Dru Bris (©AFP)
Dru Bris (©AFP)

Svetac koji je udahnuo život napaćenoj Luizijani

Vreme čitanja: 7min | uto. 16.03.21. | 07:30

Uragan Katrina je napravio pustoš u saveznoj američkoj državi na jugu zemlje u avgustu 2005. godine, a onda je u Nju Orleans stigao veliki Dru Bris. U nedelju uveče legendarni kvoterbek objavio je povlačenje iz NFL-a, ali će njegovo ime decenijama da odzvanja u gradu bluza i festivala

Luizijana, američka država na siromašnom jugu, smeštena na trusnom močvarnom području kod ušća reke Misisipi u Meksički zaliv doživela je katastrofu u avgustu 2005. godine. Uragan Katrina je rušio sve pred sobom. Stanovništvo Nju Orleansa, najvećeg grada u državi, bilo je evakuisano, uragan je opustošio grad duhova koji je ranije bio poznat po brojnim festivalima i bluzu, noćnom provodu i specifičnoj hrani. Velegrad je gotovo uništen, izgubio je 150.000 stanovnika koji su morali da se presele u druge oblasti. Vetar brzine veće od 250 kilometara na sat i velike padavine uzrokovala su rušenje brane prema Misisipiju i jezeru Pončartrejn. U nekim delovima voda je bila i devet metara.

Zvanično, poginulo je 1.464 stanovnika Nju Orleansa. Tih dana bio je pravi pakao živeti u ovog gradu. Voda se nije mogla povući prirodnim putem jer Nju Orleans leži ispod nivoa mora. Mesecima je trajala obnova grada, izvlačenja velike količine vode, a i bande pljačkaša su koristile bezakonje u gradu.

Izabrane vesti

Kakvo ovo veze ima sa Druom Brisom? On je u nedelje uveče putem društvenih mreža najavio povlačenje iz lige posle dve decenije, od toga je bio 15 godina u Sejntsima. Nekoliko meseci posle prirodne nepogode u Luizijani, kada je Nju Orleans bio izgnan iz grada (igrao je u San Antoniju) i imao skor te sezone 3-13, stigao je 2006. godine veliki Dru i upisao se zlatnim slovima u istoriju franšize, grada. Biran je kao 32. pik na draftu 2001. godine od strane San Dijego Čardžersa.

Utorak, 21.00: (2,10) Real (3,45) Atalanta (3,50)

Tim iz Kalifornije je imao pravo prvog izbora na draftu, ali posle trejda to je prepustio Atlanti koji je kao prvog pika izabrala Majka Vika, a Bris, talentovani kvoterbek, rođen u Ostinu u Teksasu, stigao je u toplu Kaliforniju. Čardžersi su zbog trejda te godine dobili kao peti izbor Ledejnijana Tomlisona, jednog od najboljih raning bekova u istoriji lige, a Bris je završio u Čardžersima. Predviđali su mu i prvu rundu, ali su svi sumnjali u njegove sposobnosti jer je bio nizak za standarde NFL-a (visok samo 183 centimetara). Četiri godine u San Dijegu nisu nagoveštavale da će liga da dobije zvezdu, legendu, budućeg člana Kuće slavnih. Franšiza iz Kalfornije draftovala je tri godine kasnije Filipa Riversa, a Bris je morao da potraži novu sredinu.

Uragan Katrina razorio je Nju Orleans u avgustu 2005. godine (©Shutterstock)Uragan Katrina razorio je Nju Orleans u avgustu 2005. godine (©Shutterstock)

Imao je i tešku povredu desnog ramena, pregovarao je na kraju 2005. godine sa Nju Orleansom i Majamijem, ali je na krau stigao u porušenu Luzijanu. Bio je svetlost u mračnom gradu, jedina nada klincima koji su u njemu videli novog idola. Stigao je čovek koji je gubitničku franšizu preobrazio u pobedničku, a gradu Nju Orleansu i Sejntsima udahnuo život.

"Nama iz Nju Orelansa Dru Bris tada je bio sve. Često nam je bio jedina nada, razlog za osmeh i dobar osećaj da živimo u pobedničkoj stvarnosti koji nam je on dao. Niko od nas nije savršen, ali je Dru najbliži tome“, napisao je na društvenim mrežama pre dva meseca sadašnja zvezda Kanzas Siti Čifsa Tajron Matje, koji je kao klinac odrastao uz Brisa i Sejntsa u rodnom Nju Orleansu.

U prvoj sezoni vodio je Sejntse do plej-ofa i skora 10-6. Iste godine dobio je nagradu Volter Pejton za doprinos zajednici. Ova nagrada u NFL-u se dodeljuje igraču koja se bavi humanitarnim radom i doprinosu mestu iz koje dolazi franšiza. Nesebično je Bris i njegova porodica pomagala unesrećenim posle uragana Katrina. Nastavio je svoju misiju i prošle godine. On i supruga Britani su donirali 5.000.000 dolara gradu Nju Orleansu u suzbijanju gladi posle virusa korona, a nedugo zatim su isti iznos uplatili kao pomoć zdravstvenim centrima u ovom gradu u Luizijani.

Vrhunac njegove karijere dogodio se početkom februara 2010. godine kada su Sejntsi osvojili Superboul. U finalu su išli na strašne Indijanapolis Koltse koje je predvodio Pejton Mening, rođen baš u Nju Orleansu. Sejntsi su gubili sa 17:16, 10 minita pre kraja, ali su sa dva tačdauna stigli do pobede i trofeja Vinsa Lombardija – 31:17, a Dru Bris je odigrao fantastično i vodio svoj tim do najvažnijeg trofeja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nju Orleans je dobio novog heroja, čoveka koji je rušio mnoge rekorde, koji je bio lice franšize i svetlo za napaćeni grad koji se godinama oporavljao od razornog uragana koji je pretio da zbriše s lice zemlje Nju Orleans koji sada broji nešto manje od 500.000 stanovnika, a sa predgrađima ide i do 1.340.000.

On je priznao da nije bilo lako da se preseli u Nju Orleans posle uragana koji je opustošio ovaj grad te 2005. godine. Bile je to ljubav na prvi pogled njega i porodice, kako Bris kaže, u grad koji ima dušu. Oženjen je sa ljubavlju iz studentskih dana Britani Dučenko s kojom ima četvoro dece, tri sina i ćerku. Svi naslednici rođeni su u najvećem gradu u Luizijani. Kako kaže četiri osnove u njegovom životu su porodica, vera, fudbal i filantropija.

Teško je nabrojati sve rekorde, nagrade koje je Bris ostvario za dve decenije karijere u NFL-u. I dalje je rekorder po broju bačenih jardi pasom. Stigao je do 80.358, ali će ga naredne godine sigurno nadmašiti Tom Brejdi. Upravo ga je kvoterbek Bakanirsa sredinom januara "poslao" u penziju, kada je Tampa Bej sredinom januara u polufinalu Nacionalne fudbalske konferencije (NFC) pobedio Sejntse u Mercedes Superdomu sa 31:21. Bris je bio tragičar u poslednjem meču u karijeri. Bacio je čak tri presečene lopte. Posle poraza, znalo se da je odigrao poslednji meč, ali je posle skoro dva meseca i zvanično saopštio da je okačio kopačke o klin.

Bris je rekorder po broju bačenih jardi (©AFP)Bris je rekorder po broju bačenih jardi (©AFP)

Upravo posle tog meča, Bris i Brejdi su dugo ćaskali na terenu, a Tom se igrao s njegovim sinovima i bacao im pasove. Jedan je od omiljenih igrača u ligi, neko ko nikada nije bio konfliktna ličnost, za koga se ne vežu nikakvi skandali. Čak 13 puta je biran na Proboulu, a Sports ilustrejtid ga je birao za sportistu godine 2010. godine.

U sezoni kada je postao Superboul šampion imao je porodičnu tragediju. Majka mu se predozirala lekovima, a Bris je priznao da je imo loš odnos s njom kada je odbio da je zaposli kao svog menadžera. Kasnije je rekao da se odnos s majkom popravio. Dres s brojem devet je ponosno nosio u čast bejzbol idola Teda Vilijamsa.

Utorak, 21.00: (1,25) Mančester Siti (6,50) Menhengladbah (10,0)

Ne mora da brine šta će da radi posle igračke karijere. Uplovio je u biznis vode. Ima lanac restorana, a pre nekoliko godina potpisao je ugovor s televizijskom kućom NBC, pa će naredne sezone da komentariše mečeve NFL-a, poput Tonija Roma, još jednog velikog kvoterbeka, legende Dalas Kaubojsa, koji je direktno s terena i kopački ušao u komentatorsku kabinu.

"Sada sam deo tima, novog tima. Uzbuđen sam zbog ovog novog životnog putovanja. Uzbuđen sam što sam ostao usko povezan sa fudbalom, to je bio tako važan deo mog života. I dalje mogu da pričam o tome, pokazujem strast prema sportu“, rekao je Bris dan posle povlačenja.

Tajnu dugovečnosti, trajanja već pune dve decenije, je ishrana bez glutena, mlečnih proizvoda i orašastih plodove jer ima alergiju na njih. Tokom karijere imao je dnevnu rutinu vežbanja, bez dizanja velikih tereta. Bris je republikanac. Prošle godine tokom rasnih protesta zamerio se saigračima izjavom da je klečenje tokom himne SAD-a nepoštavanje prema državi. Nekoliko saigrača, među kojima je najžešći bio sejfti Malkom Dženkins mu je zamerila na to, ali se on sutradan izvinio putem društvenih mreža.

Bio je idol mnogim klincima koji dolaze u NFL i dokaz da visina nije toliko presudna. Rasel Vilson je osvojio Superboul, Kajler Mari bio je prvi pik na draftu 2019. godine. Obojica su takođe niski rastom za NFL standarde.

Sa izabranicom srca Britani ima fondaciju koja podržava pacijente koji boluje od raka u znak sećanju na tetku njegove supruge koja je izgubila bitku s opakom bolešću. Osim Nju Orleansa gde je živeo tokom sezone, ostatak godine provodio je u San Dijegu, u Kaliforniji.

Sejntsima i treneru Šonu Pejtonu sada predstoji život posle Drua Brisa. Nije poslednje dve sezone bio na svom nivou, videlo se da ga brojne povrede i godine sustižu. Zamena je spremna u vidu Džejmisa Vinstona. Prvi pik na draftu 2015. godine je potpisao jednogodišnji ugovor vredan 12.000.000 dolara i naredne sezone će preuzeti rukovođenje napadom Nju Orleansa. Prošle sezone je bio zamena i malo je igrao, a stigao je posle četiri godine u Tampa Bej Bakanirsima.

Ostaje žal za još kojim učešćem Brisa u Supeboulu. Imali su Sejntsi paklen tim prethodne tri sezone, ali su u plej-ofu kiksirali. Pre dve godine ih su sudije pokrale u finalu AFC-a protiv Los Anđeles Remsa. Takođe, oprostio se od fudbala u svom Mercedes Superdomu, ali bez navijača pre dva meseca u porazu protiv Tampa Beja. Nema sumnje da će se Bris vraćati u svoj grad, koji ga je dočekao kao spasioca u teškim trenucima i kome je on udahnuo novi život, napaćenoj i siromašnoj Luizijani.

Zvezda Drua Brisa sijaće dugo u Nju Orleansu. Nijedan sportista dugo neće moći da pomuti slavu velikog kvoterbeka u ovom gradu. Za par godina možemo da ga očekujemo u Kući slavnih u Kantonu, u državi Ohajo.

Veliki Dru Bris...


tagovi

američki fudbalNFLNFL ligaDru BrisNju Orleans Sejnts

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara