©Reuters
©Reuters

Obilne padavine otkazale trku u Imoli

Vreme čitanja: 2min | sre. 17.05.23. | 14:15

Zamenik premijera Italije Mateo Salvini zatražio da se trkački vikend u Emilija Romanji ne održi kako bi se posvetili pomoći ugroženim ljudima u ovoj regiji

 Uoči Velike nagrade Emilije Romanje u istoimenom regionu Italije zadesila se jaka kiša koja je izazvala velike poplave, a nakon razgovora održanih između Formule 1, predsednika FIA i organizatora u Italiji odlučeno je da se trkački vikend u Imoli ne održi.

Obilne padavine izazvale su velike poplave u regionu Emilija Romanja, a iako se činilo da bi situacija na samoj stazi bila bolja kako vikend dolazi, zamenik premijera Italije Mateo Salvini je zatražio da se trka odloži kako bi se posvetili pomoći ugroženim ljudima u ovoj regiji. U zvaničnom saopštenju Formule 1 stoji da nije moguće na bezbedan način održati događaj za fanove, timove i osoblje.

Izabrane vesti

"Ovo je ispravna i odgovorna odluka zbog situacije koja je zadesila okolna mesta i gradove. Ne bi bilo u redu vršiti dalji pritisak na lokalne vlasti i hitne službe u ovom teškom trenutku", stoji u završetku saopštenja.

Vremenske neprilike i dovele su do izlivanja mnogih reka iz korita, a pogođena je i reka Santerno koja se nalazi nadomak staze u Imoli. Tokom jučerašnjeg dana, osoblje Formule 1 koje je počelo da priprema padok za predstojeći trkački vikend je bilo zamoljeno da napusti stazu do daljnjeg, a članovi tima Alfa Tauri koji žive nadomak njihove fabrike u Faenci u blizini Imole, juče su bili primorani da napuste svoje domove i da noć provedu u fabrici zbog poplava u ovoj regiji Italije. Na društvenim mrežama su se pojavili slike i snimci poplavljenih delova staze, a najviše je zahvaćen padok Formule 2. 

Šef Formule 1 je povodom tragedije izjavio: ‘’Velika je tragedija videti šta se dešava u Imoli i Emiliji Romanji, u gradu i regiji gde sam ja odrastao, moje misli i molitve su sa žrtvama poplava, porodicama i zajednicama. Želim da izrazim svoju zahvalnost i divljenje neverovatnim hitnim službama koje neumorno rade da pomognu onima kojima je pomoć potrebna i olakšaju situaciju - oni su heroji i cela Italija je ponosna na njih.’’

Budući da je sledeća trka na redu na ulicama Monaka (26-28. maj) i kao takva nije idealna za ključna unapređenja koja su bila planirana za trku u Imoli, to znači da će većina timova ipak morati da sačeka Veliku nagradu Španije u Barseloni (2-4. jun) kako bi doneli promene.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara