Kolaković i Grbić (©CEV)
Kolaković i Grbić (©CEV)

Veliko iznenađenje ili povratak kući: Poljska došla po zlato, Orlove čeka nemoguća misija

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.09.23. | 08:03

Odbojkaši Srbije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igraju sa ekspedicijom Nikole Grbića od 18.00 časova

Vicešampioni sveta iz 2022, osvajači Lige nacija 2023, bronzani tim na EP 2019. i 2021. godine... I bez navođenja ovih rezultata, zna se šta Poljska predstavlja u muškoj odbojci. To je zemlja sa mnogo vrhunskih igrača, država čija su dva tima u maju igrala finale Lige šampiona, ekipa koja od 2009. čeka evropsku krunu... Sa Nikolom Grbićem na klupi želi da prekine dugačak post.

Baš na tu moćnu Poljsku morala je da naleti Srbija već u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Orlove čeka težak zadatak, gotovo nemoguća misija... Ili će napraviti baš veliko iznenađenje ili će se spakovati i krenuti kući. Obračun koji će odlučiti ko ide u polufinale odigraće se večeras od 18.00 časova u Bariju (RTS 1, Arena Sport 1).

Izabrane vesti

Drugi meč dana odigraće na istom mestu Italija i Holandija, a četvrtfinalne brige su već prebrinule selekcije Slovenije i Francuske.

Još kada je bio poznat kostur takmičenja znalo se da Kolakovićeva četa do završnice može samo ukoliko pobedi jednog od dva glavna favorita za zlato - Italiju ili Poljsku. Srbija je u grupi poražena lako od Azura (0:3), samim tim je ostala bez prve pozicije i jednostavnijeg nastavka puta. Sa drugog mesta je udarila na trećeplasiranu Češku iz Grupe C, a znala je da je već na narednom stepeniku čeka jaka Poljska.

(CEV)(CEV)

Da li će to biti nepremostiva prepreka - videćemo večeras...

Nadaju se Orlovi da će baš utorak biti njihov dan, da Poljaci neće prikazati najbolje izdanje i da će se desiti ono što niko u odbojkaškom svetu ne očekuje.

"Mi ćemo da se borimo i da u toj borbi probamo da napravimo veliko iznenađenje", rekao je selektor Srbije Igor Kolaković. "Poljska je u ovom trenutku najbolja na svetu i ako gledamo rang-listu i ako sudimo po poslednjoj Ligi nacija. To govori o težini zadatka koji je pred nama. Imamo takvu energiju i optimizam da bismo se upustili u koštac sa bilo kim. Ali nadam se da teži meč očekuje Poljake".

Grbić je u osmini finala protiv Belgije (3:1) poslao na teren sledeću postavu: Kačmarek - Januš, Šlivka - Fornal, Kohanovski - Huber, Zatorski. U igru su ulazili Kurek, Semenjuk, Leon... Svako ime iz ovog tima svedoči koliko je ta reprezentacija moćna i opasna na svim pozicijama.

"Voleo bih da se Kurek pojavi u terenu jer je potpuno van forme. Leon je ulazio na servis... Mislim da će igrati postava kao protiv Belgijanaca. Bio je to važan meč za Poljake, malo su iskomplikovali trećim setom, ali mislim da će to biti ekipa koja će se i nama suprotstaviti", istakao je Kolaković.

Bez obzira što svi smatraju da je Grbićevoj četi put ka Rimu i utakmicama za medalju potpuno otvoren, odbojkaši Srbije veruju da mogu da iznenade kao i mnogo puta do sada - kada im je retko ko davao šanse za polufinale.

"Poljska je odlična ekipa – imaju dva tima u jednom. Favoriti su, nema tu šta. Ali to naše ciljeve i želje ne menja. Mi ćemo se boriti od početka do kraja, daćemo svoj maksimum, pa da vidimo šta ćemo da uradimo", rekao je reprezentativac Marko Ivović. "Ako im pružimo dostojan otpor od samog početka, to može da utiče na ceo meč. Mislim da je najbitnija naša igra, da mi od početka budemo koncentrisani, da pružimo svoj maksimum".

Odbojkaši Poljske (CEV)Odbojkaši Poljske (CEV)

Srbija je u grupnoj fazi slavila protiv Nemačke, Belgije, Estonije i Švajcarske. Poražena je samo od Italije, a u osmini finala je bila sigurna protiv Češke. Poljaci do sada nisu nijednom izgubili - ostvarili su šest trijumfa u duelima sa Holandijom, Češkom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Danskom. U osmini finala Grbićevi momci bili su bolji od Belgije - 3:1. Sve ukupno dozvolili su protvnicima da im uzmu samo dva seta.

Poslednji put Srbija i Poljska srele su se ove godine u Ligi nacija, tada je naša selekcija upisala trijumf maksimalnim rezultatom. Nisu tada ekipe bile u istim sastavima kao sada, pa ovogodišnji trijumf treba uzeti sa rezervom.

Na prošlom EP igrale su te dve selekcije za bronzanu medalju, tada su Poljaci odneli pobedu i ostavili Srbe praznih ruku. Pre toga su protivnici dobili i međusobni okršaj u grupi, samo prilično teže - 3:2.

Poslednju pobedu na velikim takmičenjima Orlovi su zabeležili na EP 2017. godine, kada su u grupi trijumfovali - 3:0.

Kolaković i Grbić se veoma dobro poznaju. Dok je još Nikola igrao, Igor je bio selektor Srbije. Posle je trofejni dizač vodio sa klupe našu reprezentaciju... Današnji duel biti u svakom smislu poseban i emotivan. Grbić odlično poznaje igrače Srbije, baš kao i oni njega. Kolaković je radio u Poljskoj, tako da je iz prve ruke upoznat sa kvalitetima reprezentativaca, jer većina igra u domaćim klubovima.

Do pobede večeras može samo jedan...

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Četvrtfinale

Ponedeljak (Varna)

Slovenija - Ukrajina 3:1 (25:17, 31:29, 21:25, 25:23)

Francuska - Rumunija 3:0 (25:22, 25:14, 27:25)

Utorak (Bari)

18.00: (1,10) Poljska - Srbija (5,80)

21.00: (1,12) Italija - Holandija (5,30)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Nikola GrbićIgor KolakovićMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeEvropsko prvenstvo za odbojkaše 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara