Đorđe Lazić (©Reuters)
Đorđe Lazić (©Reuters)

Španci imaju strah od Srbije, i 5:0 im malo za pobedu! Delfini na peterce dobili svetskog prvaka

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.03.23. | 20:41

Izvesno će srpska reprezentacija igrati u Los Anđelesu...

Kako se Španija boji Srbije, uteran je Crvenoj furiji strah u kosti u Tokiju! Dobili su Delfini antologijski meč u polufinalu Olimpijskih igara, kasnije osvojili zlato, a iako se generacija promenila, Španija i dalje zazire od Delfina. I 5:0 joj je bilo malo da trijumfuje u Podgorici!

Protraćila je Crvena furija prednost, sevala je levica Dušana Mandića i podigla olimpijskog šampiona iz pepela. Napravila je Srbija veliki preokret, bila nadomak pobede u o osnovnom delu i ispustila je u finišu. Ali, imali su Delfini čelične živce i napeterce srušili svetskog prvaka. Junaci su bili Vladimir Mišović i Radomir Drašović! Mladi golman Crvene zvezde skinuo je peterac Albertu Munarisu u raspucavanju, a bek Novog Beograda realizovao odlučujući - 9:9, petercima 14:13.

Izabrane vesti

Ima nešto posebno kada igraju Srbija i Španija, i dođe do penal-drame. Svaki put reprezentacija sa Iberijskog poluvremena oseti teskobu, jer samo na jedan način može da se završi. Peterci u Rimu - pobeda Srbije za svetsku krunu. Peterci u Barseloneti - pobeda Srbije za evropsku titulu. Peterci u Podgorici - pobeda Srbije za gotovo izvestan odlazak na superfinale Svetske lige u Los Anđelesu. Potrebnu je da se desi čudo u poslednjem kolu.

Tamo će se verovatno naći i Crvena furija, i neće biti iznenađenje ako se ponovo susretnu u bazenu, ali će tada odlučivati o raspodeli medalja. Tim Uroša Stevanovića osvojio je dva boda, Špancima “prosledio” jedan i naneo im prvi poraz na turniru Svetskog kupa u glavnom gradu Crne Gore. 

Od samog trijumfa i čekirane karte za Ameriku bitnije je to što su srpski reprezentativci videli da moglu da se nose sa najboljima, da ni pet golova zaostatka nisu nenadoknaditi. Psihološka barijera je probijena, to je nedostajalo Delfinima čitavo prošlo leto. Da dobiju direktnog konkurenta za medalju, da pokažu zube, da se oseti zajedništvo!

Srbija je u prvih 12 minuta bila bez postignutog gola, borila se za dah, teško dolazila do gola. Jednostavno do strele Viktora Rašovića sa nezgodne strane nije znala kako da probije postavljenu odbranu Španije, kako da se nosi sa agresivnošču rivala. Bila je oterana od gola. Posle toga - kanonada. Raspalio je plamen Dušan Mandić, sevala je njegova levica, pogađao je sa vode i iskoristio prvi šut, što je bila uvertira za veliki preokret. 

(©Reuters)(©Reuters)

Nije ga Srbija dovoljno koristila na početku meča, a uvek je inspirisan protiv Crvene furije. Jednu od najboljih utakmica u kapici reprezentacije odigrao je u pomenutom polufinalu Olimpijskih igara, silan je bio je u Duna areni - dao tri gola - kada je Španija, ipak, izašla kao pobednik iz četvrtfinalnog dvoboja i otišla među četiri najbolje na Evropskom prvenstvu. 

Dušan Mandić proganja špansku reprezentaciju, i dok bude u bazenu, neće joj biti svejedno. Inicirao je preokret golovima sa nezgodne strane, dao je širinu Srbiji u napadu, ali i podvalio loptu za Đorđa Lazića. Kompletna prednost koju je Crvena furija izgradila nestala je do poluvremena, ni za razoran udarac Marka Radulovića nije imao rešenje Unaj Agire

David Martin je izveo najboljeg golmana Svetskog prvenstva u Budimpešti, zamenio ga Eduardom Loriom i bio na dobitku. Doduše, možda i zbog umora srpskih vaterpolista, pošto su počeli da posustaju. Ali, ne i da ih u potpunosti zaključa. Razmenjivali su strele Blaj Maljarah - jedini levoruki šuter kod Španaca - i Strahinja Rašović, pokazao je Vuk Milojević da može biti ubitačan kod stative i da Delfini moraju u budućnosti da forsiraju tu akciju na kojoj su u prošlosti temeljeni uspesi. 

A, onda je Dušan Mandić sve podsetio da je igrač svetske klase. Žabicom iz okrete je savladao Eduarda Lorija! Bio je okružen trojicom, sve Špance je razgrnuo i sproveo loptu u mrežu za prvo vođstvo. Zaličilo je posle pogotka Nemanje Ubovića da će četa Uroša Stevanovića do trijumfa doći u osnovnom delu, pala je u odbrani u završnici i to su kaznili Alberto Baroso i Bernat Sanauha.

Momak koji se “pojavio” u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2020. godine rpotiv Srbije mogao je da joj skine pobedu. Na startu je bio ubitačan, dao je prva tri od četiri gola za Španiju, pogađao sa nezgodne strane, iako puca desnom rukom. Izborio je peterce, ali je tamo svih pet srpskih šutera bilo precizno.

Redom su pogađali: Dušan Mandić, Vuk Milojević, Đorđe Vučinić, Strahinja Rašović i Radomir Drašović. Ključan momenat bio je ulazak Vladimira Mišovića na gol-crtu i čitanje Alberta Munarisa, najboljeg strelca Španije u odsustvu Alvara Granadosa.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA:  

Sreda

Australija - Srbija 6:10

Grčka - Španija 8:11

Crna Gora - Gruzija 13:12

Četvrtak

Crna Gora - Španija 6:10

Gruzija - Australija 13:12

Petak

Španija - Gruzija 20:10

Srbija - Grčka 14:16

Subota

Crna Gora - Srbija 9:11

Grčka - Australija 20:5

Nedelja

Crna Gora - Australija 12:11

Španija - Srbija 9:9, petercima 13:14

Ponedeljak

17.30: Grčka - Gruzija

19.30: Australija - Španija

Utorak

17.30: Gruzija - Srbija

19.30: Crna Gora - Grčka

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA ZAGREB:

Sreda

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Četvrtak

Hrvatska - Francuska 12:7

SAD - Japan 13:11

Petak

Mađarska - Italija 8:9

Francuska - SAD 9:12

Subota

Italija - Hrvatska 14:13

Japan - Mađarska 7:17

Nedelja

Hrvatska - Japan 14:8

Francuska - Italija 8:11

Ponedeljak

18.30: SAD - Mađarska

20.30: Japan - Francuska

Utorak

18.30: Mađarska - Hrvatska

20.30: Italija - SAD



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeSvetski kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara