Srpski tim dominira Poljskom

Vreme čitanja: 8min | uto. 26.03.24. | 19:52

Novosti iz sveta esporta

Zero Tenacity je ponovo LoL prvak Poljske! Srpska esport organizacija koja se takmiči u poljskoj Ultraligi je osvojila svoj treći trofej šampiona Poljske ubedljivom 3-0 pobedom u velikom finalu protiv ekipe Orbit Anonymo.

Zero Tenacity je iznenadio svoje navijače i doneo im novi trofej i to na zaista dominantan način. Oni su u finalu deklasirali ekipu koja je završila na prvom mestu grupne faze šampionata sa 13-1 skorom, ekipu koja im je nanela jedina dva poraza tokom grupnog dela lige. 

Izabrane vesti

Savladao je Orbit Anonymo po treći put Z10 na startu plejofa, kada su odneli 3-2 pobedu u borbi za direktan plasman u finale, ali je Z10 uspeo da trijumfuje u finalu gubitničkog baraža i izbori revanš.

Z10 je ubedljivo otvorio finale prepustivši samo četiri killa protivniku u prvoj partiji, a čitav duel je trajao 30 minuta koliko je Z10 trebalo da sruše protivnički nexus. Z10 je rano ostvario prednost preko topa i tu prednost su znali da pretvore u pobedu koja im je donela veliki vetar u leđa pred nastavak meča.

Druga partija je bila mnogo neizvesnija, pogotovo u ranoj fazi igre, ali je Z10 odličnim timskim borbama između 20. i 30. minuta uspeo da stekne veliku prednost i još jednom sruši otpor protivnika.

U trećoj partiji Orbit je uzeo rano 3-0 vođstvo u killovima, ali je Z10 uspeo da poravna rezultat na isteku 15 minuta igre. Ono gde je Z10 bio apsolutno bolji su zmajevi, uzela su sva četiri na startu partije i rano došli do velikog buffa, nakon čega ubacuju u petu brzinu i završavaju partiju za samo 26. minuta igre, što im je donelo treći uzastopni trijumf i označilo novu eru vladavine u Ultraligi.

Z10 je ovim obezbedio još jedan plasman na EMEA Masters, gde će probati da vrate slavu Poljskoj i ligi iz koje su došli mnogi poznati igrači koje danas gledamo u LEC-u. 

Coldzera napušta Legacy, Stewie2K potencijalna zamena

Brazilska CS2 ekipa je saopštila da je Marcelo "coldzera" David istupio iz startne postave i da više neće igrati za tim, a prema pojedinim glasinama njega bi mogao da zameni popularni američki igrač Jake "Stewie2K" Yip.

Dvostruki Major šampion i jedan od najboljih brazilskih CS igrača svih vremena, coldzera je pomogao ekipi Legacy da dođe do PGL Copenhagen Majora gde ih je samo jedna pobeda delila od plasmana u glavnu fazu turnira. 

Sa coldzerom u timu Legacy je uspeo da savlada FURIU i Apeks, ali su od njih u ključnom meču bili bolji TheMongolz.

Coldzera je proveo skoro šest meseci u ekipi u koju je došao u septembru prošle godine. Prema više glasina on je već u potrazi za novim timom. 

Ono što je posebno interesantno i što dolazi kao potpuno neočekivana vest, je izveštaj portala Dust2.br koji prenosi da će Stewie2K doći u Legacy, što između ostalog znači da će brazilski tim preći na komunikaciju na engleskom jeziku.

Tako velika promena za igrača koji se već duže od godinu dana ne takmiči bi bila nešto zaista neočekivano, ali to svakako ne bi prvi put bio da se Stewie2K obreo u brazilskoj ekipi, zbog čega bi pred nama mogao biti jedan od najinteresantnijih transfera na NA/SA sceni u predstojećem periodu.

U izveštaju se navodi da će Stewie2K za početak igrati za Legacy tokom aprila, nakon čega će biti doneta odluka da li će dobiti mesto u stalnoj postavi.

Stewie2K koji se između ostalog bavio i strimovanjem Valoranta od kako je prestao da igra kompetitivno, je krajem prošle godine odigrao par mečeva u ESL Challenger Ligi za Mythic, ali sem toga se nije konkretnije takmičio.

Magnojez stigao u BetBoom Team

Pojačanje o kom su kružile glasine već neko vreme je i zvanično stiglo u BB Team.

Mladi igrač Team Spirit akademije Kirill "Magnojez" Rodnov će zaigrati u BetBoom-u koji se oprostio od Danila "danistzz" Roslyakova. 

Danistzz je proveo nešto više od šest meseci u ekipi BetBoom, a po rejtingu je bio jedan od igrača sa najgorim učinkom tokom EU RMR Major kvalifikacijama, gde se od ruskog sastava očekivalo da izbori plasman na prvi CS2 Major.

Sa druge strane Magnojez je jedan od nadolazećih talenata ruske CS2 scene, skrenuo je pažnju na sebe igrajući za K23, a potom je u junu prošle godine stigao u Spirit akademiju gde je nastavio sa dobrim igrama.

On je zaigrao za BB u zatvorenim kvalifikacijama za SkyEsports Master, gde su zamalo ugrabili slot na turniru, ali su na kraju izgubili peti odlučujući meč finala protiv ekipe FORZE. 

Magnojez je po učinku bio drugi najbolji igrač ekipe i čini se da se za sada makar odlično uklapa u tim. BB je prethodno pobedio B8 i Fnatic u kvalifikacijama, a mladi Magnojez se posebno istakao u pobedi protiv B8. 

U BetBoom je istovremeno stigao i Artyom "RAiLWAY" Gradovich na poziciju trenera, kao izmena za Viacheslava "innersh1ne" Britvina koji je uklonjen sa te pozicije krajem februara.

Sprout prestaje sa radom

Nemačka esport organizacija najpoznatija po svom CS timu je danas izdala zvanično saopštenje da prestaju sa daljim radom. 

Uz poduže saopštenje koje nam ne otkriva previše detalja oko razloga gašenja, ali konkretno navodi da je organizacija ostala bez glavnog izvora finansija, Sporut se oprostio od esport publike.

Organizacija koja je u esport vode ušla krajem 2017. godine, potpisivanjem nemačke ekipe Seed, je u narednim godinama prošla kroz mnogo različitih postava i igrala na velikom broju turnira.

U više navrata su uspevali da prodaju talentovane igrače većim organizacijama, što im je bio i glavni poslovni model, ali kako su i sami izjavili sve je teže danas prodavati igrače i ostati relevantan na sceni zbog sve jače konkurencije.

Ova vest je očigledno došla kao iznenađenje i za samu organizaciju, koja je pre manje od deset dana dovela nove igrače iz ENCE akademije.

Sprout je vrhunac uspeha doživeo u dva navrata, kada su zaigrali na Boston ELEAGUE Majoru 2018. godine i potom tri godine kasnije na Rio Majoru, a među transferima koje su izveli izdvaja se prodaja Ihora "w0nderful" Zhdanova ekipi Natus Vincere. 

Početkom godine su uspeli da prodaju Rasmusa "Zyphon" Nordfossa TSM-u, ali ni to nije izgleda bilo dovoljno da ojača stabilnost organizacije.

Među članovima Sprouta koji su ostali bez ugovora se nalazi i Mihajlo "Feed" Petrović, trener Sprout akademije.

NAVI kompletirao plej-of, FAZE i SPIRIT u derbiju četvrtfinala

Natus Vincere je osmi tim koji se kvalifikovao za plejof prvog CS2 Majora, nakon što su sa 2-0 pobedili paiN Gaming u poslednjem meču glavne faze turnira. Pre njih danas su karte za plejof overili G2 Esports i FaZe Clan.

Danas smo dobili i poslednja tri tima koja će učestvovasti u završnici prvog CS2 Majora. O pobedi G2 smo pisali u ovom tekstu, a evo i kako su prošla preostala dva meča.

FaZe Clan je konačno zaigrao kako se i očekuje od najbolje rangiranog tima na HLTV svetskoj listi i sa ubedljivih 13-6 slavio na mapama Nuke i Overpass protiv Complexity Gaminga. Američka ekipa je imala sreće da startuje turnir sa dve pobede u Bo1 mečevima, ali nakon toga dobru igru nisu uspeli da prenesu u Bo3 duele.

Da li se FaZe malo prekasno probudio, može se reći da jeste, kada se uzme u obzir činjenica da su u plejof ušli kao osmi nosilac, zbog čega će u četvrtfinalu morati da pobede glavnog favorita turnira Team Spirit, koji već dugo vremena izgleda kao ubedljivo najbolja ekipa na planeti. 

Natus Vincere je iskoristio to što su u petom kolu igrali protiv paiN Gaminga, brazilske ekipe za koju se i nije očekivalo da stigne ovako daleko, a rezultat je iznosio 13-10 na Nuke i 13-9 na Mirage.

Na'Vi će u plejofu igrati protiv Eternal Fire, tima koji je uz Spirit i MOUZ možda i najviše pokazao u grupnoj fazi, zbog čega u ovom meču ni neće biti jasnog favorita.

Miljenici domaće publike G2 Esports će imati izuzetno težak zadatak da pobede MOUZ koji je mnogo bolje od njih izgleda u grupnoj fazi i koji se sa 3-0 već nakon drugog dana kvalifikovao za četvrtfinale, ali svi znamo koliko moćan G2 može biti kada se sve kockice poklope, tako da ih definitivno ne možemo otpisati u ovom meču u kom će ipak ulogu favorita prepustiti protivniku.

Pobedniki Spirit - FaZe derbija će ići na boljeg iz još jednog veoma zanimljivog duela u kom se sastaju Vitality i Cloud9. 

Kada se sve sabere, možemo reći da je ovo jedan od najkvalitetnijih plejof završnica Majora koje smo ikada imali, a sada samo ostaje da vidimo da li će neko uspeti da spreči Team Spirit da nastavi tamo gde su stali osvajanjem IEM Katowice 2024, ili se era Spirit nastavlja.

G2 pobedio VIRTUS.PRO u borbi za plej-of prvog CS2 Majora

G2 Esports će igrati u četvrtfinalu PGL Copenhagen Majora, nakon što su u odlučujućem meču za prolaz dalje pobedili Virtus.pro rezultatom 2-1.

Meč između G2 i Virtusa je počeo na mapi Overpass, jednoj od omiljenih mapa ruske ekipe i mapi koju je G2 tek nedavno krenuo da igra. I pored toga G2 se odlično snašao, prvi su stigli do map poena, ali je Virtus.pro uspeo da izbori produžetke i u njima dođe do 16-14 pobede.

Duel se nastavio na Infernu, gde je Virtus uspeo da uzme 7 rundi na CT strani, prednost su održavali u nastavku, a taman kada su se našli nadomak pobede posle odličnog postavljanja bombe pri rezultatu 11-11, kapiten ekipe Dzhami "Jame" Ali se diskonektovao i umro za to vreme, što je G2 iskoristio da upadne na sajt, ubije preostale igrače i demontira bombu. 

G2 dolazi do 13-11 pobede u narednoj rundi i poravnava skor na 1-1, a Virtus.pro je nakon toga izgleda potpuno dezojrnetisano na startu odlučujuće mape Anubis.

G2 je iskoristi preokret koji je usledio da povede 8-0 na startu Anubisa, ali Virtus uspeva da uzme preostale četiri runde u prvom poluvremenu i dovede sebe u poziciju da ima makar neke nade u nastavku. Ipak, nisu mogli da potpunog preokreta, G2 uzima i drugu pištolj rundu i nastavlja sa dobrom igrom, prvenstveno Ilya "m0NESY" Osipov koji je završio mapu sa 25 fragova i 2.06 rejtingom.

Mapa je trajala još sedam rundi u nastavku i G2 dolazi do 13-6 pobede koja im donosi dragoceni plasman u četvrtfinale.


tagovi

esport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara