Mikaela Šifrin (©Reuters)
Mikaela Šifrin (©Reuters)

Šifrin osvojila Svetski kup, ne i mali globus u veleslalomu, Brinjone pobedom zatvorila sezonu

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.03.22. | 14:19

Dominacija Italijanki na poslednjoj trci u Meribelu

Četvrti put u karijeri Mikaela Šifrin osvojila je veliki kristalni globus Svetskog kupa i tako postala najbolja skijašica za 2022. godinu. Jedina mrlja na izvanrednu sezonu svestrane Amerikanke su Olimpijske igre u Pekingu, na kojima je ostala bez ijednog odličja. Petra Vlhova predala je krunu Mikaeli Šifrin, koja se posle dve godine vratila na tron, a sezonu, ipak, nije završila u velikom stilu, iako je poslednji vikend otvorila pobedom u spustu.

Amerikanka se popela na podijum i u super-džiju – zauzela drugo mesto iza Ragnild Movinkel – ali je podbacila u veleslalomu i propustila je priliku da osvoji mali kristalni globus u toj disciplini. Legendarnoj francuskoj skijašici Tesi Vorli je četvrto mesto u donelo ukupnu pobedu u poretku discipline, a veleslalomsku trku koom je spuštena zavesa na sezonu obeležile su Italijanke.

Izabrane vesti

Briljirale su italijanske skijašice na Olimpijskim igrama – okitile se sa četiri medalje – bile su najbolje uz Švajcarkinje, a uspešnu sezonu trijumfom na poslednjoj trci ukrasila je trijumfom Federika Brinjone, dok je Marta Basino zauzela drugo mesto. Pobedničko postolje kompletirala je Petra Vlhova, sada već bivša šampionka Svetskog kupa, ali aktuelna zlatna olimpijska šampionka u slalomu i vlasnica malog kristalnog globusa u toj tehničkoj disciplini.

Najboljih deset u veleslalomskoj trci u Meribelu kompletirale su Tesa Vorli, Ragnild Movinkel, Mišel Gisin, Mikaela Šifrin, Marina Gasjenica, Lara Gut-Behrami, Valeri Grenije i Tea Luiz Stjernesund. Dan ranije slovenačka skijašica Andreja Slokar priredila je senzaciju u slalomu, trijumfovala je na obroncima francuskih Alpa i ostvarila drugu pobedu u karijeri. Slovenka je prvi put najbolja bila u paralel slalomu održanom u austrijskom Lehu početkom sezone, bila je to jedina trka u toj disciplini, pa je Andreja Slokar osvojila mali kristalni globus.

GENERALNI POREDAK SVETSKOG KUPA ZA SKIJAŠICE:

1. Mikaela Šifrin (SAD) – 1.493

2. Petra Vlhova (Slovačka) – 1.309

3. Federika Brinjone (Italija) – 1.055

SLALOM:

1. Petra Vlhova (Slovačka) – 770

2. Mikaela Šifrin (SAD) – 501

3. Lena Dir (Nemačka) – 437

VELESLALOM:

1. Tesa Vorli (Francuska) – 567

2. Sara Hektor (Švedska) – 540

3. Mikaela Šifrin (SAD) – 507

SUPER-DŽI:

1. Federika Brinjone (Italija) – 506

2. Elena Kurtoni (Italija) – 390

3. Mikaela Šifrin (SAD) – 380

SPUST:

1. Sofija Gođa (Italija) – 504

2. Korin Suter (Švajcarska) – 407

3. Ester Ledecka (Češka) – 339

PARALEL:

1. Andreja Slokar (Slovenija) – 100

2. Tea Luiz Stjernesund (Norveška) – 80

3. Kristin Lisdal (Norveška) - 60


tagovi

Svetski kup u alpskom skijanjusvetski kup u skijanjuzimski sportoviMikaela ŠifrinPetra VlhovaFederika BrinjoneTesa VorliSofija GođaAndreja Slokar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara