Superboul, 57. čin: Više je parametara na strani Iglsa, ali niko nema što imaju Čifsi – Patrika Mahomsa

Vreme čitanja: 7min | ned. 12.02.23. | 09:57

Glendejl u Arizoni u ponedeljak (00.30) biće poprište spektakla, borbe za trofej Vinsa Lombardija, a sastaju se Filadelfija i Kanzas, franšize koje su bile najbolje i posle ligaškog dela NFL šampionata

Kada kažete Superboul, mislite na spektakl. Ne samo sportski. Sjedinjene Američke Države neće spavati, sve staje za tih tri i po sata borbe za najvredniji trofej „preko bare“, pehar Vinsa Lombardija. Pola minuta reklame tokom „utakmice svih utakmica“ koštaju 7.000.000 dolara. Oni koji vole muziku i šoubiznis, s nestrljenjem će čekati poluvreme i dvadesetominutni Rijanin koncert.

Superboul prevazilazi sportske okvire, ali vratimo se na teren.

Izabrane vesti

Ko će bit naslednik Los Anđeles Remsa, ko će biti ponosni vlasnik pehara za najbolji tim u NFL šampionatu – Filadelfija ili Kanzas? Favorita skoro da i nema (Iglsi imaju blagu prednost na papiru, kvota u Mozzartu je 1,95 nasuprot 2,20 na Čifse).

00.30: (1,95) Filadelfija Igls (12,0) Kanzas Siti Čifs (2,20)

Oba tima su do borbe za trofej došli kao najbolji u ligaškom delu sezone. Filadelfija i Kanzas iskoristili su prednost domaćeg terena, s tim da je tim iz Pensilvanije bio ubedljiviji, razbio je prvo divizijskog rivala Njujork Džajantse sa 38:7, a onda pregazio desetkovane povredama San Francisko Fortinajnerse sa 31:7.

S druge strane, Kanzas je teže prolazio na Erouhedu. Prvo je rutinski pobeđen Džeksonvil sa 27:20 u polufinalu AFC-a, a zatim posle drame je pao prošlogodišnji učesnik Superboula, Sinsinati Bengalsi sa 23:20. Oba tima su imala skor 14-3 u ligaškom delu sezone, s tim da su Iglsi dva poraza doživeli u finišu, kada se povredio startni kvoterbek Džejlen Herts. Menjao ga je neuspešno Gardner Minšu.

ENDI RID KAO SPONA FILADELFIJE I KANZASA

Obe franšize se brzo vraćaju na veliku scenu. Pre pet godina je Filadelfija osvojila premijernu krunu, kada je Nik Fols predvodio tim u velikoj pobedi protiv Nju Inglanda sa 43:35. Za Petriotse je tada kao kvoterbek igrao legendarni Tom Brejdi. Posle toga je usledio loš period za Iglse, ali je brzo izvršena rekonstrukcija, otarasili su se Karsona Venca, a u trećoj sezoni sa Hertsom na čelu, a druge kao startera, došla je bitka za trofej. Prošle godine je Filadelfija stigla do plej-ofa, ali nije imala šta da traži u duelu sa Tampom na Floridi (14:31) u "vajld kard" vikendu.

Kanzas je u eri Patrika Mahomsa pet puta uzastopno dolazio do finala AFC-a, a ovo je treće učešće čete Endija Rida u mečevima za Lombardijev pehar. U premijernom 2020. godine srušen je San Francisko sa 31:21, a naredne je Tampa sa Tomom Brejdijem oduvala Čifse na Floridi sa 31:9. Ne može još da se kaže da je uspostavljena dinastija, ni nalik onoj Brejdi-Beličik iz Nju Inglanda, ali Kanzas ide ka tome, uz preciznu ruku lucidnog kvoterbeka i trenersku mudrost starog vuka Endija Rida.

Na terenu ćemo gledati bratski obračun Džejsona i Trevisa Kelsija. Obojica igraju u napadu, pa neće biti bliskog susreta, dok ćemo kraj terena da gledamo duel mladosti i iskustva. Nik Sirijani je nekada bio deo stručnog štaba Endija Rida. Dobio je otkaz od Big Endija, a sada će imati šansu da kao učenik nadmudri učitelja.

----------------------------------

MOZZART je spremio igru tačdaun – da ili ne. U ponudi je 12 igrača za Superboul, a na vama je da pogodite da li će ponuđeni fudbaleri da poentiraju ili ne. OVDE pogledajte kompletnu ponudu. Najveće šanse imaju Majlis Sanders i Ej Džej Braun kod Filadelfije, odnosno Trevis Kelsi i Ajzea Pačeko kod Kanzasa.

-----------------------------------

Endi Rid je u svom prvom Superboulu bio glavni trner Filadelfije, ali nije uspeo da osvoji titulu, ali jeste pre tri godine na kormilu Čifsa. Emocije su pomešane, ali profesionalizam je surov, moraće preko bivše franšize do drugog trofeja u karijeri.

IGLSI KOMPLETNIJI, JAČI NA LINIJI SKRIMIDŽA, ALI ČIFSI IMAJU X FAKTOR

Mnogo je više parametara koji idu na stranu Filadelfije. Na liniji skrimidža nema jačeg tima od Iglsa, koji imaju elitnu i ofanzivnu i defanzivnu liniju. Imaju Iglsi veterana koji su pre pet godina osvajali pehar, kao što su Džejson Kelsi, Lejn Džonson, Flečer Koks, Brendon Grem...Znaju oni kako se stavlja šampionski prsten. Gabaritna ofanzivna linija sjajno tokom čitave sezone čuva Džejlena Hertsa koji ima vremena i da baci, ali i da trči. Čak 13 tačdauna trčanjem je imao u ligaškom delu sezone.

Defanzivna linija „grmi“, sa Flečerom Koksom, Brendonom Gremom, Robertom Kvinom i Ndamukong Suom kome će ovo biti treći Superboul sa različitim franšizama. Sa Remsima je izgubio premijeri, ali je sa Bakanirsima bio šampion. U sekendariju blistaju dvojica elitnih kornerbekova Darijus Slej i Džejms Bredberi, dok je važna karika u poslednjoj liniji sejfti, majstor za presečene lopte, Gardner Džonson. On je na startu sezone stigao u Filadelfiju posle trejda iz Nju Orleansa.

Ne treba zaboraviti ni sjajnog pes rašera Hasana Redika koji blista i ovom plej-ofu i biće velika napast za ofanzivnu liniju Kanzasa.

Igra trčanjem je osnova Iglsa u napadu, a tu osim kvoterbeka Hertsa caruje Majlis Sanders. U igri pasom, ima mladi as dva sjajna oružja, Ej Džej Brauna, novajliju ove sezone iz Tenesija (trejdovan za prvog pika na draftu iz Tenesija) i Devontea Smita kome je ove druga sezona u NFL-u. Dalas Gedert bi mogao da bude snaga na poziciji tajt enda.

Filadelfija nema slabog mesta, na papiru ima najkompletniji roster u ligi i nije čudo što će se boriti za trofej Vinsa Lombadija. S druge strane, Kanzas ima „rupa“, slabih tačaka, pogotovo mlad sekendari odbrane, nema prvog risivera posle odlaska Tajrika Hila, ali niko u ligi nema ono što ima u Čifsi – lucidnog kvoterbeka, MVP sezone Patrika Mahomsa.

MOZZAERT DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU FILADELFIJE PROTIV KANZASA.

Sa jednom nogom je igrao ovaj plej-of posle povrede zgloba u duelu sa Džeksonvilom. Stisnuo je zube, odveo svoj tim do Glendejla i Arizone. Sada je imao dve nedelje pauze da se dobro spremi i nema sumnje da će biti lider tima. Od njega sve zavisi. Pre dve godine su ga sjajno zaustavili defanzivci Tampa Beja, ali čini se da je i Endi Rid naučio lekciju. Posle toga je promenio celokupnu ofanzivnu linuju. Ako bude imao sekund više da razmisli, baci dug pas, odbrana Iglsa biće na velikim mukama.

KVOTERBEK ČIFSA PROTIV TRADICIJE KOJA KAŽE DA MVP NE PODIŽE LOMBARDIJEV TROFEJ

Kvoterbek koji je posle osvojenog Superboula 2020. godine potpisao desetogodišnji ugovor za pola miljijarde dolara nema više brzonogog Hila (trejdovan u Majami), ali ima Trevisa Kelsija koji je sa pozicije tajt enda najboji hvatač tima. Kad je stani-pani, tu je uvek iskusni as, sigurnih ruku. Džu Džu Smit Šuster, Kederijus Toni i Markiz Valdes Skentling je trio risvera. Nijedan nije elitni, ali pored Mahomsa svi su bolji. Nema Mikola Hardmena zbog povrede.

Učesnici Superboula skoro da nemaju problema sa izostancima bitnih igrača zbog povreda. Kanzasu se vratio protekle dve sezone startni raning bek Klajd Edvards Hiler, ali je on trek treći izbor u ovom šampionatu. Za nošenje lopte biče zaduženi ruki Ajzea Pačeko i iskusni Džerek Mekinon koji je opasan i kao pomoćni risiver.

Na liniji skrimidža, mnogo je jača Filadelfija, ali videćemo da li Mahoms uspeti da probije odbranu tima Pensilvanije koja je primilla samo po sedam poena (tačdaun plus dodatni poen) u dva meča plej-ofa prošlog meseca.

Patrik Mahoms pokušaće da sruši prokletstvo koje kaže da MVP šampion ne osvaja Superboul. Prethodnih 10 laureata (po dva puta Pejton Mening i Tom Brejdi) nisu uspeli da osvoje titulu kao najkorisniji igrači lige. Lucidni as Čifsa je imao 48 od 50 glasova, što govori da nije imao konkurenciju u ovom šampionatu. Nasledio je dvostrukog uzastopnog pobednika, Erona Rodžersa iz Grin Bej Pekersa.

Džejlen Herts igra sezonu karijere, iznad svih očekivanja. Imao je jedan glas u MVP trci, kao i Džoš Alen iz Bafala. Nametnuo se kao lider i sigurno ga očekuje potpisivanje ugovora na 50.000.000+ dolara po sezoni možda već odmah posle finalne utakmice naredne noći. Najveća pretnja dolazi mu s tekla, od snažnog Krisa Džonsa, koji je briljirao u meču sa Sinsinatijem pre dve nedelje na Erouhedu.

Pošto su iz različitih konferencija, ovi timovi igraju svake četvrte godine meč u ligaškog delu šampionata. Poslednja tri duela dobio je Kanzas. Prošle godine su Čifsi pregazili Iglse u Filadelfiji sa 42:30, a pre toga su slavili sa 27:20 kod kuće i 26:16 u Pensilvaniji.

Spremite se, polećemo u ponedeljak, pola sata posle ponoći, uz prenos na Sport Klubu 1.

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

57. SUPERBOUL

Ponedeljak

00.30: (1,95) Filadelfija Igls (12,0) Kanzas Siti Čifs (2,20)

****kvote su podložne promenama


tagovi

NFLNFL ligaamerički fudbalSuperboulPatrik MahomsKanzas Siti ČifsFiladelfija Igls

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara