Josip Vrlić (©MN Press)
Josip Vrlić (©MN Press)

Repriza finala Lige šampiona iz 2014: Radnički u Barseloni, gde je stao nadomak evropske titule

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.12.21. | 08:15

Filip Filipović, najbolji vaterpolista sveta, i Olimpijakos u Breši brane prvo mesto

Uspon srpskog vaterpola u dva čina, i oba je ispratilo “rađanje” jednog kluba. U prvom ciklusu nikao je kragujevački Radnički, pozicionirao se tik uz beogradske večite rivale. I stao nadomak ostvarenju sna – osvajanju Lige šampiona. Drugi čin je, za sada, obeležilo stvaranje Novog Beograda, ali i dizanje Kragujevčana iz pepela. Radnički je tranzicioni period iskoristio da poleti do neslućenih visina, a sada se vraća na mesto gde su mu 2014. godine srušeni snovi – u Barselonu.

Pre nego što je dotakao dno i krenuo ispočetka, kragujevački Radnički imao je šansu koja se malo kome ukazala. Mogao je u dve sezone da objedini dva evropska trofeja, da tituli LEN Kupa Evrope pridoda onaj najvredniji pehar… Nije uspeo da u Barseloni te 2014. sa Filipom Filipovićem, Borisom Zlokovićem i Damirom Burićem, a predvođen Urošem Stevanovićem sruši Barselonetu. Stao je nadomak cilja, a španski klub je prvi put postao evropski prvak.

Izabrane vesti

Barseloneta je oduzela trofej Lige šampiona Radničkom, a ove sezone bi mogla i da mu oduzme plasma na Fajnal-ejt Lige šampiona u Beogradu. U šestom kolu elitnog takmičenja Kragujevčani gostuju najmoćnijem španskom timu (19.00). Ko izgubi, biće sateran uz zid, jer tri ekipe u grupi A napravile su dobru podlogu za prohodnost na završni turnir. Novi Beograd je siguran, Olimpijakos i Breša – u šestom kolu igraju između sebe i to je derbi runde – su se odvojili. Ostaje još jedno upražnjeno mesto, a za njega se bore četiri tima: Ferencvaroš, Barseloneta, splitski Jadran i Radnički.

Vaterpolisti Radničkog (©MN Press)Vaterpolisti Radničkog (©MN Press)

U najgoroj poziciji je šampion Srbije i Jadrana, jer za Barselonetom i vicešampionom Evrope zaostaje tri, dok je za Jadranom u minusu dva boda. Na jednom od najetžih evropskih gostovanja Kragujevčani, koji su u proteklom kolu protiv Dinamo Tbilisija stigli do prve pobede u Ligi šampiona, juriće prvi trijumf na strani. Za Radnički je meč u Barseloni iz kategorije biti ili ne biti. Ostane li kratak za tri boda, vrata Fajlnal-ejta će se pritvoriti. Ne i u potpunosti zatvoriti, ali će plasma na završni turnir postati nemoguća misija.

“Ovo je najvažnija utakmica i za nas i za Barselonetu. Ekipa koja izgubi imaće daleko manje šanse za plasman na Fajnal-ejt, jer su Breša i Olimpijakos otvorili grupu kako treba, a Novi Beograd je siguran učesnik. Četvrti tim traži se u krugu Barselonete, Ferencvaroša i nešto manje Jadrana i nas. Trenutna situacija je jednostavno takva, iako ima još mnogo da se igra”, rekao je Uroš Stevanović.

Ako Novi Beograd opravdano nosi naziv “mala Srbija”, onda se Barseloneta može nazvati “mala Španija”, jer je katalonski klub dao Crvenoj furiji desetoricu igrača za Olimpijske igre. Maštaju u Radničkom o revanšu Barseloneti, na koji čekaju sedam godina, ali su svesni odnosa snaga i da nisu u poziciji da prete rivalu.

“Biće ovo veliko iskustvo za sve naše igrače, Barseloneta je fenomenalna ekipa, španska reprezentacija u malom. Igraju u sličnom sastavu dugi niz godina, a prošlu sezonu završili su kao četvrti u Evropi, što dovoljno govori. Naši su stari dužnici iz finala koje smo odigrali upravo ovde u Barseloni. Ne možemo da im pretimo ni po dosadašnjim rezultatima, ni odnosom sastava, ali je sigurno da imamo svoju šansu i u ovom meču”, poručio je Stevanović.

Hrvatski centar Josip Vrlić letos se vratio u Kragujevac, a dug niz godina nosio je i kapicu Barselonete, pa će imati i ulogu “skauta i glavnog pomoćnika”. Sa većinom nosilaca Barselonete delio je svlačionicu. Alvaro Granados, drugi strelac Lige šampiona sa 16 golova, biće najveća pretnja po srpskog i regionalnog šampiona, ali ništa manja neće biti Felipe Perone, Mark Larumbe, Migel de Toro i Martin Famera. A, među glavnim zvezdama tima je i vremešni golman Danijel Lopez Pinedo. Olakšavajuća okolnost po četu Uroša Stevanovića je što je Alberto Munariz povređen.

“Oni su jedna od najjačih ekipa u Evropi, pogotovo na domaćem bazenu. Neće nam biti lako, ali smo se dobro pripremili i pokušaćemo da uzmemo tri boda koja nam mnogo znače u borbi za Fajnal-ejt. Više-manje to su svi igrači sa kojima sam igrao. Tu nema puno stranaca većinom su domaći igrači. Ove godine imaju novog trenera i sigurno da im je to još jedan motiv više za dokazivanje”, zaključio je Josip Vrlić.

Filip Filipović (©Starsport)Filip Filipović (©Starsport)

Derbi kola, a po svemu do sada viđenom i grupe A, igra se u Breši. Italijanski šampion dočekuje lidera grupe – Olimpijakos (20.30). Breša i pirejski crveno-beli su do prošlog kola i remija sastava Alesandra Bova sa Novim Beogradom – bod Italijanima u poslednjim sekundama doneo Boris Vapenski – delili prvo mesto. Grčkom velikanu i dvostrukom evropskom prvaku odgovara i nerešen ishod na Apeninima, kako bi zadržao prvu poziciju, ali nema sumnje da će Olimpijakos sa Filipom Filipovićem, zvanično najboljim vaterpolistom u 2021. godini, ići na pobedu i uvećanje prednosti.

Olimpijakos i Breša su se odlepili, stekli su pozamašnu razliku i sva je prilika da će ta dva tima igrati na Fajnal-ejtu Lige šampiona u srpskoj prestonici. Grčki i italijanski šampion su bez poraza – u grupi B takvim učinkom može da se pohvali samo Pro Reko – a oba tima su remizirala sa Ferencvarošem, dok Breša ima i već pomenuti remi sa Novim Beogradom. Filip Filipović, Janis Funtulis i Konstantinosa Genidunijasa su, uz hrvatski duet Andro Bušlje i Marko Bijač, pokretačka snaga Olimpijakosa, a najzaslužniji za izvanredna izdanja Breše su Boris Vapenski, Eduardo di Soma, Kristijan Prešuti, Vinčenco Rencuti i srpski centar Đorđe Lazić, koji je veći deo sezone bio jedini pravi sidraš u redovima italijanskom šampiona. Ali, sada je tu i Nikolas Konstantin Bikari, koji je zaigrao protiv Novog Beograda.

Sa 66 postignutih golova Breša je najefikasniji tim u grupi, a treći ukupno u Ligi šampiona. Izabranici Teorosa Vlahosa igraju najbolju odbranu, primili su svega 41 gol – bolji je samo Pro Reko – ali Olimpijakos ne zaostaje preterano za Brešom po datim golovima – 61 put su tresli mrežu rivala. Na Apeninima susreću se dva tima koja su uz Pro Reko u dosadašnjem toku Lige šampiona najviše prikazala. Duel pretendenata na evropski presto, a ulog je prvo mesto u grupi. Spektakl u najavi.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA – 6. KOLO

GRUPA A

Utorak

19.00: (1,10) Barseloneta (13,0) Radnički (9,00)

20.30: (1,25) Ferencvaroš (9,00) Jadran (5,60)

20.30: (1,70) Breša (7,50) Oiimpijakos (2,75)

Sreda

16.00: Dinamo Tbilisi – Novi Beograd


GRUPA B

Sreda

19.00: Marselj – Špandau

19.00: Jug – OSC Budimpešta

19.00: Hanover – Pro Reko

20.00: Steaua – Crvena zvezda




tagovi

VK RadničkiVK BarselonetaUroš StevanovićJosip VrlićMiloš ĆukMarko RadulovićVK BrešaVK OlimpijakosFilip FilipovićMarko BijačBoris VapenskiĐorđe LazićLiga šampiona u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara