Jerko Marinić Kragić (©AFP)
Jerko Marinić Kragić (©AFP)

Žuvela za istoriju i treće svetsko zlato Hrvata: Peterci kobni po Italijane

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.02.24. | 16:53

Drugi golman Mate Anić ponovo ušao tokom penal-serije i zaustavio udarac najboljeg italijanskog šutera Frančeska di Fulvija

Svet ima novog prvaka – Hrvatska je treći put na tronu! Na mišiće je prošla polufinale, preko peteraca došla je do velikog finala preko Francuske, a tamo joj je Mate Anić ponovo bio taličan. Rezervni čuvar mreže ušao je i skinuo udarac najboljem italijanskom šuteru Frančesku di Fulviju, da bi Marko Žuvela u petoj seriji odlučio novog svetskog prvaka – 11:11, petercima 4:2.

Za samo mesec dana Hrvatska je osvojila evropsko srebro u Zagrebu i svetsko zlato u Dohi. Dokazala je da medalje sa kontinentalnih šampionata nisu plod isključivo domaćinstava, nego i kvaliteta. I pre svega neverovatne mentalne snage. Šrauba Alvara Granadosa u finalu Evropskog prvenstva nije slomila evropske vicešampione, naprotiv, psihološki su bili na većem nivou na Bliskom istoku. Četvrtfinale su dobili zahvaljujući dva odbranjena peterca Marka Bijača, a polufinale i finale posle penal-serija. Takve stvari ne mogu da budu slučajnost…

Izabrane vesti

Francusku je u polufinalu u život vratio Enco Kaš, pogodio je nemoguće u poslednjim sekundama sa desnog krila, međutim, u raspucavanju mu je Mate Anić skinuo šut i izrastao je u junaka. Nije bio identičan scenario u finalu, ali je golman splitskog Jadrana ponovo bio među najzaslužnijima što je prevagnulo na stranu Hrvatske. Ivica Tucak ga je rotirao sa Markom Bijačem tokom peteraca u finalu i – siplatilo mu se. U četvrtoj seriji je pročitao nameru Frančeska di Fulvija, a pre toga je argentinski vaterpolista Gonsalo Ečenike uzdrmao konstrukciju gola i Loren Fatović, jedini koji je bio neprecizan u hravtskim redovima, mogao je da odahne.

Sve je stalo u jedan šut, sve je palo na pleća univerzalca Marka Žuvele. Izdanak dubrovačkog Juga bio je hladan kao špricer. Odabrao je desnu stranu, raspalio i vratio Hrvatsku na svetski tron posle sedam godina.

Frančesko di Fulvio i Marko Žuvela (©AFP)Frančesko di Fulvio i Marko Žuvela (©AFP)

Situacija je takva da smene generacije u Hrvatskoj kao da nije ni bilo. Osvojila je treću medalju za nepune tri godine, lansirani su orbitu Marko Žuvela i Rino Burić. Ali, isto tako nemali uticaj imao je ruski vaterpolista Konstantin Harkov. Posle kvalifikacija u Roterdamu za Olimpijske igre doneo je odluku da promeni sportsko državljanstvo, pauzirao je godinu dana i obukao hrvatsku kapicu. Italijane je počastio sa četiri gola u osnovnom delu i realizovanim petercem.

Konstantin Harkov je u prvom poluvremenu igrao sam protiv svih. I sve mu je polazilo za rukom. Dao je prva tri gola za novog svetskog šampiona, sevala je levica Rusa, dok je na suprotnoj strani Frančesko di Fulvio bio poprilično tih. Jeste utakmicu otvorio golom sa preko šest metara, međutim, vremenom se izgubio, a da sve bude gore po Alesandra Kampanju meč za zaborav odigrao je Edoardo di Soma.

Andrea Fondeli (©AFP)Andrea Fondeli (©AFP)

Svestrani italijanski bek, koji u poslednje vreme više igra kao desni spoljni, uzeo je pet šuteva i – sve je promašio. Pravio je greške u napadu, zarađivao isključenja i bio jedna od najslabijih karika Setebela. Zato je Andrea Fondeli iskočio iz drugog plana, čak sedam puta tresao je mrežu u meču za svetsku titulu.

Bitan momenat bio je treće isključenje Frančeska Kondemija, velikog italijanskog talenta, koji je pre no što je morao da napusti bazen zbog tri faula matirao Marka Bijača sa levog krila – gađao bliži ugao – a iznudio je i peterac. Mnogo toga donosio je Italiji u napadu, baš kao Rino Burić i Jerko Marinić Kragić ekipi Ivice Tucka. Njih dvojica su postigli poslednja dva gola u osnovnom delu za Hrvatsku, bili su sigurni i u raspucavanju, i ubedljivo najveći uticaj imali su na igru novog svetskog prvaka.

ITALIJA – HRVATSKA 11:11 (2:4)

(3:2, 2:3, 2:3, 4:3)

Doha

Bazen: Aspire Dome

Sudije: Frank Ome, Sebastijen Dervio

ITALIJA: Del Lungo (8 odbrana), Di Fulvio 2, Damonte, Marcijali 1, Fondeli 7, Ečenike, Prešuti 2, Bruni, Di Soma, Veloto, Kondemi 1, Joki Grata, Nikozija.

HRVATSKA: Bijač (8 odbrana), Burić 3, Fatović, Lončar, Lazić, Biljaka 1, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 4, Vrlić 1, Butić Harkov 5, Anić (1 odbrana).

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI:

Subota

FINALE:

Italija – Hrvatska 11:11, petercima 2:4

MEČ ZA BRONZU:

Španija – Francuska 14:10

MEČ ZA PETO MESTO:

Grčka – Srbija 15:11

MEČ ZA SEDMO MESTO:

Crna Gora – Mađarska 14:14, petercima 2:4



tagovi

Alesandro KampanjaIvica TucakVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija HrvatskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluFrančesko di FulvioEdoardo di SomaMarko del LungoFrančesko KondemiMarko BijačJerko Marinić KragićRino BurićMarko ŽuvelaKonstantin HarkovMate AnićLoren Fatović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara