Marko Radulović i Luka Pljevančić (©VK Novi Beograd)
Marko Radulović i Luka Pljevančić (©VK Novi Beograd)

Osam finala i četiri trofeja za pet godina, na putu do nove titule stoje odbegli sinovi i drim-tim

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.05.24. | 12:26

Novi Beograd sanja het-trik u Srbiji i kvadriplu krunu, a Radnički još jedno čudo

Ne tako davno, pre samo dve godine i koji mesec, Radnički je bio apsolutni vladar Balkana. U istom momentu je bio vlasnik svih srpskih i regionalnog pehara. Dotakao je gornju tačku i polako počeo da pada, a primat je preuzeo Novi Beograd. Organizaciono najmoćniji klub u Srbiji je pred finale domaćeg šampionata u identičnoj poziciji kao kragujevački klub pre dve sezone.

Novi Beograd je prvak Srbije, ali i Jadrana. Konačno je osvojio i kup. Sanja het-trik u domaćem šampionatu – treću godinu uzastopce može do naslova prvaka – ali i kvadriplu krunu, jer do kraja sezone imaće priliku da ode korak dalje i Ligi šampiona, da se posle dva finala nađe na vrhu pobedničkog postolja. Kvadripla kruna je u igri, na putu do nje ekipi Živka Gocića stoje Ferencvaroš – igraće protiv mađasrkog giganta u polufinalu elitnog klupskog takmičenja – i kragujevački Radnički, koji u finalnoj seriji Superlige sanja novo čudo.

Izabrane vesti

Na strani Novog Beograda je – sve. Tri godine unazad ima najkvalitetniji sastav u Srbiji, kvalitetom ne oskudeva niti na jednom poziciji. Do finalne serije nacionalnog šampionata ne zna za poraz, počistio je sve koji su mu se našli na putu. Izborio se za prednost domaćeg terena, prvi meč igra se na njegovom bazenu (19.45). Takođe i potencijalni treći, ako do njega uopšte dođe.

Igrački kadar novobeogradskog kluba je prepun zvezda, koje su sijaset puta tokom karijere podizale pehare. Slike na kojima Filip Filipović, Duško Pijetlović, Miloš Ćuk, Nikola Jakšić proslavljaju najveće uspehe na reprezentativnom i klupskom nivou je mali milion. Važi to i za internacionalce u sastavu srpskog i regionalnog prvaka.

Zbog svega toga niko u Novom Beogradu ne beži od uloge favorita.

„Smatram da smo kvalitetnija ekipa, ali to moramo da pokažemo u bazenu“, rekao je Lazar Dobožanov pred prvu utakmicu finalne serije i nastavio:

„Finale sigurno neće biti nimalo lako, jer svi dobro znamo da će igrači Radničkog biti jako motivisani, da će dati sve od sebe da nam pruže što veći otpor i da će pokušati da nam pokvare planove. Mi moramo da imamo spreman odgovor, da čvrsto i borbeno uđemo u utakmicu, da nametnemo naš ritam, a ukoliko tako bude mislim da ne bi trebalo da imamo problema“.

Upravo je Lazar Dobožanov jedan od „odbeglih sinova“. Proteklog leta je iz Radničkog prešao u redove Novog Beograda, kao i Nikola Lukić i Miloš Ćuk, koji je pre no što je potpisao za Kragujevčane bio među najvećim uzdanicama novobeogradskog kluba na početku projekta. Iz Šumadije put glavnom grada Srbije koji mesec ranije krenuo je i riječki bombarder Marko Radulović.

Svi oni su sa većim ili manjim uspehom nosili kapicu Radničkog do ove sezone. Golman Lazar Dobožanov, te Nikola Lukić i Marko Radulović su bili deo generacije koja je bila vladar Srbije i regiona. Prvi put od njihovog odlaska kragujevački klub će se boriti za trofej. Samo u prethodnih pet sezona je sedam puta ulazio u finalne borbe.

Filip Filipović protiv Kragujevčana (©VK Novi Beograd)Filip Filipović protiv Kragujevčana (©VK Novi Beograd)

SVA FINALA RADNIČKOG U POSLEDNJIH PET SEZONA:

Kup Srbije, 2018/2019: Šabac – Radnički 10:9

Kup Srbije, 2019/2020: Radnički – Šabac 10:8

Kup Srbije, 2020/2021: Crvena zvezda – Radnički 13:12 (na peterce)

Jadranska liga, 2020/2021: Radnički – Jug Dubrovnik 14:12

Superliga Srbije, 2020/2021: Radnički – Novi Beograd 2-1 u seriji

Kup Srbije, 2021/2022: Radnički – Novi Beograd 11:9

Superliga Srbije 2021/2022: Novi Beograd – Radnički 2-0 u seriji

Radnički je iz sedam finala izašao sa četiri pehara. Do ove sezone je bio najveći brend grada Kragujevca, ali su se stvari promenile dolaskom Feđe Dudića na „Čika Daču“. Znalo je na stadion da se sjati i preko 10.000 duša, pre neki dan ih je protiv Vojvodine po pljusku bilo oko 5.000. Fudbaleri su igrali polufinale Kupa Srbije, izborili su nastup u Evropi. Trenutno se stvara daleko veća euforija oko njih, nego oko vaterpola. Sušta suprotnost u odnosu na prethodne godine.

Ali, imaće vaterpolisti Radničkog priliku da još jednom podsete sve Kragujevcu na uspehe koje su ostvarili, da pokažu koliko su opasni iz drugog plana kada su označeni kao autsajderi. Osetila je to na svojoj koži Crvena zvezda u polufinalnoj seriji srpskog prvenstva. Poklekla je u mastorici, ostala bez finala, koje je izabranicima Uroša Stevanovića donelo Ligu šampiona.

„U polufinalnoj seriji smo videli da nam je glavni adut timski duh i koliko možemo kada se ovako dobro držimo zajedno. Eliminacija Zvezde nam je dala veliki vetar u leđa i dodatno samopouzdanje. Imamo dobar momentum i pokušaćemo da napadnemo Novi Beograd. Finale je finale, te utakmice igraju se na drugi način i verujem da možemo da priredimo iznenađenje ako budemo igrali timski kao u poslednje dve utakmice“, poručio je Lazar Vićković i u superlativima govorio o jednom od najboljih svetskih timova: 

„Novi Beograd je jedna od dve najbolje ekipe na svetu, odlično su popunjeni na svim pozicijama i opasnost preti sa svih strana. Međutim, to ništa ne menja, čak nam daje i dodatni motiv jer svi želimo da pokažemo da možemo da igramo na najvišem nivou. Zbog toga se igra i trenira i ovakve utakmice imaju posebnu draž“.

Biće favorit Novi Beograd i večeras i iduće subote u Kragujevcu. Ali, u srcu Šumadije su se ovog proleća pisale čarobne priče.

SUPERLIGA SRBIJE – FINALE

PRVI MEČ (BEOGRAD)

Nedelja (19. maj)

19.45: Novi Beograd – Radnički

DRUGI MEČ (KRAGUJEVAC)

Subota (25. maj)

20.30: Radnički – Novi Beograd

***NAPOMENA: Ukoliko dođe do majstorice, igrala bi se 29. maja u Beogradu.


tagovi

Uroš StevanovićŽivko GocićVK RadničkiVK Novi BeogradSuperliga Srbije u vaterpoluMiloš ĆukNikola LukićMarko RadulovićLazar DobožanovFilip FilipovićDuško PijetlovićNikola Jakšić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara