Strahinja Rašović (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Strahinja Rašović (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Vapenski ohladio Novi Beograd i doneo Breši bod: Ne pomažu ni Mandićeve i Rašovićeve strele

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.12.21. | 20:59

Italijanski šampion se golom reprezentativca Gruzije pet sekundi pre kraja izmigoljio iz stiska Vujasinovićevog tima - 11:11

Ono što je dovoljno da bi se Pro Reko u Italiji skinuo sa trona, nije da bi se uzela mera Novom Beogradu na “11. aprilu”. Breša nije pala ni u Beogradu, spasao ju je Boris Vapenski golom u poslednjim sekundama, ali je predala prvo mesto u grupi Olimpijakosu - 11:11.

Breša ima Kristijana Prešutija, ali Novi Beograd ima Dušana Mandića, šutera koji je strah i trepet u završnicama, igrača koji se ne krije kad svima uđe voda u uši, najboljeg levorukog šutera na svetu čija je specijalnost neizvesna završnica. Mandićevim projektilima i golom iz peterca Novi Beograd je došao nadomak trijumfa, ali se ukazao Boris Vapenski i sa dva gola u završnici reprezentativac Gruzije i osvajač Lige šampiona sa Crvenom zvezdom sprečio je Beograđane da uknjiže treći trijumf. 

Izabrane vesti

Kristijan Prešuti je redovno zadavao glavobolju Dejanu Saviću i vaterpolistima Srbije na velikim takmičenjima, neretko je donosio prevagu na stranu Italijana i zagorčavao život Delfinima, a na bazenu “11. april” to je na svojoj koži osetila i “mala Srbija”. Novi Beograd nije pronašao put i način da u uvodnim minutima zaustavi Kristijana Prešutija. Od namazanog Italijana sve je počinjalo u igri Breše, a i završavalo se.

Dva lukava šuta na isteku napada uputio je Kristijan Prešuti. Sa oba je zatekao Gojka Pijetlovića. Ako je kod prvog imao malo sreće, kada se lopta od prečke odbila preko imaginarne gol-linije, drugi je bio remek-delo. Dosta grešaka pravili su vaterpolisti Novog Beograda, nimalo nije zadovoljan bio Vladimir Vujasinović viđenim. Počela je vremenom da funkcioniše ubojita kontra Beograđana, iz koje su prvo Strahinja Rašović, a zatim i Nikola Jakšić na dodavanje levog strelca prvog gola profitirali.

Okrenuo je Novi Beograd šampiona Italije, proradio je i Viktor Rašović, ali u fazi odbrane nije bilo boljitka. Promenio je Vujasinović golmana, pokušao i na taj način da razmrda ekipu. A, ipak, ni Žoao Pedro Koimbra u situacijama kada je Breša imala igrača više nije uspevao da iščupa svoj tim. Vinčenco Rencuti i Boris Vapenski, koji je letos pojačao osvajača Skudeta, provlačili su loptu kroz blokove do gola. Da je u prvom delu igre slabo šta štimalo u Novom Beogradu stigla je i potvrda u vidu promašenog penala Radomira Drašovića.

Nervoza je rasla u redovima Novog Beograda, ugasio se Novi Beograd i u napadu, a prazan hod dug 12 minuta Breša je iskoristila da uveća kapital. Ne i da stvori nedostižnu razliku. Sevnula je desnica Kristijana Prešutija, potom je Rencuti zadao još jedan udarac domaćinu. Ošamućen je bio Novi Beograd, ne i slomljen.

Strahinja Rašović je toliko puta ove sezone vukao klub na svojim plećima i bio turbina koja pokreće Novi Beograd. Bio je to i protiv Breše. Svezao je dva gola, priključio mu se i Angelos Vlahopulos. Razmenili su vatru centri Đorđe Lazić i Duško Pijetlović, i italijanski šampion i Vujasinovićev sastav ušli su poravnati u deonicu odluke.

Pojačao je Novi Beograd intenzitet igre u odbrani, pritisnuo je goste, a razbranio se i Gojko Pijetlović po povratku sa hlađenja. Nigde nije bilo Dušana Mandića tri četvrtine, a kada se lomio meč pokazao zašto je svetska klasa i za mnoge najbolji vaterpolista na svetu. Nanizao je dva gola, najavio Breši da iz Beograda neće odneti bodove, a onda su na scenu stupila braća Rašović. Prebacio je Viktor sa desnog na levo krilo za Strahinju, koji je postigao četvrti gol na meču.

Ostala je Breša u životu zahvaljujući golu Borisa Vapenskog, koga je pogledala fortuna, a sudbinu italijanskog šampiona umalo je zapečatio Dušan Mandić. Breša je bila na konopcima, spasao ju je Boris Vapenski. Dobio je Duško Pijetlović isključenje, a reprezentativac Gruzije je pet sekundi pre kraja matirao Gojka Pijetlovića za vredan bod i korak ka Fajnal-ejtu Lige šampiona.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

GRUPA A

Utorak

Olimpijakos - Jadran Split 12:10

Barseloneta - Ferencvaroš 12:12

Novi Beograd - Breša 11:11

20.30: Radnički - Dinamo Tbilisi


GRUPA B

Sreda

19.00: Marselj - Hanover

19.00: OSC Budimpešta - Pro Reko

19.00: Špandau - Steaua

20.30: Crvena zvezda - Jug



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK BrešaVK Novi BeogradVladimir VujasinovićDušan MandićStrahinja RašovićBoris Vapenski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara