Nebojša Simić (©Reuters)
Nebojša Simić (©Reuters)

Simić: Trebalo je Srbija i mi da budemo na prva dva mesta, a Island ispadne

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.01.24. | 11:05

"Mogli smo da imamo četiri boda, a mi smo na nuli i idemo sutra kući. Glavna snaga vaše reprezentacije su odbrana i dvojica vrhunskih golmana", rekao je za Mozzart Sport prva zvezda Lavova, čuvar mreže nemačkog Melsungena

(od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Znalo se i pre početka Evropskog prvenstva da je Grupa C u Minhenu najujednačenija, da svako svakog može da pobedi. Od četiri utakmice, dve su zavšene u trileru golom razlike, uz remi Srbije i Islanda, dok je najubedljivija bila Mađarska koja je slavila protiv Crne Gore sa dva pogotka viška.

Izabrane vesti

Situacija pred poslednje kolo je takva da Orlovi ne zavise u potpunosti od svojih rezultata, dok Lavovi nemaju šanse za drugi krug, ali žele treće mesto zbog povlašćenog statusa u baražu za Svetsko prvenstvo. Najveća brana četi Tonija Đerone biće iskusni golman Nebojša Simić koji nosi boje Melsungena u Bundesligi. U oba meča u Minhenu je bio snaga tima Vlade Šole sa dvocifrenim brojem odbrana.

U razgovoru za Mozzart Sport dan pre meča u hotelu Meriot u Minhenu, gde su smeštene sve četiri selekcije iz Grupe C, Simić je govorio o Srbiji, Crnoj Gori, ispuštenim šansama, ali i u Bundesligi i svom klubu Melsungenu koji je bio hit na startu šampionata u najjačem prvenstvu na svetu.

„Ova utakmica ima veliki takmičarski značaj za nas, zbog baraža za Svetsko prvenstvo, tako da padaju u vodu priče da nam ovaj meč ne znači ništa. Nije isto kad si u prvom šeširu i dobiješ recimo Grčku, Farska Ostrva ili ako si u drugom pa naletiš na one najbolje. Svako ima svoju kalkulaciju. Srbija gleda da prođe dalje, ali mislim da će joj biti teško da to ostvari. Ispustila je veliku prednost protiv Islanda. I da nije naš cilj taj baraž, ne bih nikada izašao na teren i da kažem: ’Ajde, vi prođite’. To je sport, mora da se igra do kraja. Nadam se da ćemo igrati korektno i sportski kao što smo igrali u Gracu pre četiri godine. Ne sumnjam u to. Sve igrače iz Srbije poznajem, to su dobri momci, dobar sam drug s njima. Moramo da budemo primer svima kako treba sportisti da se ponašaju na terenu“, rekao je Simić.

Kad ste spomenuli Grac, bilo je tenzija pre četiri godine na Evropskom prvenstvu?

Nisam ispratio to tako. Ne znam sa strane kako je izgledalo. To je bila druga utakmica u grupi, posle smo sa Belorusijom igrali za prolazak. Bili smo u hotelu zajedno, sve je bilo normalno. Sedeli smo i pili kafu pre i posle utakmice. Nismo mi primetili nas 40 koji smo bili u hotelu to što su mediji napumpali da je bilo tenzija“.

Srbija je ispustila pobedu protiv Islanda, a čini se da ste vi mogli bar dva remija da izvučete protiv Mađarske i Islanda, loša je bila završnica.

"Skromno ste rekli da smo ispustili dva boda, ja ću da kažem da smo ispustili četiri. To je moje mišljenje. Igramo jedno lice 55 minuta, a drugo poslednjih pet. Nije vreme da se vadimo na neiskustvo. Ovo nam je već treće veliko takmičenje, 20 takmičarskih utakmica u poslednje tri godine. Sazreli smo posle one pobede protiv Srbije 2020. godine, kada nas je Belorusija spustila na zemlju. Sada nam se događaju neshvatljive situacije, loša izmena, pa umesto da vodimo, mi poslednja dva minuta igramo sa rukometašem manje protiv Islanda, pa protiv Mađarske, napad za remi, izigravamo Sloveniju, bacamo neki cepelin. Sigurno smo u poziciji da smo mogli da budemo prvi, a mi smo poslednji i idemo kući ujutru. Bili smo jedan-dva gola od toga da napravimo veliku razliku na tabeli. Boli me ovaj poraz od Islanđana. Zabolelo me toliko da sam samo proleteo kroz miks-zonu, nisam imao šta da kažem pametno“.

Bili ste sjajni na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine, dobili Hrvatsku, prijatno ste iznenadili. Prošle godie u Poljskoj loš plasman, sada niste prošli grupu. Da li može da se kaže da ste u silaznoj putanji?

Mislim da prošle godine na Svetskom prvenstvu nije bila jasna slika da padamo. Parirali smo Španiji do poslednjih pet minuta, sada ovde u Minhenu, pali smo u finišu oba meča. Protiv Poljske smo bili tu, na njihovom terenu. Promašeni ziceri su nas koštali. Onda nas je Francuska razbila, protiv Slovenije smo se predali. Pustili smo da igraju mlađi igrači što je za mene tada bilo neshvatljivo. Ja uvek pozdravljam mlađe, bodrim ih, ali nije trebalo da igramo sa B timom. Nije to neka razlika. Tu smo negde. Jedino nas je Francuska nadigrala, s njom teško možemo da igramo ravnopravno. I sada sa Islandom, na papiru trebalo je da nas razbiju sa 10 razlike, ali videli ste, malo je falilo. Sad smo mi na nuli, a Island na tri boda".

Da li smo svi precenili Islanđane?

Nismo, jer imaju stvarno odlične igrače. Srbija je igrala muški, jaku odbranu, trebalo je da dobije, minut i po imaš +2 i loptu i onako zabrljaš u završnici. Trebalo je možda da Srbija i mi budemo na prva dva mesta, a Island da ode kući sutra, ali... Jedina utakmica u grupi gde nije bilo neizvesno je Srbija protiv Mađarske. Bio je defanzivni krah vaše selekcije, da primite sa pozicije pivotmena 15 golova... Sedam je mnogo, a 15 je katastrofa“.

Šta je glavna snaga Srbije?

Najveća snaga Srbije su odbrana i golmani. Marsenić i Pešmalbek su među najboljim na tim pozicijama u svetu, odlični su u bloku u centralnom delu odbrane. Možda nisu pokazali to protiv Mađarske. Golmani su vrhunski. Cupara je dobro branio protiv Mađarske, držao vas je u nastavku, a gde je Milosavljev? Dvojica vrhunskih golmana. Ako jednom ne krene, tu je drugi. Imate i brze igrače koji su dobri jedan na jedan kao što Kukić ume da pravi probleme u igri dva na dva sa visokim pivotmenima. Srbija je kompletna reprezentacija. Moramo da probijemo odbranu i da ne razbranimo vaše čuvare mreže ako mislimo da pobedimo“.

(©Reuters)(©Reuters)

Ko osvaja Bundesligu?

U ovom trenutku mislim da će šampion da bude Magdeburg. Mislio sam pre sezone da će to da bude Flensburg, ali gledajući koliko je Magdeburg uzeo bodova dosad i to bez četiri, pet povređenih igrača. Nije samo Gisli Kristjanson falio, nije bilo ni Vebera i Damgarda. Moram njih da stavim kao prvog favorita. Golmani su mnogo bolji nego prošle sezone, i Portner i novajlija Ernandez koji je imao neke sjajne partije“.

Da li je Evropa glavni cilj Melsungena?

„U klubu to neće da kažu, ali da, moja ambicija je da se plasiramo u Ligu Evrope. Imamo veiiku bodovnu prednost u odnosu na Leven, Hanover i Gumersbah, to je sedam bodova više. Sledeće sezone bićemo jači na svim pozicijama. Ide nam samo Ivan Martinović, to će biti veliki gubitak. Možemo da napadnemo trofej u Ligi Evrope. Zna se da nemački timovi favoriti u tom takmičenju. Tu su i Francuzi, neki klubovi koji zalutaju kao Dinamo iz Bukurešta koji nije dobio kartu za Ligu šampionam. Španac Parondo je tu dve godine na klupi, ove sezone najbolje to izgleda, imamo širi roster i verujemo u izlazak na međunarodnu scenu“, zaključio je Simić za Mozzart Sport.



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija Srbijerukometna reprezentacija crne goreNebojša Simić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara