Džoš Alen (©Reuters)
Džoš Alen (©Reuters)

NFL plej-of: Bafalo očekuje najlakši posao, Sinsinati i Minesota moraće da se pomuče da bi prošli u narednu rundu

Vreme čitanja: 5min | ned. 15.01.23. | 12:22

Nastavlja se doigravanje

Kao i u slučaju San Franciska i Sijelta sinoć, u večerašnjem duelu Bafala i Majamija, snage će odmeriti stari znanci iz divizije. Bilsi su završili kao prvaci jake divizije (Majami, Nju Ingland, Džets) sa skorom 13-3, ali su imali tu nesreću da im igrač doživi srčani udar u meću sa Sinsinatijem, pa se utakmica nije završila, obezbedivši Kanzasu prvo mesto i odmor u prvoj rundi plej-ofa. Zato će Bilsi na ’prijatnih’ -6 stepeni dočekati Majami, koji sa +8 stepeni stiže u potpuno drugačije okruženje. Ekipe su podelile međusobni skor ove sezone: Delfini su iznenadili favorizovani Bafalo u prvom delu sezone (21-19), dok su im se Bilsi revanširali pre mesec dana (32-29) pobedom kojom su osigurali četvrti uzastopni odlazak u plej of.

Bafalo je apsolutni favorit što pokazuje i kvota (1.15), ne samo zbog činjenice da se Bilsi ubrajaju u favorite za osvajanje Superbola, nego i zbog toga što su Delfini doputovali u Njujork sa trećim kvoterbekom. Osim toga, Majami je u očajnoj seriji od pet uzastopnih poraza a prekid serije je usledio u poslednjem kolu protiv Džetsa koji su se takođe raspali pa se i ta pobeda sigurno ne može računati kao neki uspeh i izlazak iz krize. Upravo je taj niz Majamija uticao na to da jedva izbore plej-of i da moraju da igraju protiv najjače ekipe u svojoj konferenciji posle Kanzasa.

Izabrane vesti

Tua Tagovailoa ne igra zbog potresa mozga, pa će ruki kvoterbek Skajlar Tompson morati da se nosi sa odličnom odbranom domaćina, s obzirom na činjenicu da je rezervni kvoterbek Teri Bridžvoter takođe povređen. Treneru Majku Mekdanijelu, bišem pomoćniku trenera San Franciska Kajla Šenehena, trebaće sva kreativnost ovog sveta u pokušaju da nekako postigne poene bez dvojice glavnih kvoterbekova i glavnog trkača Rašima Morisa. Kada dodamo i činjenicu da je ekipa Bafala jedna od najkompletnijih ekipa u celom NFL-u, moglo bi se lagano zaključiti da bi eventualna pobeda Majamija, s obzirom na okolnosti sigurno bilo jedno od najvećih iznenađenja u novijoj istoriji plej-ofa.

Kao i kada je u pitanju izbor igrača sa drafta, generalni menadžeri i vlasnici klubova često pogreše i kad je u pitanju izbor novih trenera. S obzirom na ovogodišnje rezultate, lepo je videti da Minesota (13-4) i Njujork Džajantsi (9-7-1) nisu pogrešili u izboru, jer su ’ruki’ treneri uspeli da prevaziđu očekivanja i domognu se plej-ofa, što se posebno odnosi na Njujork, koji igra u najjačoj diviziji cele lige, u kojoj su Filadelfija (14-3), Dalas (12-5) i Vašington (8-8-1). Džajantsi su od skora 4-13 prošle godine skočili pravo u plej-of ove sezone i to njihov prvi od 2016. Ako gledamo još malo unazad, poslednji put su zabeležili pobedu u plej-ofu još davne 2011, kada u triling završnici pobedili Toma Brejdija i Petriotse i osvojili svetsku titulu.

Ruki trener Brajan Dabol je umalo iznenadio i Minesotu ove sezone. Duel ove dve ekipe odigran je pre oko mesec dana i Vikinzi su dobili meč u poslednjim sekundama, kada je šuter domaćina pogodio za pobedu sa 61 metra razdaljine. Ako želi da ovaj put pobedi, Dabol će morati da još više pritisne slabu ofanzivnu liniju Minesote i kvoterbeka Kazinsa, dok će u odbrani morati da pokuša da na sve načine zaustavi najboljeg hvatača lige Džastina Džefersona. Ako pogledamo statistiku ove dve ekipe tokom ove sezone, lako je uočiti jednu konstantu – obe ekipe dobijaju mečeve tesno, na manje od 10 poena razlike, što je ustalom i vidljivo na njihovom međusobnom duelu (27-24). Minesota je prva ekipa NFL-a kada su u pitanju pobede sa 8 ili manje poena razlike, je su ih odigrali čak 11 i sve pobedili (dve u produžetku), a Njujork ih ima još više – 13, ali oni nisu bili tako uspešni, jer su zabeležili 8 pobeda, 4 poraza i jednu nerešenu utakmicu. I u ovom meču treba očekivati neizvestan skor.

Kada ekipa koja je totalno nenadano došla do Superbola prošle sezone, ove sezone zabeleži skor 12-4 i opet se plasira u doigravanje, to znači da je ta ekipa favorit sa kime god da igra, posebno ako je u pitanju rival koji će možda početi meč sa trećim kvoterbekom, koji nije bio čak ni na draftu ove sezone. Sinsinati Bengals je potpuni favorit u ovom meču, ali ovo ipak nije ista situacija (iako liči), kao u slučaju Bafala i Majamija. Za razliku od Delfina, Gavrani iz Baltimora su ipak jača ekipa i Sinsinati će morati da bude maksimalno koncentrisan ne bi li izvojevao pobedu.

Baltimor muku muči otkako je u 13 kolu povređen kvoterbek Lamar Džekson i od tada su ekipa sa najmanje postignutih poena u NFL-u. Treba očekivati da će medicinski tim učiniti sve da osposobi rezervnog kvoterbeka Tajlera Hantlija, jer je i to bolje od opcije da igra treći kvoterbek, nedraftovani ruki. Gosti će još jednom morati da se uzdaju u odličnu odbranu, koja će pokušati da iskoristi jedinu slabost Sinsinatija – ofanzivnu liniju. Ona u suštini nije toliko loša, ali su dva startera doživeli povrede i neće igrati, pa će kvoterbek Džo Barouz biti pod pritiskom. On je inače oborio rekord kluba u broju bačenih tačdaunova ove sezone (35) ali je u oba duela sa Baltimorom bacio samo dva. Gledajući širu sliku, Sinsinati je u mnogo boljoj formi. Od devetog kola, kada su imali skor 4-4, Bengalsi nisu izgubili nijednu utakmicu i postižu oko 30 poena po meču.

PRVA RUNDA PLEJ-OFA

Subota

San Francisko Fortinajners - Sijetl Sihoks 41:23

Nedelja

Džeksonvil Džeguars - Los Anđeles Čardžers 31:30

19.05 (1,15) Bafalo Bils (16,0) Majami Dolfins (6,50)

22.40 (1,80) Minesota Vajkings (13,0) Njujork Džajants (2,20)

Ponedeljak

02.15 (1,25) Sinsinati Bengals (15,0) Baltimor Rejvens (4,60)

Utorak

02.15 (2,30) Tampa Bej Bakanirs (13,0) Dalas Kaubojsi (1,75)

***kvote su podložne promenama

Piše: Vladimir JOVANOVIĆ


tagovi

NFLBafalo BilsMajami DolfinsMinesota VajkingsNjujork DžajantsSinsinati BengalsBaltimor Rejvens

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara