Janik Siner (AFP)
Janik Siner (AFP)

Hard rok tenis i novi klasik u nastajanju: Siner pretrčao Alkarasa u tročasovnom maratonu i vratio tron Novaku! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.04.23. | 04:24

Spektakularan meč u polufinalu Mastersa u Majamiju! Italijan će se boriti za trofej protiv Danila Medvedeva

Već neko vreme bije ih glas da su nesumnjivo dva najtalentovanija tenisera današnjice, a Janik Siner i Karlos Alkaras su odlučili da u međusobnom okršaju u polufinalu Mastersa u Majamiju pokažu planeti da su im etikete s razogom prišivene. Tenis najvišeg nivoa kakvog se ne bi postideli ni Novak i Rafa kada se razmašu jedan naspram drugog. Izvlačili su Italijan i Španac majstorskim udarcima najbolje iz ovog drugog, a publika na Hard Rock stadionu dobila je Hard rock okršaj! Dobila je tročasovni maraton u kojem je na kraju jačih pluća i dužeg daha ostao 21-godišnjak iz Južnog Tirola - 1:2 (7:6, 4:6, 2:6).

Poruka teniskoj planeti je poslata - rađa se novi teniski klasik. Bio je ovo njihov peti međusobni okršaj, ali budite sigurni da nas u bližoj i daljoj budućnosti očekuju brojna finala kako Mastersa, tako i grend slemova koja će odlučivati ova dva momka. Možda je Alkaras zbog prošlogodišnje titule na US openu, te porboja na prvu poziciju ATP liste konstantno bio više naglašavan od Sinera, ali večerašnja predstava nesumnjivo će promeniti ravnotežu. Siner je potukao tinejdžera na mestu gde je ovaj pre godinu dana podigao svoj prvi Masters pehar i ujedno mu oteo prvu poziciju ATP liste i na nju vratio neprikosnovenog vladara Novaka Đokovića. Pomogao je Italijan srpskom asu kada već ovaj nije imao pravo nastupa u Indijan Velsu i Majamiju.

Izabrane vesti

Kakvom će spektaklu prisustvovati publika na Floridi postalo je kristalno jasno u sedmom gemu prvog seta. Spektakularana razmena tokom koje je loptica preletala mrežu u 25 navrata pretvorila se u jedan od najatraktivnijih, ako ne i najatraktivniji poen od starta teniske seozne.

"Tenis je u dobrim rukama", podelio je Džon Izner svoje mišljenje na tviteru na osnovu onoga što su ponudili mladi lavovi iz Španije i Italije.

Đavolski kvalitetan tenis, improvizacije, magični udarci, igra nerava, tenzija... Već prvi set predstaljao je pravi rolerkoster. Siner ga je bolje otvorio, došao do brejka prednosti i poveo sa 4:1, ali se murisijsko čudo vratilo u set sa tri vezana gema. Zamirisalo je da će Alkaras ukrasti set kada je oduzeo servis rivalu i stekao predost 6:5, ali je Italijan jako zagrizao za taj-brejk i nije puštao. Alkarasa je prestao da sluša prvi servis, praktično nije mogao da ga ubaci, a Italijan je spasao jednu set loptu i unovčio četvrtu brejk šansu stigavši tako do želejnog taj-brejka. Tamo je poveo sa 2:4, zatim promašio smeč i koncentracija mu se potpuno srozala. Dozvolio je Alkarasu narednih pet poena i prepustio mu prvi set. Špancu je to bio 21. uzastopni set.

Nije propuštena šansa uzdrmala Sinera. Drugi period igre otvorio je brejkom i predošću 2:0, Alkaras je uzvratio istom merom, ali je potpuno podbacio u završnici seta. Prvi vođstvu 4:3, Španac je imao dve brejk lopte, a nakon što ih je Siner spasao i izjednačio, još do ponedeljka prvi teniser sveta je priredio verovatno najlošiji servis gem u čitavom meču. Izgubio ga je sa nulom, a trenutno 11. igrač planete je rutinski servirao za izjednačenje.

U završnoj trećini maratonske borbe, Alkarasova energija počela je da iščezava, dok je Siner evidentno imao potrebnu zalihu snage. Poslednji otpor Španac je pružio prilikom vođstva Italijana od 4:2, igrali su rivali maratonski gem pred očima NBA zvzeda Luke Dončića i Džimija Batlera, ali Siner je napravio novi brejk i vrlo brzo potvrdio prvu pobedu u karijeri protiv svetskog broja 1 i sastanak sa Danilom Medvedevim u finalu!

Počeo je turnir kao 11. na svetu, a u slučaju da osvoji prvi masters u karijeri, od ponedeljka ga čeka šesta pozicija ATP liste. A u finalu će imati podršku i momka kojeg je večeras pobedio.

Divna scena na kraju meča u koju staje esencija sporta. Čestitke Karlosa Alkarasa i reči podrške: "Možeš do pehara čoveče, navijaću za tebe!"

Tek ili već im je peti sudar, a iza sebe ova dvojica tenisera imaju neke spektakularne mečeve. Prošlogodišnje četvrto kolo Vimbldona i slavlje Sinera 3:1, a onda i petočasovni okršaj u četvrtfinalu US opena koji je pripao Alkarasu u pet setova.

Trenutno miriše na najuzbudljivije rivalstvo novog teniskog doba.



tagovi

Janik SinerKarlos AlkarasMajami mastersNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara