dodao:

„Pored toga, naravno, vodio sam računa o tome da tako možemo da budemo najstabilniji u odbrani, jer će to jasno biti u fokusu“.

Na Evropskom prvenstvu Mađarsku će predvoditi: Mark Banjaj (Solnok), Viktor Gjapijaš (BVSC), Gergelji Burijan (Vašaš), Gergo Fekete (Ferencvaroš), Adam Nađ (Ferencvaroš), Balaž Haraj (OSC), Peter Kovač (BVSC), Erik Molnar (Ferencvaroš), Žombor Šegalmi (Solnok), Zoltan Pol (Ferencvaroš), Vendel Vigvari (Ferencvaroš), Vince Vigvari (OSC), Žombor Višmeg (Solnok), Vince Varga (Ferencvaroš) i David Tatraj (BVSC).

Žolt Varga dao je dvonedeljni odmor najboljim mađarskim igračima, drugačije je postupio David Martin. Sasvim očekivano kada se u obzir uzme da se Španci još nisu kvalifikovali na Olimpijske igre, ali i da kontinentalnom takmičenju nikada nisu osvojili zlato. Najveći domet je finale.

Više nego dovoljan razlog da selektor Crvene furije pozove najbolje što ima. Za nijansu će Španija biti slabija u odnosu na Svetsko prvenstvo, pošto zbog povrede nema naturalizovanog slovačkog vaterpoliste Martina Famere, koji je bitan faktor i u odbrani i u napadu.

Alvaro Granados, Alberto Munaris i vremešni Felipe Perone biće motor Crvene furije, a najmlađi član tima je Biel Gomila. Igrač Katalunje mlađi je od glavnog kreatora igre Crvene furije čak 20 godina.

Na spisku su: Unaj Agire (Barseloneta), Edoardo Lorio (Sabadelj), Alberto Baroso (Sabadelj), Unaj Biel (Barseloneta), Alehandro Bustos (Barseloneta), Serhi Kabanjas (Jug Dubrovnik), Migel de Toro (Barseloneta), Biel Gomila (Katalunja), Alvaro Granados (Novi Beograd), Mark Larumbe (Barseloneta), Blaj Maljarah (Sabadelj), Alberto Munaris (Barseloneta), Felipe Perone (Barseloneta), Bernat Sanauha (Barseloneta) i Rođer Taulj (Barseloneta).



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara