Bajern uz E rešenje postaje F odeljenje

Vreme čitanja: 5min | sre. 15.05.24. | 13:37

Bavarci su pod Tuhelom izugubili mnogo više od trofeja i važnih utakmica. Po sredi je ono najvažnije - identitetsko pitanje

Nekoliko godina unazad u delu nemačke javnosti - iliti među navijačima Bajerna - vladalo je mišljenje kako najuspešniji rukovodeći tandem minhenskog velikana Henes - Rumenige ne može da isprati moderne trendove i da je njihovo povlačenje pun pogodak za Bavarce. Ispostavilo se, bila je to velika greška, loša procena. Oliver Kan i Hasan Salihamidžić nisu bili dorasli zadatku i brzo su pokupili pinkle.

Mada su ih sve vreme smatrali za oličenje sive eminencije u fudbalu, Uli Henes i Karl Hajnc Rumenige reaktivirali su se pre nekoliko meseci i zvanično; kad su Kan i Salihamidžić već bili otpustili su Julijana Nagelsmana. Doduše, Henes je dao neku vrstu 'amina' za imenovanje Tomasa Tuhela, kao glavešina u Nadzornom odboru, o čemu je i sam Tuhel govorio prilikom promocije, ali ubrzo mu je okrenuo leđa.

Izabrane vesti

Uvideo je stari lisac ono što će ubrzo i svi ostali: da to što Bajern pod Tomasom Tuhelom igra nije Bajern; da je najbržu ekipu na svetu, turbo-benzica, pretvorio u teškog dizelaša; da su navijači nezadovoljni; da Bajern više nije u top pet timova Evrope, gde po dugoročnom planu neizostavno mora da bude.

Onda je obavio razgovor sa trenerom, predočio mu sve to, međutim kako se ništa značajno nije promenilo u narednih nekoliko meseci, Henes je ključno uticao da se donese odluka o razlazu sa Tuhelom, izgovorivši pritom dosta teških reči.

"Misli da ne može da unapredi Aleksandra Pavlovića, Džamala Musijalu i Alfonsa Dejvisa? Ako tako misli o našim najperspektivnijim igračima, potpuno je normalno da moramo da nađemo drugog", kazao je između ostalog.

"Radi se o stvarima koje su toliko daleko od stvarnosti da ih uopšte ne bih komentarisao, ali pošto dolaze od našeg šefa, Ulija Henesa, moram da kažem da imaju posebnu težinu. Naravno da sam duboko uvređen kao trener", odgovorio je koliko sutradan iskusni stručnjak. "Ne znam šta da kažem, a ne mogu da progutam tek tako. Jednostavno, povređena je moja trenerska čast. Ako sam nešto u dosadašnjoj karijeri dokazao, to je da uvek dajem šansu igračima iz akademije".

Bajern je tako u polufinalni dvomeč sa Real Madridom ušao u prilično nesrećnom ambijentu. Ispao je, da bi pritom doživeo još četiri teška poraza u potrazi za novim trenerom.

Redom su ga u poslednja dva meseca odbijali Ćabi Alonso, Julijan Nagelsman, Ralf Rangnik i Oliver Glazner. A onda se pravo niotkuda pojavila mogućnost da Tuhel ostane?!

Ta ideja dolazi iz kuhinje novog glavnokomandujućeg u sportskom sektoru, Maksa Eberla, te njegovog pomoćnika Kristofa Frojnda, i bez mnogo okolišanja može da se protumači kao hvatanje za slamku. Iliti brigu o sopstvenoj koži i - ništa više.

"Glavni naš cilj je da tokom aprila meseca izaberemo trenera za novu sezonu. Uložićemo sav trud da uspemo u tome", izjavio je krajem marta Eberl.

Pre nekoliko dana potišteno je konstatovao poraz...

"Nismo uspeli. Ovo je poražavajuće za sve nas u klubu".

Bez pravog E i F rešenja, pošto mu je i D opcija propala (Oliver Glazner), Eberl se u potpunosti okrenuo ubeđivanju Tomasa Tuhela da ostane i ispuni ugovor do kraja. Dakle, da vodi Bajern još jednu sezonu.

Sve ostale upravljačke strukture lako su se složile da je to u ovakvom cajtnotu najjednostavnije i najbolje rešenje. Svi osim Ulija Henesa i Karl Hajnca Rumenigea.

Tako u Minhenu trenutno traje mali unutrašnji rat između sportskog sektora i Nadzornog odbora, u kom je prilično lako odabrati stranu ako ste navijač Bajerna.

Da, istina je da je deo te armije prikupljao potpise za peticiju kako bi Tuhel ostao, ali radi se o grupi mlađih simpatizera izvan Nemačke, koja je u akciju krenula pošto je Bajern kao podređeni u tom momentu eliminisao Arsenal iz Lige šampiona. Kao tipični predstavnici potrošačkog društva - podrgrupa fudbalski fanovi (ne navijači, nego fanovi; razlika je ogromna), koja ne neguje kulturu tradicije i odlikuje se zaljubljenošću u materijalizam, te trenutni uspeh, ti su fanovi odmah stali na Tuhelovu stranu, čim se ukazala šansa za osvajanje Lige šampiona.

Način na koji je Bajern odigrao čitavu sezonu, pa i kako je došao do završnice LŠ, njih mnogo ne interesuje. Da ne govorimo kako je brzo u zaborav pala nezapamćena nemoć u susretima sa Mančester Sitijem prošle sezone, RB Lajpcigom u Superkupu ili Bajerom u Leverkuzenu pre tri meseca.

I to nije najveći problem. Jer Bajern je pod Tuhelom počeo da gubi mnogo više od trofeja i važnih utakmica. Po sredi je ono najvažnije, makar toj staroj gardi (Henesu i Rumenigeu) - identitetsko pitanje.

"Mogu da obećam svim navijačima da ću voditi računa o vrednostima za koje se ovaj klub zalaže. To sam takođe obećao i Uliju Henesu", kazao je Tuhel neki dan nakon što je došao u Minhen. A onda udario po svom.

Njegov Bajern nije bio ni nalik bavarskoj mašini koja je mlela pod Jupom Hajnkesom i Hansijem Flikom, ili bila atraktivna, fleksibilna, kao pod Nagelsmanom. I ne deluje da će biti. Čak i kada bi ostao.

Ako je verovati nemačkom Skaju da se Uli Henes iz petnih žila bori da Tuhel ode nakon poslednjeg meča u Zinshajmu, onda je to borba za očuvanje bavarske fudbalske ideologije. Ali ujedno i zdravorazumsko nastojanje.

Jer kako bi na leto izgledao njegov ulazak u svlačionicu i susret sa pojedinim igračima?

Stoji da su ga podržali neki od senatora, poput Manuela Nojera i Tomasa Milera (makar javno), isto kao što stoji da je potpuno degradirao projektovanog kapitena Jozuu Kimiha - jednog od najboljih zadnjih veznih na svetu, učinivši da izgleda kao nesigurni dečačić bez samopouzdanja. Leona Gorecku ponizio je u nekoliko situacija, interno poručio upravi kako mu potreban i da ga treba prodati, što je u krajnjem slučaju potvrdio i delima, ostavivši ga na klupi u najvažnijoj utakmici protiv Reala, kada je šansu ukazao Aleksandru Pavloviću.

Gorecka se pohvalno izrazio o Pavloviću, nema ništa protiv mladog veziste, međutim njegov normalan odnos sa Tuhelom nije lako zamisliti nakon odluke Julijana Nagelsmana da ga ne pozove na EURO. Pogađajte koga će zvezda Bajerna da krivi...

"Javno je kritikovao mnoge zvezde, između ostalih Dajoa Upamekana i Kima. Treneri u takvim situacijama staju u zaštitu igrača. Tuhel je, verujući kako više ne mora da bude pažljiv, jer odlazi, bio dosta grub posle njihovih grešaka", piše Bild.

Sve u svemu, dočekala bi ga svlačionica u blagom rasulu. Pa i neizbežni susret sa Henesom, za koga sada zna šta mu misli...

Otuda deluje da bi uz E rešenje, Bajern lako mogao da postane F odeljenje.


tagovi

Uli HenesKarl Hajnc RumenigeTomas Tuhel

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara