Nikola Grbić (©MN Press)
Nikola Grbić (©MN Press)

Nikola Grbić: Zar u ovoj situaciji nije trebalo da pozovem Leona i Semenjuka?

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.04.23. | 18:15

Srpski trener pričao o spisku reprezentacije Poljske koji je objavio za Ligu nacija

Kompletan tim koji je prošle godine predvodio Poljsku do srebra na Svetskom prvenstvu nalazi se na spisku za Ligu nacija koji je objavio selektor Nikola Grbić. U ekipu se vratio i Vilfredo Leon, koji je preskočio takmičenja u 2022. godini zbog zdrastvenih problema, a tu je i Bartoš Bednorž, koji je igrao prošle godine u Ligi nacija, ali ne i na Svetskom prvenstvu.

Muška odbojkaška reprezentacije Poljske svaku sezonu počinje sa najvećim mogućim ambicijama na svim poljima. Tako je i sada...

Izabrane vesti

Čeka ih prvo učešće u Ligi nacija, pa onda Evropsko prvenstvo i za kraj - kvalifikacije za Olimpijske igre.

"Prošle sezone sam neke igrače stavio na spisak, ali oni nisu imali priliku da budu sa nama, a sada će svi koji su pozvani biti korišćeni u Ligi nacija. Svako će dobiti priliku da se pokaže, da se prilagodi grupi i sistemu i da nam pomogne", rekao je Nikola Grbić prilikom saopštavanja spiska. "Znam da neću moći da treniram sa 30 igrača odjednom. Možda sa 18. Svako će dobiti priliku, ali koliko će ostati? Ne znam. Znam samo da su nam svi igrači potrebni kako bi se ekipa spremila za izazove. Potrebna nam je energija i pozitivan stav svakog izabranog igrača".

Srpski trener je imao odrešene ruke kada je sastavljao tim za ovu godinu...

"Nisam osećao nikakav pritisak ni od koga. Imam lepe uslove za rad i tako treba da bude. Mogu da nastavim u miru da radim na način koji sam izabrao, veoma sam srećan zbog toga. Ipak, znam da će objavljivanje spiska pokrenuti mnoga pitanja o prisustvu ili odsustvu pojedinih igrača. Tako je bilo i prošle sezone. Neki su se složili sa mojim izborom, a drugi nisu".

Ove sezone se igra poljsko finale u Ligi šampiona, tako da će Grbić sa velikim zakašnjenjem moći da računa na igrače Jastrežebskog i Zakse.

"Dobra stvar je što možemo da započnemo sezonu sa jednom grupom, a onda kasnije da iskoristimo veštine sledeće, a da ne izgubimo kvalitet kao tim. Jasno mi je da će se mnogi treneri odlučiti na sličan potez. Krenuće sa drugačijim sastavom, manje poznatim u međunarodnim okvirima, a onda će menjati... Drugi moraju da izdrže napornu sezonu sa manje igrača spremnih za igru. Mi dakle, nismo u lošoj situaciji".

Pričao je Nikola i o argumentima koji su potrebni da bi neko bio pozvan...

"To što niste savršeno odigrali u klubu ne znači da nemate šansu da budete pozvani. Zar je trebalo da ne pozovom Vilfreda Leona ili Kamila Semenjuka u ovoj situaciji? Imali su lošu sezonu... Isto je i sa igračima iz SKRA Belhatova, koji nije blistao u prvenstvu Poljske. Da li to znači da treba da odustanem od tih igrača? Klupska takmičenja su samo jedan od faktora koji uzimam u obzir prilkom sastavljanja spiska. Kada poznajem igrače - a posle godinu dana moje znanje o njima je definitivno poraslo - svestan sam kakve imaju mogućnosti. Neki igraju veoma dobro za klub, a drugi za reprezentaciju. Ima i onih koji se dobro predstavljaju u oba tima. Međutim, desi se ponekad da igrač u klubu ne oseti energiju koju oseća u reprezentaciji. Bilo je mnogo takvih slučajeva. Tako da uspešna klupska sezona apsolutno nije jedini argument za mene koji ide u prilog da neko bude na spisku", podvukao je Grbić.


tagovi

Nikola GrbićMuška odbojkaška reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara