Marko Radulović (©MN Press)
Marko Radulović (©MN Press)

Srbiju skupo koštale egzibicije, Gruzija priredila senzaciju! Grčka odlučuje koga šalje u Los Anđeles

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.03.23. | 18:50

Olimpijski šampion dobio Španiju na peterce, pa u raspucavanju izgubio od balkanske kolonije sa Kavkaza – 22:23

Zagorčala je Srbija sebi život, opasno visi za odlazak na superfinale Svetskog kupa u Los Anđelesu! Gruzija je priredila senzaciju u Podgorici, prvi put u istoriji tukla je Delfine. I to na peterce! Olimpijski šampion propustio je priliku da bude kovač svoje sudbine, sada je ona u rukama – Grka.

Delfini su prokockali dva gola prednosti u završnici, dozvolili su Gruzinima da se vrate i uvedu meč u penal seriju. Poklekli su posle tri serije peteraca, a tragičar je bio Đorđe Vučinić. Zaustavio mu je Irakli Razmadze udarac, pročitao mu je nameru – bek nije iskoristio peterac ni u osnovnom delu meča, uzdrmao stativu – i večeras će Grci odlučivati koga će poslati u Los Anđeles. Ako izgube od Crne Gore, olimpijski šampion neće ići u završne borbe za medalju – 22:23.

Izabrane vesti

Egzibicije su skupo koštale Srbiju, olako su izabranici Uroša Stevanovića shvatili Gruziju kada su u finišu strelama Dušana Mandića i Marka Radulovića stekli prednost od dva gola. Balkanska kolonija sa kavkaza se vratila brzim golom naturolizovanog srpskog vaterpoliste Dušana Vasića, penal dramu kreirao je Andrija Bitadze – asistirao mu Nika Šušiašvili, krilo Novog Beograda odigralo je sjajan meč – a Strahinja Rašović je u poslednjoj sekundi ispucao loptu preko prečke. Nije pogodio pobedu.

Ipak, utisak je da ništa nije slučajno, jer Srbija odlučujući meč nije odigrala u najjačem sastavu...

Samo selektor Srbije zna zašto je odlučio da izvrši četiri promene i ne igra sa najboljim centarskim parom Đorđe Lazić – Nemanja Ubović. Ostao je centar Breše na tribinama, zamenio ga je Nebojša Toholj, a u protokolu nisu bili ni standardni bek Radomir Drašović – prošlog leta jedina svetla tačka – Viktor Rašović i Vuk Milojević, koji je imao zapaženu ulogu protiv Španije.

Rokada na centarskoj poziciji umnogome je ograničila olimpijskog šampiona. Nije mogao Nebojša Toholj da se nosi sa bekovima Gruzije, imao je poteškoće da se pozicionira pred golom i odvoji se od čuvara. Neretko ni pasovi nisu bili pravovremeni i precizni, ali da je Uroš Stevanović napravio grešku – osim ako Đorđa Lazića nije mučila povreda, pa je rokada bila iznuđena – govori i činjenica da je bek Sava Ranđelović često bio lažno sidro. I bolje je tada Srbija izgledala ubazenu, nego kada je na toj poziciji bio centar Šapca.

Rovovska bitka na relaciji centar – bek nije dobijena, ali daleko od toga da je samo to bio problem protiv reprezentacije sačinjene od igrača sa prostora sa Balkana. Pravili su Marko Jelača i Dušan Vasić probleme Delfinima, kao i vaterpolisti koji nastupaju u srpskim i hrvatskim klubovima – Valiko Dadvani, Sandro Adeišvili i ponajviše Nika Šušiašvili.

Levoruko krilo Novog Beograda odigralo je perfektan meč. Funkcionisao je po modelu švajcarskog sata u osnovnom delu, spakovao četiri gola, podelio i asistenciju za kraj i sve mogao da uprska u penal-seriji. Evidentno je bilo da je gubitak prednosti poljuljao olimpijskog šampiona, da se ne oseća sigurno. Irakli Razmadze je odmah odbranio peterac Dušanu Mandiću, potom su svi bili precizni do četvrte serije.

Napravio je selektor Srbije rokadu, baš kao i protiv Španaca. Makao je sa gol-crte Branislava Mitrovića i uveo Vladimira Mišovića, a talentovani golman Crvene zvezde je odbranio udarac Niki Šušiašviliju. Tada je u vodu pao i sjajan lob Gruzina, i hirurški precizni rezovi sa distance, i pogodak iz kontre… Ali, na njega nije nalapljena etiketa tragičara.

Raspucavanje je otišlo u treću seriju, izverzirali su se šuteri, pa ni promene golmana nisu pomagale. Dok treći put lopti nije prišao Đorđe Vučinić. Pogodio je stranu Irakli Razmadze, odbranio mu peterac i doneo Gruziji dva boda. Srbiji je pripao samo jedan, ima ih devet kao Grčka i ukoliko Crna Gora dobije – sve tri selekcije biće poravnate.

Navijaće Delfini za Grke, jedinu reprezentaciju koja ih je nadigrala u osnovnom delu, kako bi otišli na superfinale Svetskog kupa i borili se za medalje u Los Anđelesu.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA:  

Sreda

Australija - Srbija 6:10

Grčka - Španija 8:11

Crna Gora - Gruzija 13:12

Četvrtak

Crna Gora - Španija 6:10

Gruzija - Australija 13:12

Petak

Španija - Gruzija 20:10

Srbija - Grčka 14:16

Subota

Crna Gora - Srbija 9:11

Grčka - Australija 20:5

Nedelja

Crna Gora - Australija 12:11

Španija - Srbija 9:9, petercima 13:14

Ponedeljak

Grčka - Gruzija 17:7

Australija - Španija 8:18

Utorak

Gruzija - Srbija 11:11, petercima 23:22

19.30: (6.75) Crna Gora (9.00) Grčka (1.20)

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA ZAGREB:

Sreda

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Četvrtak

Hrvatska - Francuska 12:7

SAD - Japan 13:11

Petak

Mađarska - Italija 8:9

Francuska - SAD 9:12

Subota

Italija - Hrvatska 14:13

Japan - Mađarska 7:17

Nedelja

Hrvatska - Japan 14:8

Francuska - Italija 8:11

Ponedeljak

SAD - Mađarska 15:9

Japan - Francuska 18:15

Utorak

18.30: (2.75) Mađarska (7.50) Hrvatska (1.70)

20.30: (1.30) Italija (8.00) SAD (5.10)



tagovi

Dejan StanojevićUroš StevanovićSvetski kupVaterpolo reprezentacija Gruzijevaterpolo reprezentacija SrbijeDušan MandićStrahinja RašovićĐorđe VučinićBranislav MitrovićVladimir MišovićNemanja UbovićNika ŠušiašviliMarko JelačaDušan VasićMarko Radulović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara