Pogačar (levo) i Roglič (©AFP)
Pogačar (levo) i Roglič (©AFP)

Tur de Frans: Alpi odlučuju o slovenačkom čudu

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.09.20. | 13:03

Vodeći Primož Roglič i njegov najbliži pratilac Tadej Pogačar ušli su u treću, poslednju i najtežu sedmicu na najprestižnijoj biciklističkoj trci

Nekako u pozadini sportskih zbivanja kotrlja se jedno od najvećih, najpopularnijih i najmasovnijih sportskih takmičenja na planeti. Jeste da se ovde kod nas u Srbiji biciklizam smatra drugorazrednim sportom, ali "napolju" to nije tako. Posebno kada je u pitanju Tur de Frans.

Najveća od svih biciklističkih trka na svetu ušla je danas u treću sedmicu održavanja nakon što su sportisti i timovi dobili juče priliku da se drugi put odmore. I sada kreće ono pravo i ono najteže. Alpi!

Izabrane vesti

Ko se imalo razume u ovaj sport i ovo takmičenje, jasno mu je da su planinski usponi ti koji će kao i do sada rešiti pitanje novog vlasnika žute majice i upisivanja u istoriju. Koga oni ne slome, taj može da se nada počasnim krugom kod Trijumfalne kapije u nedelju.

A trenutno najveće šanse za to imaju dva Slovenca! Svet biciklizma je u pravom čudu, a da ne pričamo o stanovnicima te bivše jugoslovenske republiike. Znali su oni dobro da su vodeći Primož Roglič i njegov najbliži pratilac Tadej Pogačar sposobni za velike domete. Ai ovo je ipak uspeh koji bukvalno niko nije očekivao.

Roglič, vodeći nakon 15 odvoženih etapa je kasno procvao pošto je krenuo da se takmiči tek sa 26 godina. Sada, četiri leta kasnije on je na vrhu, ali bukvalno. Ima fanstastičan tim oko sebe, a posebno je dobar u Alpima koje su njegovo, takoreći prirodno stecište.

Ali, ako je on dobar na brdskim etapama, onda je Pogačar još bolji. Momak kome će teško neko do kraja ovog Tura oduzeti belu majicu najboljeg mladog vozača je pravo čudo za uspone. Iako ima relativno slab tim saboraca oko sebe, slavio je na pet od poslednjih 10 planiniskih etapa na tri biciklistička tura (Điro d Italija, Tur de Frans i Vuelta a Espanja). Prošle godine je bio treći na Vuleti, a ove na Turu je već osvojio dve takve etape, obe tik ispred Rogliča. Prethodno je to isto uradio i na nacionalnom šampionatu na hronometru u junu.

"Siguran sam da će na kraju na Šanzelizeu u žutoj majici biti Slovenac" smatra Roglič, "Videćemo kako će se stvari odvijati, a za mene je sigurno bolje što imam 40 sekundi prednosti, nego da zaostajem. Stvarno je neverovatno da se nas dva Slovenca borimo za pobedu. I ne nameravamo da popustimo, obojica jako želimo da osvojimo Tur de Frans"

Ako se pitate otkud dva Slovenca dominirjaju ovim sportom, stvar je u tradiciji i masovnosti. Najjednostavnije rečeno. Slovenci vole biciklizam iako im je država pretežno planinska. Upravo u Alpima, koji odlučuju o sudbini Rogliča i Pogačara, ta ljubav se rasplamsala kada je krajem prošlog veka na scenu stupio mauntajn bajk. Od samog početka Slovenci su oberučke prigrlili taj tada novi sport, te je i dan- danas jedan od najmasovnijih tamo. Skoro svakog vikenda na stazama širom Julijanskih Alpa hiljade njih prelazi kilometre i kilometre na pedalama, te se iz masovnosti izrodio suvi kvalitet.

Što se tiče narednih, to jest preostalih etapa na Tur de Fransu, ukoliko u međuvremenu neko ne stekne nedostižnu prednost, odlučujuća će biti ona koja se vozi u subotu. Iako je u pitanju vožnja na hronometar u dužini od samo 36,2 km, radi se o konstatnom usponu ekstra kategorije koji prosto lomi učesnike. Posebno pošto je u pitanju sam kraj trosedmičnog takmičenja. Ko na vrhu La Planš de Bej Fij bude nosio žutu majicu, taj će ući narednog dana trijumfalno u Grad svetslosti. Po tradiciji, vodeći nakon pretposlednje etape je zaštićen i u nedelju vozi bukvalno počasne kilometre.

Egan Bernal nije izdržao (©AFP)Egan Bernal nije izdržao (©AFP)

Za sada ubedljivo najveće šanse za to ima jedan od dva Slovenca, ali iz drugog plana šansu traže Kolumbijci u želji da "osvete" sunarodnika Egana Bernala. Aktuelnog šampiona koji je "pukao" prošle sedmice upravo na planinskim etapama i izgubio svaku šansu da odbrani tron. U pitanju su drugoplasirani iz 2017. Rigoberto Uran i Migel Anhel Lopez. Ali, teško će bilo ko od njih dvojice više od najnižeg stepenika na podijumu pošto Roglič i Pogačar sada imaju sve u svojim nogama.


tagovi

biciklizamTur de Frans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara