Polećemo, kreće najbrži cirkus: Osvetnik Hamilton sprema klopku Verstapenu, buđenje Ferarija

Vreme čitanja: 6min | ned. 20.03.22. | 08:01

Današnjom trkom (16.00) za VN Bahreina startuje 73. sezona u Formuli 1. Holanđanin brani titulu i ima ulogu favorita, ali Britanac želi do osme rekordne krune. Iz prikrajka vrebaju vozači italijanskog ponosa iz Maranela, Šarl Lekler i Karlos Sajnc

Iako je prošlo više od tri meseca od poslednje trke Formule 1, ne smiruju se strasti posle kultne bitke u Abu Dabiju. Luis Hamilton je skinut s trona na neverovatan, ali i kontroverzan način. Britanac je bio na pragu istorijske krune, pete u nizu, a osme u karijeri i rušenje Mihaela Šumahera, a onda se dogodio sudar i ulazak sigurnosnog automobila na stazu. Maks Vestapen je imao krug da pretekne velikog šampiona i to je i uspeo. U foto-finišu je bio bolji od Hamiltona, prestigao ga je i stigao do prve titule.

Posle te trke u Abu Dabiju smenjen je direktor Majkl Masi. Svetska automobilska federacija (FIA) je odlučila da uvede virtuelni sistem kontrole, slično VAR-u fudbalu, kao i da zabrani komunikaciju tokom trke kako bi sprečila lobiranja. Radio veza između timova i zvaničnika FIA više se neće emtovati na televiziji.

Izabrane vesti

Da li su sudije bile u pravu, da li je Britanac oštećen? Sve to sada pada u vodu, vreme je za start novog šampionata. Trkom za VN Bahreina u nedelju (16.00, TV Sport Klub HD) počinje nova, 73. sezona. Najbolje vreme u jučerašnjim kvalifikacijama imao je vozač Ferarija Šarl Lekler koji je stigao do 10. pol-pozicije u karijeri. Odmah pored njega startovaće branilac titule Maks Verstapen, dok je treći bio još jedan vozač italijanskog ponosa iz Maranela, Španac Karlos Sajnc. Luis Hamilton je bio tek peti.

MAKS VERSTAPEN POBEĐUJE U BAHREINU - KVOTA U MOZZARTU JE 2,20.

Ove godine voziće se 22 trke, a završetak u Abu Dabiju je predviđen za 20. novembar, nešto ranije u odnosu na 2021. godinu da se ne bi preklapalo sa centralnim sportskim događajem u ovoj godini, fudbalskim Mundijalom u Kataru. Verstapen brani titulu kod vozača, a kod konstruktora dominantan je bio Mercedes.

Svi timovi će se takmičiti sa Pireli gumama. Nekadašnji šampion Sebastijan Fetel zbog korone ne učestvuje u prvoj trci za VN Bahreina. Menja ga u bolidu Aston Martina iskusni Niko Hilkenberg.

NEMA VIŠE RAIKONENA, NEKOLIKO ROKADA U TIMOVIMA, SOČI IZBAČEN IZ KALENDARA

Ove godine nećemo na stazi gledati legendarnog „Letećeg Finca“ Kimija Raikonena koji je završio karijeru. Njegovo mesto u Alfa Romeu upotpunio je Valteri Botas koj je napustio Mercedes na kraju prošle godine. Džordž Rasel je novi timski kolega Luisa Hamiltonu u Mercedesu, dok je na njegovo mesto u Vilijamsu došao Aleksander Albon. Kinez Guanju Džou je stigao u Alfu umesto Antonija Đovinacija i tako postao prvi vozač u Formuli 1 koji dolazi iz najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Rus Nikita Mazepin je trebalo da se takmiči za Has drugu sezonu zaredom, ali posle ruske intervencije u Ukrajini njegov ugovor je raskinut. Zamenio ga je Danac Kevin Magnusen koji je već bio u timu pre dve godine.

(©Reuters)(©Reuters)

Što se tiče kalendara, Velike nagrade Australije, Kanade, Japana i Singapura se vraćaju posle dvogodišnje pauze zbog korone. VN Majamija bi trebalo da debituje u najbržem cirkusu, dok su ispale iz kalendara VN Portugalije, Štajerske i Turske. VN Katara je debitovala prošle godine. Sada se neće voziti na stazi Losail, ali se vraća u kalendar sledeće sezone. VN Rusije u Sočiju je izbačena iz programa Formule 1 posle rata u Ukrajini.

ŠAMPIONU SE DAJU VEĆE ŠANSE, MERCEDES KASKA NA STARTU SEZONE

Ove godine uvedena su brojna pravila koja imaju za cilj da ubrzaju Formulu 1, da bude više preticanja, a samim tim i dramatičnije trke i pobede u poslednjim krugovima što je izostajalo prethodnih godina. Izuzetak je poslednja trka prošle godine, koja je rešena na kontroverzan način. Stručnjaci smatraju da je Red Bul najbolje iskoristio promene na bolidima i da najspremnije ulazi u šampionat, pa se i Verstapenu daju veće šanse za titulu nego Luisu Hamiltonu.

LUIS HAMILTON POBEĐUJE U BAHREINU - KVOTA U MOZZARTU JE 13,0.

Holanđanin je produžio vernost Red Bulu do 2028. godine. Hazarderski stil, često na ivici incidenta odlikuje Lalu.

"Želim da nastavim da pobeđujem, iako sam ostvario dečački san", rekao je Verstapen.

Hamilton je rekao da je zaboravio bolan gubitak krune u 2021. godini, da ga ne vodi osveta, ali da ima veliki motiv da povrati izgbuljenu titulu.

"Biću još agresivniji. Neće me motivisati želja za osvetom, prošlost ne može da se promeni“, istakao je Hamilton.

Spekulisalo se i o Hamiltonovoj kraju karijere posle tragičnog poraza u Abu Dabiju od Holanđanina. Iako ima 37 godina, Britanac ne odustaje, želi da se osami na večnoj listi na kojoj je sada rekorder sa legendarnim Nemcem Mihaelom Šumaherom.

Još volim to što radim. Nisam mislio da ću se u ovim godinama osećati tako energično. Svaki dan ustajem za jutarnje trčanje, vežbam naporno, treniram više nego kada sam bio mlađi. Učiniću sve da ove sezone stignem do osme titule. Mislim da je nemoguće znati šta budućnost nosi i kako biste se osećali u određenom trenutku, ali imam šansu da uradim nešto što niko drugi nije uradio. Osma titula bi bila nešto neverovatno", istakao je vozač Mercedesa.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE HAMILTON DA BUDE NA PODIJUMU (PRVA TRI MESTA) JE 3,50.

Hamilton je ove godine dobio novog timskog kolegu Džordža Rasela koji je zamenio Finca Valterija Botasa. Naravno, za Rasela je spremna uloga drugog vozača i da bude u službi Hamiltona i osme istorijske krune. Mercedes je zasad u drugom planu, ali treba očekivati da će biti bolji kao šampionat odmiče. Bolid je pretrpeo dosta promena između dve sezone, a na teninzima i kvalifikacijama Hamilton nije oduševio.

Britanac ulogu favorita prepušta Verstapenu, makar na startu sezone. Sedmostruki šampion Formule 1 je rekao da Mercedes nema bolid za pobedu na VN Bahreina. Da li je to samo taktika i alibi, videmo već danas u pustinji na premijernoj trci novog šampionata. I prethodnih godina slušali smo žalopojke iz usta velikog šampiona.

"Nismo u prvom redu, ali ćemo popraviti situaciju čim budemo mogli. Red Bul i Ferari će biti ispred. Ne borimo se s njima, već sa onima koji su iza. Što se tiče brzine, oni su daleko superiorniji od nas“, rekao je Hamilton posle jučerašnjih kvalifikacija na kojima je bio bio tek peti.

DA LI JE VREME ZA CRNOG KONJIĆA?

Šarl Lekler i Karlos Sajnc (©Reuters)Šarl Lekler i Karlos Sajnc (©Reuters)

Iza Ferarija su užasne dve sezone. Velikan iz Maranela nema titulu od 2007. godine. Teško će Lekler i Sajnc da sruše ove godine Hamiltona i Verstapena, ali nema sumnje da ćemo gledati neki bolji "Crni konjić", konkurentniji. Čini se da Lekler i Sajnc ulaze sa podjednakim šansama, pa će zanmljiva borba da bude i unutar tima koje će steći status prvog vozača. U Red Bulu i Mercedesu se to pitanje ne postavlja.

ŠARL LEKLER POBEĐUJE U BAHREINU - KVOTA U MOZZARTU JE 2,50

Ostali timovi teško će da pomrse račune najboljim timovima najbržeg cirkusa. Meklaren dugo nije konkurentan. Aston Martin velike nade polaže u četvorostrukog šampiona Sebastijana Fetela, ali bolid ne uliva poverenje da može da se umeša u vrh koji je rezervisan za vozače Red Bula, Mercedesa i Ferarija.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

TIMOVI I VOZAČI U 2022.

MERCEDES: Luis Hamilton (Velika Britanija) i Džordž Rasel (Velika Britanija)

RED BUL: Maks Verstapen (Holandija) i Serhio Perez (Meksiko)

FERARI: Šarl Lekler (Monako) i Karlos Sajnc (Španija)

MEKLAREN: Danijel Rikardo (Austrlaija) i Lando Noris (Velika Britanija)

HAS: Kevin Magnusen (Danska) i Mik Šumaher (Nemačka)

VILIJAMS: Nikolas Latifi (Kanada) i Aleksander Albon (Tajland)

ASTON MARTIN: Niko Hilkenberg (Nemačka), Lens Strol (Kanada) i Sebastijan Fetel (Nemačka)

ALPIN RENO: Fernando Alonso (Španija) i Esteban Okon (Francuska)

ALFA ROMEO: Valteri Botas (Finska) i Guanju Džou (Kina)

ALFA TAURI: Pjer Gasli (Francuska) i Juki Cunoda (Japan)

KALENDAR TRKA U FORMULI 1

1. VN Bahrein – 20. mart

2. VN Saudijske Arabije – 27. mart

3. VN Australije – 10. april

4. VN Emilijo Romanje – 24. april

5. VN Majamija – 8. maj

6. VN Španije – 22. maj

7. VN Monaka – 29, maj

8. VN Azerbejdžana – 12. jun

9. VN Kanade – 19. jun

10. VN Velike Britanije – 3. jul

11. VN Austrije – 10. jul

12. VN Francuske – 24. jul

13. VN Mađarske – 31. jul

14. VN Belgije – 28. avgust

15. VN Holandije – 4. septembar

16. VN Italije – 11. septembar

17. VN Singapura – 2. oktobar

18. VN Japana – 9. oktobar

19. VN SAD – 23. oktobar

20. VN Meksika – 30. oktobar

21. VN Sao Paula – 13. novembar

22. VN Abu Dabija – 20. novembar

LUIS HAMILTON

Titule: 7

Pobede: 103

Podijumi: 182

Bodovi: 4.165,5

MAKS VERSTAPEN

Titula: 1

Pobede: 20

Podijumi: 60

Bodovi: 1.557,5


tagovi

Formula 1Maks VerstapenLuis HamiltonŠarl LeklerKarlos Sajnc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara