""
""

Rikardu na dar – Hamilton i Fetel sudarom lansirali Red Bul na krov Azerbejdžana

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.06.17. | 17:00

Gomila sudara, kazne i izlasci vozila bezbednosti obeležili su trku u Bakuu! Favoriti su podbacili, pa Hamiltona i Fetela zbog nespostske čarke i sudara nismo videli na podijumu. Botas je do drugog mesta stigao posle fotofiniš bitke sa Lensom Strolom

Danijel Rikardo je na potpuno čudan, za Red Bul čudesan način osvojio VN Azerbejdžana! Drugo mesto na osnovu čiste sreće, ali i brljotina favorita zauzeo je Valteri Botas posle bitke do poslednjeg metra staze sa Lens Strolom. Ipak, to drugo mesto je delom i na „duši“ Valterija Botasa koji je manevrom posle starta u kontaktu sa Kimijem Rajkonenom najverovatnije zaslužio penalizaciju koju direkcija trke nije dosudila. Kaznu je popio Sebastijan Fetel, ali zbog incidenta sa Hamiltonom, što je suština zapleta priče VN Azebejdžana... 

Izabrane vesti

Vlasnik pol-pozicije Luis Hamilton je dobro startovao i izvukao se iz gužve koja se stvorila u prvoj krivini. Ista konstatacija ne odnosi se i na Valterija Botasa koji je pri ulasku u krivinu imao kaontakt sa Kimijem Rajkonenom koji je u nastavku trke odustao. Kada je reč o prvom incidentu, a bilo ih je niz, dobro je reći da je prvi ozbiljniji duel skrivio Botas nateravši Rajkonena da zadnjim desnim točkom dotakne zid pored staze. Mercedes AMG Petronasov bolid je prednjim desnim točkom zakačio zadnji levi Ferarijevog vozila. Taj incident Valterija Botasa ne samo što je koštao druge pozicije, nego ga je srozao na začelje karavana.

Tako je počela trka, a prvi za ishod VN Azerbejdžana važniji trenutak desio se u momentu odustajanja Danila Kvjata. Vozilo za bezbednost se pojavilo na stazi nakon čega su takmičari masovno posetili boks. To je bio tek početak haosa na stazi koji je tek isledio. Vozilo za bezbednost je izlazilo na stazu više puta, a sudarale su se i dve Fors Indije, odnosno Estaban Okon i Serhio Perez, Kimi Rajkonen je totalno uništio zadnji točak i odustao, kao i Maks Verstapen koji nije izdržao na stazi do isticanja crvene zastave zbog dima, odnosno kvara na motoru „RB 13“ bolida.

Činjenično ozbiljan sportsko-takmičarski incident priredili su Luis Hamilton i Sebastijan Fetel. Sve se odigralo pre isticanja crvene zastave. Nemac je udario u Hamiltona sa zadnje strane. Po mišljenju Ferarijevog vozača Britanac je namerno zakočio kako bi Fetelov „SF 70 H“ bolid udario u njegov „W08“ Mercedes sa zadnje strane. Epilog je kazna od deset sekundi penalizacije za Fetela što se podudarilo sa odlaskom Luisa Hamiltona u boks radi zamene dela zaštine opreme.

Boks ili F1? Hamilton i Fetel se lupaju u Bakuu! (VIDEO)

Na ovaj način Danijel Rikardo je poveo trku, na drugom mestu se našao Lens Strol, a trećem Kevin Magnusen. U tom momentu, odnosno u 37. krugu Sebastijan Fetel se nalazio na šestom, a Luis Hamilton na sedmom mestu... 
Britanac je na kraju ipak bio peti iza Sebastijana Fetela, šesti na VN Azerbejdžana je Esataban Okon, a zatim slede Kevin Magnusen i Karlos Sajnc.U prvih deset vozača našli su se i Fernando Alonso, koji je doneo Meklarenu prve bodove ove sezone, kao i Paskal Verlajn, vozač Zaubera.

Uz konstataciju da je Sebastijan Fetel na kraju ipak nekako zauzeo četvrto mesto, ispred Luisa Hamiltona ide i rezime trke u Bakuu. Novi, reklo bi se nesportski duel vozača Ferarija i Mercedesa sasvim sigurno je uticao na konačan ishod  VN Azerbejdžana. Epilog po tom osnovu u trkačkom, kao i u verbalnom smislu tek sledi. Sve pohvale idu na račun mladog Lensa Strola koji je iz ove poprilično turbulentne trke izvukao svoj maksimum. 

Piše: Miloš Milić

(Foto: Action Images, Printscreen via F1 Tweeter


tagovi

Valteri BotasudesSebastijan FetelMercedes AMG PetronasLuis HamiltonFormula 1Ferari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara