Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Šampionski finiš Verstapena! Lekler vodio do tri kruga pred kraj, Ferari ostao bez druge pobede (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.03.22. | 20:30

Izvanredna završnica trke u Saudijskoj Arabiji, na podijumu i Karlos Sajnc

Lud finiš trke i prva pobeda Maksa Verstapena kao svetskog šampiona! Sjajnim manevrom Holanđanin je tri kruga pre kraja obišao Šarla Leklera, pobednika premijerne trke u sezoni, uspeo je da se odbrani u poslednejm krugu, odbio je napad i sprečio Ferari da prvi put od 2019. godine veže dva trijumfa.

Dupla pobeda italijanskog tima u pustinji Sahir, pa odgovor aktuelnog šampiona na ulicama Džede. Uzvratio je Red Bul udarac, demonstrirao je da ima podjednako moćne bolide kao i Ferari. Maks Verstapen sačuvao je živce i malo magije za završnicu, iskoristio je izlazak sejfti kara i žutu zastavicu - drugi put ovoga dana - i 21. put u karijeri popeo se na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Izabrane vesti

Za dlaku, nekoliko stotih delova sekunde, nadmašio je holandski vozač vodećeg u generalnom plasmanu i izbio mu je već viđenu pobedu iz džepa. Zaustavljen je Ferari nadomak druge pobede zaredom, što nije napravio još od perioda kada je Šarlu Lekleru timski kolega bio Sebastijan Fetel.

Pod znakom pitanja bilo je održavanje ulične trke u Džedi, padale su granate nekoliko kilometara od staze. Doneta je odluka da se Velika nagrada Saudijske Arabije održi - ljubitelji najbržeg cirkusa na svetu dobili su spektakl. Da će trka biti nesvakidašnja mirisalo je još u kvalifikacijama koje je sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton završio već u prvoj rundi. Incident Mika Šumahera, koji se zakucao u zid pri brzini od 270km/h, a nešto pre toga i Nikolasa Latifija, podigli su temperaturu na stazi, da bi Džeda provrila dan kasnije. I to u samom finišu.

Maksu Verstapenu i Šarlu Lekleru društvo na pobedničkom podijumu pravio je Karlos Sajnc, koga je svetski prvak obišao već u prvom krugu, a najveći tragičar je Serhio Perez. Drugi vozač Red Bula i pobednik kvalifikacija drugu ovosezonsku trku u kalendaru Formule 1 završio je na četvrtoj poziciji. Ferari je ponovo imao dvojicu vozača na postolju i u konkurenciji konstruktora uspeo je da uveća prednost. 

Omogućio je Nikolas Latifi vozaču iz Monaka da preuzme prvu poziciju u 16. krugu, ponovo je bio vinovnik incidenta. Drugi put ovog vikenda zakucao se u zid, izgubio je kontrolu nad bolidom, delovi i krhotine razleteli su se po stazi i na taj način kumovao je, zajedno sa sejfti karom, izbijanju Šarla Leklera na čelo karavana. Pomogla je prva žuta zastavica Ferariju da pretekne Red Bul, ali im je kod druge sreća okrenula leđa.

Sve vreme Lekler je mogao da vidi Maksa u retrovizoru, uspešno se sjajnim manevrima branio i izluđivao aktuelnog šampiona. Nije to obeshrabrilo Verstapena, postao je još agresivniji, došao je u DRS zoni do prilike da izvrši napad i tri kruga pre kraja pokvario je raspoloženje italijanskom timu.

Veliku bitku na stazi vodili su i Karlos Sajnc i Serhio Čeko Perez, a prvi meksički vozač koji je osvojio pol-poziciju nije uspeo poput timskog kolege u poslednjim krugovima da istisne Španca sa trećeg mesta. Najveći napredak u Džedi u odnosu na kvalifikacije ostvarili su Kevin Magnusen i Luis Hamilton. Završio je Britanac trku u bodovima, prošao je kroz cilj kao deseti. Samo 14 vozača uspelo je da odveze svih 50 krugova, a nešto ranije bolide su parkirali Valteri Botas, Fernando Alonso, Danijel Rikardo, Nikolas Latifi, kao i Juki Cunoda i Mik Šumaher, koji se nisu ni pojavili na stazi.

Sebastijan Fetel se na Velikoj nagradi Saudijske Arabije pojavio, obrazložio je još pre početka kvalifikacija da je prehlađen, što je kod dela javnosti izazvalo sumnju da svesni preskače trku, jer je poznato kakav je stav imao po pitanju obrtanja krugova u Rusiji dok bukti rat u Ukrajini. Održavanje ulične trke u Džedi bilo je dovedeno u pitanje zbog raketnih napada, vozači su se lomili, pojavili su se na stazi i priredili spektakl. 

Šarl Lekler ostao je vodeći u generalnom plasmanu, u dve trke sakupio je 45 bodova, a prvi pratilac mu je timski kolega Karlos Sajnc sa 33. Pobedom u Džedi do prvih poena u sezoni došao je Maks Verstapen i tako se probio do trećeg mesta u ukupnom plasmanu, a sledi ga Mercedesov dvojac Džordž Rasel i Luis Hamilton.



tagovi

Formula 1Šarl LeklerKarlos SajncMaks FerstapenSerhio PeresLuis HamiltonMik Šumaher

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara